Mergi la conţinutul principal

Suspiciune de antrax

La sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean s-a prezentat in urma cu doua zile o persoana cu suspiciune de antrax. Este vorba despre un barbat care, dupa cum spun medicii, prezinta semnele acestei afectiuni, dar nu se incadreaza in schema clasica a unor astfel de imbolnaviri, in sensul ca nu a venit in contact cu nici un animal bolnav si nici nu provine dintr-o zona in care exista antrax in sol. Pentru a elimina orice speculatie privind acest caz, dr. Delia Rasnoveanu, director al Autoritatii de Sanatate Publica a organizat, ieri, o conferinta de presa, in cadrul careia a precizat ca, deocamdata, la nivel local inca nu s-a stabilit exact daca este sau nu vorba despre un caz de antrax cutanat, motiv pentru care probele au fost trimise la Bucuresti si ne-a asigurat ca la inceputul saptaminii viitoare se va putea sti exact diagnosticul persoanei respective.
"Exista o leziune la o persoana care a lucrat in gradina, nu a taiat nici un animal si nu a avut nici un contact cu animale bolnave.
Leziunea seamana cu antraxul cutanat, dar, dupa primele analize de laborator nu se poate spune daca este sau nu vorba despre un caz de antrax, este un diagnostic incert. Din acest motiv, probele au fost transportate, ieri, la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, urmind ca in citeva zile sa se primeasca un raspuns cert. Mergem pe posibilitatea sa nu fie antrax cutanat, pentru ca in zona respectiva nu exista antrax in sol, veterinarii nu au confirmat nimic in acest sens. In ultimii 10 ani nu au fost niciodata astfel de cazuri in zona, persoana nu a intract in contact cu animale, nu se confirma legatura epidemiologica, ceea ce inseamna ca poate fi altceva, o alta afectiune", ne-a spus dr. Delia Rasnoveanu.
Potrivit sursei citate, antraxul cutanat se confunda foarte usor cu o leziune data de un stafilococ obisnuit la un bolnav cu diabet; bolnavii de diabet au pe piele leziuni care nu dor, de aceea este foarte usor sa se confunde antraxul cutanat cu altceva, sustin specialistii. Mai mult decit atit, inca nu se stie daca persoana respectiva este diabetica, pentru ca nu a fost diagnosticata pina acum cu o astfel de afectiune. Dupa ce a aparut suspiciunea de antrax cutanat a primit tratament cu antibiotice si se asteapta rezultatele analizelor, dar nu este necesar sa stea in spital, pentru ca antraxul nu este o boala contagioasa.

Antraxul cutanat, frecvent intilnit in judetul Braila

Antraxul cutanat este o zoonoza, adica o boala care se transmite de la animal la om si nu este o boala contagioasa pentru om. Ea se ia de la animalul bolnav sau din solul in care exista spori de antrax, dar nu se transmite de la om la om, deci nu este o boala care sa ridice mari probleme, ne-a informat dr. Delia Rasnoneanu, adaugind ca antraxul sub forma cutanata este destul de frecvent intilnit in judetul Braila. Sint zone de antrax cunoscute in Insula Mare, in nordul judetului, in special in zona comunei Salcia Tudor, pe malul Dunarii, dar si in partea de sud-vest, unde, de ani de zile, permanent exista spori de antrax in sol si periodic exista cite un caz de antrax cutanat la persoane.
"Am avut in fiecare an cazuri de antrax; au fost situatii cind animalele au fost taiate in Insula, au fost transportate cu barca si, pina la Braila, au trecut prin multe miini. Ulterior, persoanele care au facut parte din acest circuit au facut antrax cutanat, dar de obicei sint cazuri izolate; de regula, ele apar in aceasta perioada, inainte de Pasti, cind se taie mieii si, din acest motiv, se recomanda ca sacrificarea acestora sa se faca in locuri supravegheate, igienizate, sa nu se faca taierea in orice conditii", a mai spus dr. Risnoveanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro