Mergi la conţinutul principal

Suspiciuni de fraudă vamală la "Trefo" Galaţi

* în plus, fabrica şi-ar fi demarat activitatea de producţie fără o notificare prealabilă a Biroului Vamal Brăila, aşa cum cere legea * firma gălăţeană riscă amendă sau chiar suspendarea activităţii din Zona Liberă *

Inspectorii vamali brăileni au efectuat un control la firma gălăţeană ce şi-a mutat recent activitatea de producţie în Zona Liberă şi au descoperit o întreagă listă de nereguli pentru care firma riscă să i se suspende activitatea. La o primă evaluare ar fi vorba despre un prejudiciu estimat de aproximativ 10 miliarde de lei vechi.

Inspectorii vamali brăileni au descoperit că firma gălăţeană "Trefo" SA Galaţi, care de câteva luni a deschis o fabrică de cuie şi plase din sârmă de tip idustrial în Perimetrul 3 al Zonei Libere Brăila ar fi eludat zona obligaţiilor vamale prin neevidenţierea corectă a mişcării bunurilor în documentele de înregistrare contabilă a activităţii de producţie. Controlul s-a desfăşurat în cursul săptămânii trecute în cadrul acţiunii de monitorizare continuă a activităţii agenţilor economici din petrimetrul Zonei Libere Brăila. Aşa cum au explicat surse apropiate verificărilor de la "Trefo", una dintre problemele descoperite s-a legat de faptul că firma gălăţeană nu ar fi ţinut evidenţa separată şi în depozite distincte a materiei prime aduse din spaţiul comunitar scutită de obligaţii vamale şi a celei provenite din zona extracomunitară, care se supune regimului vamal. Regula de zonă liberă este aceea că mărfurile intră fără probleme în perimetru şi abia la ieşirea din zonă, indiferent că este vorba despre materii prime ori mărfuri, se face operaţiunea de vămuire pentru bunurile provenite din afara spaţiului comunitar. În cazul firmei gălăţene, materia primă, de acelaşi tip, adusă atât din afara spaţiului comunitar cât şi din interiorul acestuia era utilizată, fără o evidenţă clară, în activitatea de producţie din fabrica pe care "Trefo" o deţine în Zona Liberă Brăila. Suspiciunea celor de la control a fost aceea că, în acest mod, societatea putea declara că a utilizat mult mai puţină materie primă cu regim vamal decât în realitate, pentru a plăti taxe mai mici. De altfel, evaluarea vameşilor a indicat că ar fi vorba despre un prejudiciu estimat la circa 10 miliarde de lei vechi.

Mai mult, echipa de control nu s-a lămurit clar cum de şi-a început activitatea de producţie la fabrica din Zona Liberă fără a anunţa Biroul Vamal Judeţean, aşa cum cere legislaţia în domeniu. Iar ca lista să fie completă au descoperit că în perimetrul concesionat de "Trefo" se efectuau lucrări de construcţie fără autorizaţie. Una peste alta, vameşii brăileni au dispus sistarea lucrărilor şi au invitat reprezentanţii conducerii companiei gălăţene să lămurească toate aspectele sesizate în urma actului de control. În cazul în care toate aceste suspiciuni se vor verifica, societatea gălăţeană riscă amenzi ce pot merge până la 8.000 lei sau chiar suspendarea activităţii, în paralel cu achitarea notei de plată de 10 miliarde lei vechi, calculată de vameşii brăileni ca reprezentând obligaţii vamale neonorate.

"În perimetrul Zonei Libere, potrivit legislaţiei în domeniul vamal, autoritatea vamală de control, în cazul de faţă Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Brăila, desfăşoară acţiuni de supraveghere vamală. Prin această supraveghere se înţelege atât controlul direct la firmele ce îşi desfăşoară activitatea în perimetrul Zonei Libere cât şi verificarea evidenţelor contabile primare care trebuie să coincidă cu datele menţionate în registrele speciale precum şi cu evidenţele Administraţiei Zonei Libere. Alte informaţii legate de cazul «Trefo» vor putea fi făcute publice abia după finalizarea acţiunii de control", a punctat directorul coordonator adjunct al Biroului Vamal Brăila, Adriana Drăgan.
De menţionat că acţionarul majoritar al firmei gălăţene este firma "Ukrom Intertrade" SRL Galaţi, societate la care asociat unic este italianul Saverio Frisardi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro