Mergi la conţinutul principal

Suedia, noul Paradis al cerşetorilor romi

Se pare că Suedia, unde legile sunt mai blânde, iar oamenii mai darnici, a devenit noul Paradis al cerşetorilor de etnie romă plecaţi din România. E adevărat, căştigul zilnic nu depăşeşte, de cele mai multe ori, 20 de dolari pe zi, dar aproape toţi mănâncă în cantinele pentru săraci şi dorm pe unde apucă, bineînţeles, gratis.
În centrul capitalei suedeze, Stockholm, s-a lăsat seara. Odată cu venirea nopţii, au scăzut şi temperaturile, mult sub zero grade. Cerşetorii şi-au făcut culcuşul în stradă, într-un loc ferit de vânt, relatează tvr.ro, preluând un reportaj al televiziunii suedeze.
Majoritatea spun că, de fapt, nu au venit la cerşit. Au auzit că în Suedia îţi poţi găsi mai uşor o slujbă. Abia după ce au ajuns aici, Constantin Saban şi familia lui au constatat că realitatea este cu totul alta.
Chiar dacă, uneori, sunt foarte gălăgioşi, cel puţin la Stockholm nimeni nu se ia de ei. Constantin a remarcat faptul că poliţia trece de multe ori pe lângă ei, fără să îi bage în seamă.
Mii de cerşetori au venit în Suedia în ultimii trei ani. Din datele publicate anul trecut de Administraţia Socială din Stockholm, 90% provin din România. La nivelul regatului, există o legislaţie clară privind ajutarea cerşetorilor. Legea este însă flexibila şi permite fiecărie regiuni să decidă cât şi ce fel de sprijin oferă. Dar cel mai important ajutor ar trebui să vină chiar de la autorităţile române.
Suedezii s-au oferit chiar să susţină România să obţină fonduri europene suplimentare şi să furnizeze asistenţă tehnică pentru a se asigura că banii sunt cheltuiţi în mod responsabil în viitor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro