Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Suspiciune de gripă la Brăila

* apariţia primelor cazuri de gripă este iminentă, din cauza temperaturilor scăzute, spun medicii

O suspiciune de gripă, peste 700 de infecţii respiratorii şi peste 300 de pneumonii, acesta este bilanţul de săptămâna trecută al îmbolnăvirilor sezoniere ale brăilenilor. De altfel, specialiştii din Ministerul Sănătăţii, citaţi de NewsIn, atrag atenţia că apariţia primelor cazuri de gripă este iminentă, din cauza temperaturilor scăzute, mai mici decât în perioada similară din 2010. Potrivit datelor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Brăila, faţă de perioada anterioară, în săptămâna 10-16 octombrie s-a înregistrat o uşoară scădere a cazurilor de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), însă a crescut semnificativ numărul cazurilor de pneumonii. Concret, în perioada raportată, 764 de brăileni au ajuns la medic din cauza infecţiilor respiratorii, faţă de 792 în săptămâna anterioară, iar 13 dintre ei au avut nevoie de spitalizare. Cei mai afectaţi au fost copiii cu vârste între 2 şi 4 ani (233 cazuri), precum şi cei între 5 şi 14 ani (302 cazuri). În schimb, pneumonia a făcut ravagii în rândul populaţiei, îmbolnăvindu-se 284 de brăileni, faţă de 217 în săptămâna precedentă, iar 89 dintre ei au rămas internaţi în spital. De asemenea, cei mai afectaţi au fost copiii cu vârste între 2 şi 4 ani (89 de cazuri), dar pneumonia nu i-a ocolit nici pe bebeluşi (39 de cazuri, dintre care 23 de spitalizări) ori pe vârstnici (23 de cazuri).
În acelaşi interval s-a înregistrat şi o suspiciune clinică de gripă, la un copilaş cu vârsta sub 4 ani, din mediul urban. Probele biologice recoltate şi trimise la Institutul "Cantacuzino" au avut rezultate negative, după cum ne-a informat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila.
Imunizarea populaţiei se face în sezonul considerat pregripal, respectiv înainte de jumătatea lunii noiembrie. În primă fază, va începe imunizarea gratuită a persoanelor aflate în grupe de risc, respectiv copii, vârstnici şi cei care suferă de anumite afecţiuni cronice. Gripa poate avea o evoluţie clinică severă la persoanele de orice vârstă cu afecţiuni cronice pre-existente. În unele studii este de asemenea dovedit că apar forme foarte severe la copiii mai mici de doi ani şi la femeile gravide. În plus, gripa poate provoca exacerbări ale bolii pulmonare şi cardiovasculare la persoanele care suferă de aceste afecţiuni şi pot duce la deces prin insuficienţă cardiovasculară şi cerebro-vasculară.
Vaccinurile antigripale fabricate pentru acest sezon rece conţin aceleaşi tulpini ca şi cele produse anul trecut, inclusiv cea a virusului gripei porcine.
Categorie articol: 

Comentarii