Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Suspiciunile de infecţie cu «West Nile», de săptămâna trecută, s-au confirmat

• cele două persoane infectate au fost internate în spital, însă starea lor de sănătate a evoluat favorabil şi au fost externate între timp • confirmarea a venit de la Institutul Cantacuzino • la nivel naţional, au mai apărut încă 18 cazuri de “West Nile” în ultimele zile

 

Cele două cazuri de suspiciune de infecţie cu virusul transmis prin înţepătură de ţânţar ,”West Nile”, înregistrate în săptămâna 24-30 octombrie 2018 în judeţul Brăila, au fost confirmate, zilele trecute, de Institutul Naţional de Cercetare Cantacuzino. Persoanele au fost internate în spital, dar, pentru că starea de sănătate a acestora a evoluat favorabil, au fost externate. La Direcţia de Sănătate Publică Brăila nu a mai fost anunţată nicio altă suspiciune de infecţie cu “West Nile” în săptămâna 1-7 octombrie.

La nivel naţional, s-au înregistrat alte 18 cazuri, iar numărul total de persoane infectate cu virusul “West Nile” de la data de 1 mai 2018 şi până în prezent a ajuns la 256. Cele mai multe au fost în Bucureşti -47, Dolj -33, Olt şi Iaşi - câte 23, Teleorman -19, Constanţa -10, Bacău şi Brăila -câte 9, Galaţi -8, Mureş şi Bihor -câte 7, Satu Mare şi Sibiu -câte 6, Ilfov, Mehedinţi şi Suceava - câte 5, Dâmboviţa şi Botoşani - câte 4, Călăraşi -3, Alba, Argeş, Caraş Severin, Cluj, Giurgiu, Prahova, Tulcea şi Vaslui - câte 2, Bistriţa Năsăud, Buzău, Covasna, Ialomiţa, Hunedoara, Vâlcea şi Vrancea - câte un caz.

Din păcate, în această perioadă s-au înregistrat şi decese, 36 la număr, din care unul la nivelul judeţului Brăila, însă persoanele răpuse de acest virus sufereau şi de alte boli. Cele mai multe cazuri soldate cu moartea pacienţilor sunt în municipiul Bucureşti, 10 la număr.

 

Simptomele. Măsuri de precauţie pe care le pot lua brăilenii

Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (pot face acest lucru cu ajutorul plaselor de protecţie montate la ferestre), să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul acesteia. De asemenea, este foarte important ca bălţile de apă în jurul gospodăriei să fie desecate, iar recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer să fie îndepărtate de locuinţă.

Cum vă puteţi da seama că aţi fost înţepat de un ţânţar purtător al virusului “West Nile”? În circa 80% din cazuri, persoanele infectate nu prezintă simptome, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Însă, în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate. În cazurile mai severe, cel mai adesea în rândul persoanelor de peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică) pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Categorie articol: 

Comentarii