Mergi la conţinutul principal

"Sustinem sistemul centralizat de incalzire ca solutie pentru acest oras"

Reprezentantii autoritatilor locale intruniti ieri, in sedinta Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Braila au dat asigurari organizatiilor sindicale din SC "CET" SA Braila ca sistemul de termoficare este solutia de incalzire a locuitorilor din municipiu, pe care se bazeaza. Autoritatile au incercat, astfel, sa linsteasca sindicatele care si-au manifestat in repetate rinduri ingrijorarea in ceea ce priveste "nepasarea afisata de factorii decizionali locali fata de acest sector al serviciilor publice" si care au acuzat ca interese de grup au in plan inchiderea societatii. Concret, atit prefectul judetului, Nicolae Mitroi, cit si viceprimarul Lucian Tilea, au dat asigurari ca nu vor fi trecute cu vederea problemele prezentate de sindicalisti, acestea urmind a fi solutionate o data cu stabilirea unei strategii in acest domeniu, proiect ce va fi supus spre analiza si dezbaterea Consiliului Local Municipal, cel mai probabil in cursul lunii viitoare. "Sa retinem ca, in urma discutiilor purtate acum, s-a ajuns la concluzia ca sustinem in continuare sistemul centralizat de incalzire ca solutie pentru acest oras. Mai mult, vom recomanda elaborarea cit mai urgenta a unei strategii privind termoficarea si prezentarea acestuia consilierilor locali pentru analiza pe comisii, urmind ca votul final sa fie dat in cadrul unei sedinte a CLM", a spus prefectul Nicolae Mitroi. La rindul sau, viceprimarul Lucian Tilea, a explicat ca prin demersurile sale promoveaza solutia de incalzire a locuintelor din municipiu in sistem centralizat, un exemplu in acest sens fiind recenta racordare a unor institutii de invatamint la acest sistem. "Am discutat de foarte multe ori problema incalzirii orasului cu directorul «CET», Vasile Muntenita si cunosc foarte bine situatia. Dupa cum stiti, in actuala stare tehnica a utilajelor acestei societati, daca nu se face nimic in sensul unor investitii in retehnologizare, in anul 2010, instalatiile unitatii ar urma sa fie inchise. Propuneri din partea unor potentiali investitori exista, pentru ca acestia au venit si la Primarie cu o multitudine de variante. Trebuie realizata o strategie in ceea ce priveste termoficarea care va fi inaintata CLM si care o va aproba sau nu. Luarea unei decizii este foarte importanta si nu trebuie trecut cu vederea ca aceasta presupune un efort financiar considerabil, pentru ca discutam de zeci de milioane de euro", a declarat Tilea.

"Daca va fi nevoie, sa facem si podul pe spate sa aducem clientii inapoi!"

"Intrebati ce a facut Primaria pentru termoficare?", a continuat viceprimarul, "a facut tot ce este omeneste posibil pentru a repara o greseala generata printre altele si de dumneavoastra, cei din sistem: pierderea clientilor. Debransarea din ultimii 10 ani este un fenomen ingrijorator. Conducerea «CET» a venit cu o propunere foarte buna: contorizarea individuala si incercam sa o promovam. In plus, mai multe unitati de invatamint au fost rebransate la sistemul de incalzire centralizat tot ca urmare a demersurilor Primariei, actiuni pe care le vom continua. Daca va fi nevoie, sa facem si podul pe spate, sa aducem clientii inapoi! Acesta este viitorul, dar trebuie sa convingem populatia sa nu se mai debranseze, iar pe cei care deja au facut-o sa se rebranseze", a subliniat Tilea. Intrebat concret, care este valoarea investitiilor efectuate de CLM ca actionar majoritar la "CET", viceprimarul a recunoscut ca, de fapt, ajutorul acordat unitatii consta doar intr-un loby. "Intr-adevar, pina acum CLM n-a investit nimic, dar profitul societatii a fost reinvestit. Pe de alta parte, CLM face investitii in baza unei strategii si sper ca aceasta strategie sa fie cit mai rapid finalizata si aprobata", a spus Tilea.
Important de mentionat este faptul ca in problema cotei de subventie pe care municipalitatea trebuie sa o acorde SC "CET", capitol la care restantele se cifreaza la peste 200 miliarde lei, viceprimarul Tilea a subliniat ca pe aceasta tema exista o actiune in instanta deschisa de "CET" si ca justitia va transa problema "si isi vor primi banii la fel ca si «Braicar»" au completat voci din rindul membrilor Comisiei de Dialog Social, gluma gustata de Tilea. Pentru a intelege gluma, trebuie explicat ca societatea "Braicar" a chemat in instanta municipalitatea pentru a recupera sume importante reprezentind subventii pe care Primaria trebuia sa le acorde unitatii si chiar a cistigat aceasta actiune. Dupa pronuntarea instantei, primarul municipiului, Constantin Cibu, a comentat, intr-o conferinta de presa, ca municipalitatea va plati datoria catre "Braicar", dar in transe de cite 100.000 lei pe luna.

"Nimeni nu vine sa bage bani intr-o curte fara gard"

In interventia sa, directorul general al "CET", Vasile Muntenita, a explicat ca a fost contactat de mai multi potentiali investitori interesati de "CET", dar ca acestia au nevoie si de garantii in ceea ce priveste mentinerea sistemului de termoficare centralizat. "Interes pentru societate exista, dar trebuie constientizat faptul ca nimeni nu vine sa bage bani intr-o curte fara gard. Adica ei investesc, iar dupa ceva timp autoritatea locala se razgindeste si-i spune ia-ti investitia si du-te-n alta parte ca noi n-avem nevoie de termoficare, ne incalzim la sobe. Va readuc aminte ca in urma cu citiva ani a fost realizat un studiu de fezabilitate privind reabilitarea sistemului local de termoficare la nivel european, documentat in cele mai mici detalii, cu surse de finantare, dar acesta nu a fost aprobat de CLM. Ca sa vedeti ca nu sint povesti, de acel program beneficiaza acum Suceava. Cea mai mare parte dintre propunerile din studiu sint acum legiferate, iar aplicarea acestora este impusa prin acte normative", a spus Muntenita. De asemenea, legat de avantajele sistemului, sursa citata a spus ca, prin prisma liberalizarii complete a pietei energetice - in 2007 - si transformarea consumatorilor casnici in clienti eligibili, "CET" va putea furniza si energie electrica mai ieftina clientilor care cumpara energia termica produsa de societatea braileana.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro