Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Suspendarea preşedintelui, doar cu avizul CCR

Potrivit modificărilor aduse Constituţiei prin Legea de revizuire aprobată de Guvern, procedura parlamentară de suspendare din funcţie a şefului statului nu poate avea loc în lipsa unui "aviz obligatoriu" al Curţii Constituţionale (CCR), care stabileşte dacă faptele săvârşite de preşedinte sunt grave şi încalcă prevederile Legii fundamentale. Dacă, prin acest aviz, CCR constată că preşedintele nu a săvârşit fapte grave, prin care a încălcat prevederile Constituţiei, procedura parlamentară de suspendare se opreşte.

"Fără a ne pronunţa asupra oportunităţii soluţiei legislative propuse, ar fi de analizat dacă textul nu este de natură a limita rolul Parlamentului în calitate de organ reprezentativ al poporului", se arată în avizul dat de Consiliul Legislativ pe proiectul de Lege.

Consilul Legislativ mai apreciază că proiectul de Lege ar trebui să specifice "conţinutul imunităţii" de care beneficiază preşedintele României

Pentru o reglementare completă, textul ar trebui să prevadă conţinutul imunităţii de care beneficiază preşedintele României în exercitarea mandatului său, aşa cum s-a procedat şi în cazul imunităţii parlamentare", se arată în text.
În ceea ce priveşte interdicţia impusă prin proiectul de Lege preşedintelui interimar, de a desemna candidatul la funcţia de prim-ministru şi de a numi Guvernul, Consilul Legislativ atrage atenţia că nu s-a luat în calcul posibilitatea ca, sub conducerea interimară a statului, funcţia de prim-ministru să rămână vacantă prin demisie, deces, pierderea drepturilor electorale sau în urma constatării stării de incompatibilitate. "Astfel, există posibilitatea creării unui blocaj instituţional în situaţia în care, în perioada interimatului preşedintelui României, ar interveni unul dintre cazurile enumerate mai sus, care ar determina demiterea Guvernului", spun reprezentanţii Consiliului Legislativ.
Categorie articol: 

Comentarii