Mergi la conţinutul principal

Sună sirenele de alarmă în tot judeţul!

• este vorba despre un exerciţiu programat să se desfăşoare astăzi, între orele 10.00 şi 11.00 • începând de acum, sirenele vor fi testate în prima zi de miercuri a fiecărei luni

 

În conformitate cu un ordin emis recent de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în prima zi de miercuri a fiecărei luni vor fi făcute exerciţii de alarmare, în scopul testării sirenelor de alarmă de pe raza tuturor localităţilor din România. În consecinţă, astăzi, miercuri, 2 august, toate sirenele de alarmă din judeţul Brăila vor fi puse în funcţiune, în intervalul orar 10.00 - 11.00. Pentru ca populaţia să nu se panicheze,  înaintea introducerii semnalului acustic de alarmare  va fi transmis următorul mesaj vocal “Cetăţeni, acesta este un exerciţiu! Nu intraţi în panică!”. Bineînţeles, acest îndemn va fi transmis doar de instalaţiile de alarmare dotate cu difuzoare de mare putere, capabile să reproducă mesaje vocale. La Brăila, există şase sirene electronice capabile de astfel de performanţe. Acestea au fost montate în ultimii ani de Primărie, în următoarele locuri: pe Palatul Administrativ, pe hotelul Traian, pe blocul turn de la intersecţia străzii Unirii cu Str. 1 Decembrie 1918, pe blocul turn de pe Calea Galaţi, pe blocul A1 din Bariera Călăraşilor şi pe blocul turn din intersecţia bulevardului Dorobanţilor cu Str. 1 Decembrie 1918.  Toate aceste sisteme aparţin Primăriei Brăila, sunt întreţinute de Primărie şi sunt puse în funcţiune din centrul de comandă pentru situaţii de urgenţă al administraţiei locale, în baza avertismentelor primite de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Teoretic, puterea lor acustică ar trebui să fie foarte mare, deoarece se încadrează între 600 şi 1.200 W. În practică, însă, sirenele respective emit semnale mult mai slabe decât sirenele clasice. Cel puţin aşa s-a întâmplat în luna aprilie a acestui an, când un exerciţiu de alarmare similar celui programat pentru astăzi aproape că a trecut neobservat, deoarece mulţi brăileni nici măcar nu au auzit semnalele acustice emise de sirenele electronice. Autorităţile locale promiteau atunci că sirenele vor reglate, astfel încât să sune mai puternic la următorul exerciţiu.

 

Mai multe localităţi din judeţ, verificate de ISU

Astăzi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va monitoriza funcţionarea sistemelor de alarmare din câteva localităţi de pe raza judeţului Brăila. Este vorba despre Ianca, Romanu, Roşiori, Salcia Tudor, Scorţaru Nou, Siliştea, Stăncuţa, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Şuteşti şi Tichileşti. De asemenea, reprezentanţi ai ISU vor fi de faţă şi în incinta societăţii SETCAR S.A., în momentul când vor fi pornite sistemele de alarmă. Societatea respectivă, profilată pe eliminarea substanţelor chimice periculoase, prezintă un grad ridicat de risc, motiv pentru care ar trebui să aibă instalaţiile de alarmare foarte bine puse la punct. Potrivit biroului de presă al ISU Brăila, inspectorii de specialitate vor monitoriza, pe rând, toate localităţile din judeţ, inclusiv municipiul, în timpul exerciţiilor de alarmare care vor fi organizate în prima miercuri din fiecare lună. Sistemele de alarmare se află în gestiunea primăriilor locale, însă ISU are în atribuţii verificarea modului de funcţionare a acestora.

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cel mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.

De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor lucrări hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate. Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

În cadrul exerciţiilor uzuale, cum este cel de astăzi, populaţia va auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00 - 11.00.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro