Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Sufletul. Puncte de veghere" - râzi, dacă poţi

Probabil că cei care s-ar putea regăsi între personajele rătăcitoare prin Europa în căutarea unei vieţi mai bune, care "îşi vând scump lacrimile", nu vor vedea această montare. Pentru ceilalţi, totul depinde din ce punct de vedere privesc lucrurile. Dacă îi distrează să vadă cât de jos pot ajunge oamenii, ce limbaj grotesc folosesc şi cât de violenţi pot fi unii cu ceilalţi, totul servit sub formă de gaguri, atunci, da, vor râde în hohote de câte ori se înjură personajele cu mutre tâmpe, de câte ori o femeie ia bătaie pentru că nu a tăcut când trebuia sau de câte ori un copil primeşte o scatoalcă doar pentru că s-a aflat în locul şi momentul nepotrivite. Dacă aceste lucruri îi deranjează pe unii, dacă sunt sătui de violenţă verbală şi fizică, de mitocănia exacerbată şi de mizeria umană atunci mai greu vor putea râde. În final însă, şi unii, şi alţii, ar trebui să se gândească la faptul că aşa apărem în occident. Nişte pitecantropi scăpaţi din gulagul comunist, care nu mai respectă nimic, nici moartea, nici viaţa.

Publicul lui Radu Afrim, mai tânăr sau mai puţin tânăr, a descoperit marţi seara o altă faţetă a regizorului, deşi accentele specifice au rămas: un trup gol de bărbat, văzut însă din spate, un striptease scurt, scene de sex, limbajul verbal sau nonverbal plin de sarcasm, de glume prea puţin decente.

Actorii brăileni au reuşit şi de această dată să dea viaţă unor personaje credibile, chiar dacă uneori personajul ducea totul la limita maximă a suportabilităţii. Au fost aplaudaţi la scenă deschisă Liliana Ghiţă - bulgăroaica ce-şi vinde scump lacrimile şi ieftin trupul, Emilian Oprea - un macho teribil de violent, Liviu Pintileasa - un şomer-căpuşă veşnic în căutare de gazdă, Alin Florea - mitocanul perfect şi Mihaela Trofimov - o prostituată mereu în căutarea partenerului perfect. Mortul ideal, care nu vrea nici măcar bani pentru a trece în lumea de dincolo, a fost jucat de Dan Moldoveanu, văduva acestuia de Monica Zugravu Ivaşcu, iar amantul văduvei a fost interpretat de Ionel Spălatu. O prezenţă scenică de remarcat au avut şi copiii: Claudiu Urse, Adrian Ştefan şi George Crintă. Asistent de regie a fost Septimiu Stoica, coregrafia îi aparţine Andreei Gavriliu, iar selecţia costumelor a fost realizată de Ana Pavel. Costumele actriţei Liliana Ghiţă au fost realizate de Cosmin Florea. Ilustraţia muzicală îi aparţine tot regizorului Radu Afrim.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii