Mergi la conţinutul principal

Supărare mare pentru piaţa agroalimentară din Făurei, aflată în stare jalnică

• mai mulţi locuitori ai oraşului Făurei au reclamat, recent, că deşi a afirmat în luna martie că va reabilita piaţa agroalimentară din oraş, primarul Ionel Voinea şi-a cam uitat promisiunile • mai mult, oamenii s-au plâns că o parte dintre pieţari (cei care vând produse textile) au fost mutaţi într-o zonă total nepotrivită, printre blocuri, gropi şi lângă containere de gunoi • primarul oraşului se apără şi susţine că ştie nemulţumirile cetăţenilor, însă nici nu poate să “verse” bani în reabilitarea unei pieţe sezoniere • chiar şi aşa, Voinea a precizat că va mai discuta cu membrii Consiliului Local şi cu cetăţenii, pentru a pune la punct un proiect, iar mai apoi să încerce să obţină finanţare europeană atât pentru piaţă, cât şi pentru asfaltarea gropilor

 

Starea jalnică în care se găseşte Piaţa Agroalimentară din Făurei continuă să fie una dintre principalele nemulţumiri ale cetăţenilor din oraş. O serie de plângeri pe această temă au venit, recent, pe adresa redacţiei cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”. Oamenii au atras atenţia că deşi declara în luna martie că are de gând să modernizeze piaţa, primarul oraşului Făurei, Ionel Voinea (PSD), a cam uitat ce a promis. Mai mult, aceştia s-au plâns că o parte dintre cei care vând în piaţă, în special cei cu produse textile şi nu numai, au fost mutaţi în altă parte a oraşului, într-o zonă total nepotrivită, printre blocuri, câini, containere de gunoi şi pe o stradă care arată ca după bombardament şi care nu le permite să îşi aducă marfa.

 “Este dezastru. E de nedescris. Din proiectul pe care îl spuneau atunci privind Piaţa Agroalimentară, nimic nu s-a întâmplat. Dacă veniţi aici unde este piaţa, arată ca după război. Sunt gropi, apă, mizerie. Asta se vede în oraş. S-a făcut o piaţă de îmbrăcăminte lângă blocuri, dar au fost puşi săracii oameni pe partea cu containerul. Aici i-a mutat primarul. Acolo unde este piaţa de legume s-a făcut o hală nouă pe aşa-zisele fonduri, dar zace degeaba. Iar oamenii stau în mizerie şi în frig în piaţa cealaltă. Nu vrea să deschidă! În clădirea nouă ar fi trebuit să funcţioneze o hală de carne, dar nu îi dă drumul! Am făcut N sesizări, chiar şi către televiziuni. Acum aşteptăm”, ne-a transmis revoltată o persoană din oraşul Făurei, alături de o serie de poze prin care să dovedească acuzaţiile.

În alte sesizări, oamenii s-au plâns în legătură cu faptul că primăria oraşului a fost reabilitată, însă, pe de altă parte, autorităţile nu iau niciun fel de măsuri pentru a oferi tinerilor alternative astfel încât să nu mai plece la muncă în străinătate.

 

Primarul vrea proiect pentru piaţă, dar pe fonduri europene

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul oraşului Făurei, Ionel Voinea a afirmat că nu a renunţat la proiectul legat de Piaţa Agroalimentară, însă deocamdată nu a putut realiza decât o igienizare sumară. Acesta a punctat că deocamdată se concentrează pe rezolvarea problemei gunoiului şi a deschiderii unui depozit ecologic, deoarece groapa care funcţiona până nu demult a fost închisă şi trebuie găsită o alternativă cât mai rapid. Revenind la piaţă, Voinea a punctat că deocamdată nu a realizat un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, deoarece nu s-a ajuns la un numitor comun în privinţa modului de funcţionare. Primarul susţine că o parte dintre consilieri şi chiar dintre cetăţeni vor o piaţă închisă, în timp ce alţii preferă ca aceasta să rămână descoperită pentru a oferi mai mult spaţiu. De asemenea, Voinea a mai precizat că nici nu este dispus să verse o sumă considerabilă de bani într-o piaţă sezonieră, astfel că vrea să aibă discuţii cu cei care comercializează pentru a vedea dacă aceştia se pot aproviziona, astfel încât să vândă acolo zilnic.

“Nu am renunţat la proiect. Rămâne să găsesc, să aprob documentaţie, să aprob proiectarea şi după aceea să îl facem. Bine, pe ei îi deranjează gropile. Este adevărat că nu am mai avut timp să astup gropile. E betonat, dar s-a mâncat betonul, vom face în primăvară. Iar la pavilionul acela de la piaţă nu poţi să îi schimbi doar acoperişul şi să dai o mână de var. Trebuie gândit altfel. Am mai discutat. Deocamdată asigură necesarul aşa cum este. S-a făcut o igienizare sumară în piaţă. Dar acolo trebuie schimbat şi mobilierul. Trebuie făcut  ceva pe fonduri europene. Activitatea e autofinanţată şi m-am oprit un pic pentru că am văzut că au apărut câteva finanţări pe pieţe agroalimentare. Încerc să depun proiectul să obţinem fonduri. De principiu, încerc să mă duc acum spre ADR, să vedem ce au şi ei, pentru că s-au deblocat finanţările. O să încerc să merg cu proiectul pentru piaţă pe finanţare integrată”, a declarat Voinea.

Întrebat în legătură cu cei care vând produse textile printre blocuri, primarul a punctat că va încerca să le rezolve problema cu gropile, în curând. Chiar şi aşa, acesta a subliniat că din punctul său de vedere o astfel de activitate nu mai este de viitor.

“Piaţa, aşa cum este ea organizată, funcţiona cândva ca un fel de bazar. Acum a rămas piaţa agroalimentară iar pe ceilalţi, cu alt tip de marfă, i-am dus în spatele gării. Dar mai sunt doar patru inşi din Buzău, cu patru maşini, care au amplasamentul conform regulamentului de organizare şi funcţionare a pieţelor, în acea locaţie. Ce să vă spun: comerţul de acest tip a cam dispărut. Nu mai este ceva de viitor o astfel de piaţă. În afară de asta, i-am mai răsfirat, pentru că din 2013 am tot lucrat la infrastructură. A fost întâi canalizarea, am intervenit pe toate străzile, acum am venit cu asfaltarea. Alte săpături, alte lucrări. Vă daţi seama că şi comerţul ăsta stradal s-a cam dus”, a adăugat primarul.

Cât despre spaţiul realizat pentru produse de carne, Ionel Voinea s-a plâns că deşi ar vrea să îl deschidă, nu poate pentru că nu s-a arătat nicio firmă interesată să îl închirieze. Acesta susţine că în acea construcţie nu poate funcţiona alt gen de activitate, prin urmare încă aşteaptă societăţi interesate să vândă carne acolo.

“Iar la piaţa agroalimentară există mai multe discuţii. Dacă o vrem permanentă sau nu. De principiu ea ar funcţiona mai bine sezonier. Nici cetăţenii nu sunt hotărâţi. Atât timp cât nu este cu caracter permanent... sunt câţiva producători care vin. Trebuie văzut şi discutat şi cu cei care vând dacă pot să se aprovizioneze şi să stea acolo zilnic. Aşa, să ai doi inşi acolo?! Facem clădiri şi construcţii de dragul de a le face?! Într-adevăr, este o nemulţumire pe care o văd şi eu. În sezon, e un pic de aglomeraţie. Vin cu maşinile de marfă. Le trag mai aproape să le supravegheze. Deci se mai înghesuie acolo. Dar dacă veniţi într-o zi oarecare, puteţi vedea care e traficul acolo. În general sunt la tarabe joi şi duminică. O să vin cu un proiect integrat să facem intrările între blocuri şi aleile. Dar trebuie făcute toate odată. Şi la mine au venit nemulţumiţi. Au încercat să îi mobilizeze şi pe alţii. Dar eu nu sunt adeptul de a face construcţii fără utilitate”, a conchis Voinea.

Reamintim că, în luna martie, tot în urma unor sesizări din partea cetăţenilor, primarul oraşului Făurei, declara pentru “Obiectiv - Vocea Brăilei” că este de acord cu un proiect prin care să modernizeze Piaţa Agroalimentară, astfel că urma să realizeze un studiu de fezabilitate. Însă acest lucru nu s-a mai întâmplat în cele din urmă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro