Mergi la conţinutul principal

Suspiciunile şi fraudele dau târcoale olimpiadelor

Rezultatele la fazele judeţene ale olimpiadelor au stat anul acesta sub semnul suspiciunii, al reclamaţiilor şi analizelor ulterioare. Două dintre aceste situaţii au fost la limita fraudei. Este vorba de olimpiadele de limba română şi biologie. 

Frauda la Olimpiada de limbă, comunicare şi literatură română a fost evitată pe ultima sută de metri datorită intervenţiei unui părinte, care avea copilul înscris la olimpiadă. Copilul, elev la Colegiul "Murgoci", i-a spus cu o seară înainte de concurs părintelui său că ştie subiectele de a doua zi pentru că le aflase de la un coleg care le lucrase la pregătire. Părintele în cauză a sunat inspectorul general şi inspectorul de specialitate, care au confirmat că subiectele erau cele aflate de elev. "Pentru această etapă subiectele au fost întocmite de o comisie selectată de inspectorul Adrian Simion miercuri seara. Unul dintre profesorii care au lucrat la întocmirea subiectelor probabil că şi-a chemat elevii la pregătire şi a lucrat exact subiectele de la olimpiadă. De la acelaşi părinte am aflat că s-au compromis şi subiectele de la clasa a IX-a. Ca urmare, am solicitat inspectorului să schimbe integral subiectele de la clasele a IX-a şi a X-a, indiferent de sacrificiile umane necesare. Mă bucur că am aflat de această neregulă deoarece IŞJ, în calitate de organizator al olimpiadei judeţene, este răspunzător de securitatea subiectelor", ne-a declarat inspectorul general Iulian Danielescu. El a mai precizat însă că nu a fost niciun profesor sancţionat pentru că au răsuflat subiectele, deşi cadrele didactice semnaseră o declaraţie de confidenţialitate, pentru că nu au existat dovezi în acest sens. "Sunt foarte supărat pe colegii mei, sunt de 35 de ani în învăţământ, organizez olimpiade de multă vreme şi e prima dată când păţesc aşa ceva. De acum înainte, dacă voi mai fi inspector, ori voi face singur subiectele, ori voi chema profesorii de limba română de vineri după-amiază, lucrează subiectele pentru olimpiadă şi vor avea voie să plece acasă abia sâmbătă, după începerea concursului", a mărturisit decepţionat inspectorul Adrian Simion.
Discuţii, agitaţie şi reclamaţii au fost şi la olimpiada de biologie. În timpul concursului, o elevă a sesizat asistenţii că doi colegi din sală folosesc la rezolvarea subiectelor un calculator neprogramabil, contrar regulamentului şcolar. Asistenţii au luat calculatorul de pe banca elevului, dar nu au sancţionat în niciun fel elevul respectiv şi nu au anunţat comisia de incident. Eleva care a atras atenţia asupra problemei a făcut după concurs o sesizare către inspectorat, spusele sale fiind susţinute şi de declaraţiile altor elevi, care-i văzuseră pe cei doi "împărţind" calculatorul la rezolvarea problemelor. Cercetarea realizată de Inspectorat a scos la lumină faptul că într-adevăr, un elev avusese calculator, dar că nu era vina sa că nu a ştiut că nu are voie cu el. "După ce au fost analizate reclamaţia şi faptele petrecute s-a hotărât în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului ca membrii echipei care ne vor reprezenta la faza naţională şi clasamentul să nu se schimbe deoarece copiii participanţi au mai fost şi la olimpiadele de fizică, chimie şi ştiinţele pământului, la care este prevăzut în regulament că au voie cu un calculator neprogramabil, spre deosebire de biologie, unde e prevăzut că nu au voie. Deoarece asistenţii de sală nu le-au prelucrat această parte a regulamentului, am convenit că ei sunt vinovaţi şi au fost sancţionaţi", a susţinut categoric inspectorul general Danielescu.

Reclamaţii bănuite de premeditare

Şi la limba engleză a existat o elevă nemulţumită de modul de organizare a unei probe. Ea a acuzat comisia că a luat notă mică la proba de audiţie pentru că boxele prin care a fost redat dialogul erau aşezate în faţa clasei şi ea nu auzea nimic din spate. Eleva a povestit că a adus la cunoştinţa asistenţilor situaţia, că a cerut să fie mutată, dar că i s-a spus că nu există alternativă. Ca urmare, din cauză că a luat notă foarte mică la probă, nu s-a calificat la naţională şi Brăila a pierdut acel loc pentru că în afară de ea nu se mai calificase nimeni până în acea etapă. În urma cercetării realizate, ca urmare a sesizării depuse la Inspectoratul Şcolar, inspectorul şcolar general a explicat că proba s-a desfăşurat în aceleaşi condiţii ca în anii trecuţi şi că alţi elevi de lângă cea care a reclamat că nu aude au luat note mult mai mari. "Noi am discutat şi cu elevii, iar aceştia au povestit că eleva respectivă a spus că nu aude chiar de la început, de la proba de demo, când se auzea bine. Un elev de clasa a XII-a, aflat chiar lângă ea, a luat notă bună şi s-a calificat mai departe. Proba a fost aceeaşi pentru toţi. Pentru că ea a spus de la început că nu aude şi niciun alt elev nu s-a mai plâns de aşa ceva, tind să cred că a fost premeditat totul ca să meargă spre reclamaţie şi să se califice la «masa verde»", crede inspectorul general Danielescu. Inspectorul Luminiţa Mocanu a explicat că deşi proba de audiţie poate părea că are un grad ridicat de subiectivitate, există grile de evaluare stricte şi este greu de favorizat un copil. În plus, toţi cei din sală au obţinut la proba de audiţie note de calificare la naţională, cu excepţia elevei care a reclamat că nu a auzit. Asistenţii de sală au invitat-o în prima bancă, dar eleva a refuzat.
Olimpiada de informatică nu a scăpat nici ea de suspiciuni, unii elevi bănuind că între momentul finalizării programelor şi cel al evaluării s-ar fi putut modifica programele pentru a ajuta un anume elev. Inspectorul de informatică Veronica Picuş a detaliat modul în care este organizată olimpiada şi a arătat că aceste suspiciuni sunt nefondate. Programele realizate de elevi sunt luate de inspector pe un stick de memorie, trimise în această formă la Ministerul Educaţiei, către trei departamente, apoi programele elevilor sunt introduse în programul de evaluare şi notate. Acest program oferă şi clasamentul, aşa că totul este foarte obiectiv. În plus, orice modificare ar fi înregistrată şi s-ar vedea, orice fraudă s-ar descoperi.
Nici Olimpiada de logică nu a scăpat anul acesta de controverse. Aşa cum v-am informat într-un material anterior, pentru această disciplină s-a reclamat faptul că inspectorul de specialitate a dat aceleaşi subiecte de la faza judeţeană din Bucureşti, din 2010 şi că unii elevi ar fi fost favorizaţi. Cercetarea realizată de inspectorat a scos la lumină faptul că s-a făcut un troc de subiecte cu un alt judeţ, că subiectele date elevilor brăileni au fost trimise de un inspector din Caraş Severin şi că ele au rămas necunoscute până în momentul în care a început concursul.

Premii consistente, presiune mare pe faza judeţeană

Acesta este primul an în care au fost atâtea reclamaţii, nemulţumiri, toate făcute publice. Conducerea Inspectoratului Şcolar consideră că elementul declanşator al contestaţiilor şi reclamaţiilor îl reprezintă recompensa financiară serioasă oferită anual de Consiliul Judeţean şi Primăria Brăila elevilor care obţin premii şi menţiuni la fazele naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor. "Există, conform regulamentului, o etapă de contestaţii şi la olimpiade. Atunci se analizează subiectul contestat şi se pot schimba punctajele elevilor, dacă este cazul. În afara acestei perioade rezultatele nu se pot modifica. Interesul nostru este de a selecta cei mai buni elevi pentru faza naţională, ca să obţinem rezultate cât mai bune", clarifică situaţia inspectorul general Danielescu.
Mai trebuie subliniat că în caz de fraudă, aceasta trebuie anunţată exact în momentul descoperirii ei şi trebuie să se solicite categoric asistenţilor să vină preşedintele comisiei de olimpiadă. Orice reclamaţie ulterioară nu are nicio şansă de a schimba ceva în punctajul obţinut sau în clasament.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro