Mergi la conţinutul principal

Suspendarea preşedintelui a rămas doar o formalitate

Astăzi, începând cu ora 17.00, Parlamentul urmează să voteze suspendarea din funcţie a preşedintelui, iar până la ora 12.00 Curtea Constituţională va trebui să-şi dea avizul în acest sens. Asta după ce ieri, în plenul reunit al Parlamentului, a fost prezentată solicitarea USL de suspendare a lui Traian Băsescu. Documentul, de 16 pagini, a fost citit de senatorul PSD Toni Greblă.
Preşedintele, care a participat la şedinţa de ieri, a susţinut apoi un discurs în încercarea de a se apăra în faţa acuzelor aduse la adresa sa de USL.
„Nu contest dreptul Parlamentului de a iniţia şi de a finaliza procedura de suspendare a preşedintelui, este un drept constituţional, care îl trimite pe preşedinte în faţa poporului. Cred în acest mod de a-l valida sau invalida pe preşedintele Românei într-un moment în care Parlamentul sau majoritatea parlamentară consideră că trebuie să o facă. Ceea ce nu cred însă este că procedura prin care acest drept constituţional este exercitat de Parlament poate avea fisuri sau abuzuri", a spus Băsescu. În opinia acestuia, prim obiectiv urmărit de fapt de PSD şi PNL, este punerea sub control a instituţiilor statului şi în mod deosebit a Justiţiei.
„Al doilea obiectiv este subordonarea tuturor instituţiilor statului către partid, prin încălcarea gravă a Constituţiei şi a legilor ţării. Cel de-al treilea obiectiv este legat de nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009 prin care poporul, în numele căruia PNL şi PSD afirmă că a declanşat procesul de suspendare a preşedintelui, a votat cu 85 la sută pentru Parlament unicameral şi pentru 300 de parlamentari. Acestea sunt motivele de fond pentru care dorim suspendarea preşedintelui", a subliniat preşedintele.

Referendum şi pentru Constituţie

Băsescu a solicitat ca la referendumul de validare sau invalidare a preşedintelui să se introducă şi modificarea Constituţiei potrivit referendumului din noiembrie 2009, prin care Parlamentul ar trebui să fie unicameral, iar numărul de parlamentari să nu treacă de 300.
„Nu aţi vrea cu ocazia referendumului de validare sau invalidare a preşedintelui să organizaţi şi referendum pentru validarea noii Constituţii, în care să introduceţi doar atât: Parlament unicameral şi 300 de parlamentari? Puteţi face într-o sesiune extraordinară numai această modificare la Constituţie", a spus Băsescu.
El a răspuns acuzaţiilor care i se aduc în cererea de suspendare prin faptul că a fost cinstit cu românii, prezentându-le exact situaţia României. „Nu i-am păcălit pe oameni, le-am spus exact cum stateam şi ce putea să facă guvernul pentru ei, dar nu pentru ca aşa am gandit eu, ci pentru că ceea ce spuneam era rezultatul discuţiilor cu guvernul, cu FMI, cu Banca Mondială. S-ar putea ca referendumul să confirme că am avut dreptate să fiu cinstit cu românii. Le mulţumesc românilor că au trecut ţara prin criză. La referendum mi-aş dori mult să fiu votat de pensionarii care nu au pierdut nimic la pensie sau de pensionarii cărora le-a crescut pensia în timpul mandatelor mele", a spus Băsescu.

Voiculescu s-a simţit jignit

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a anunţat joi că îl va acţiona în judecată pe şeful statului, Traian Băsescu, pentru afirmaţii defăimătoare făcute la adresa sa în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.
„Sunt opt ani de când cu migală, cu perseverenţă, s-a construit independenţa justiţiei faţă de politic. Ştiu că aveţi probleme de neînţeles legate de acest lucru. Am văzut şi afirmaţiile făcute de unul din liderii spirituali ai USL, domnul Voiculescu, <<trebuie să controlăm justiţia>>. Dragii mei concetăţeni, această vreme a trecut. Nu puteţi să întoarceţi realităţile instituţiilor, ca Parchet General, DNA, ÎCCJ, la modul de supunere din anii 2004. Tentativa dumneavoastră de a acapara toate funcţiile de decizie în nominalizarea înalţilor demnitari ai sistemului de justiţie este una greşită şi poate să eşueze la referendum", a declarat Băsescu, de la tribuna Parlamentului.

Franţa cere Guvernului Ponta „să respecte statul de drept"

Franta a solicitat Guvernului României „să respecte valorile democratice şi statul de drept", a anunţat joi ministerul francez al Afacerilor Externe, citat de France Presse. „Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt în mod natural obligate să respecte valorile democratice şi statul de drept, dar şi echilibrul puterilor în cadrul instituţiilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Paris, Bernard Valero. Întrebat de jurnalişti despre această poziţie a Franţei, premierul Victor Ponta a declarat că purtătorul de cuvânt al MAE francez a spus un lucru care e valabil pentru toate statele europene. „Nu s-a adresat mie sau Guvernului", crede Ponta.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro