Mergi la conţinutul principal

Sute de bebeluşi neimunizaţi

De peste o lună, copiii veniţi pe lume la Maternitatea Brăila sunt externaţi fără a beneficia de schema de imunizare completă. În această perioadă de criză a vaccinurilor, peste 450 de nou-născuţi au ieşit din spital fără a fi imunizaţi. Dintre aceştia, 158 sunt restanţieri la vaccinarea cu AHB (împotriva hepatitei virale B) şi 299 la vaccinarea cu BCG (antituberculos). Medicii pediatri susţin că nevaccinarea la timp înseamnă riscuri grave privind starea de sănătate a bebeluşilor. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al DSP Brăila, dr. Andreia Gavrilescu, cauza acestui vid de aprovizionare s-a datorat lipsei vaccinurilor de pe piaţa din România şi a imposibilităţii producătorilor de a livra aceste vaccinuri pentru că ambele sunt din import.
Vaccinarea bebeluşilor care nu au fost imunizaţi împotriva acestor două boli infecţioase grave, la naştere, în spital va fi făcută prin intermediul medicilor de familie, atunci când, bineînţeles, şi aceştia vor primi, tot de la DSP, vaccinul necesar. Altfel spus, medicii dau garanţii că nou-născuţii restanţieri vor fi recuperaţi ulterior aprovizionării DSP cu vaccinurile necesare. " La data prezentă, vaccinul BCG şi AHB lipsesc din Maternitatea Brăila, deoarece DSP Brăila nu mai deţine în stocuri aceste vaccinuri, nefiind aprovizionată de la Ministerul Sănătăţii. Nou-născuţii neimunizaţi vor fi recuperaţi prin cabinetele medicilor de familie, pentru vaccinarea împotriva hepatitei cu virus B, iar pentru vaccinarea împotriva tuberculozei, prin cabinetul de Ambulatoriu din Maternitate, pentru sugarii până la vârsta de 3 luni. Sugarii de peste 3 luni din Ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila vor fi imunizaţi prin cabinetul de Pneumoftiziologie", a explicat epidermiologul şef din cadrul DSP Brăila.
Oficialii bucureşteni au anunţat că dozele de ser vor fi livrate Direcţiei de Sănătate Publică Brăila chiar în această lună, urmând ca în cel mai scurt timp să fie aprovizionată şi Maternitatea. Cât despre celelalte tipuri de vaccin din Programul Naţional de Imunizare, DSP Brăila a anunţat că deţine stocuri.
Vaccinarea anti-hepatită de tip B se recomandă în primele 24 de ore de la naştere şi tratamentul anti-tuberculoză se administrează de regulă în prima săptămână. Ambele fac parte din schema de vaccinare naţională pe care statul român o asigură anual, gratuit, în maternităţi, în cadrul Programului Naţional de Imunizare.
Amintim că în Brăila, cele două tipuri de vaccin lipsesc de la jumătatea lunii iunie 2014.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro