Mergi la conţinutul principal

Sudoare şi praf, în numele artei, la Liceul de Chimie

Nori de praf învăluie, zilele acestea, curtea fostului Liceu de Chimie, actualul Colegiu Tehnic "C.C. Neniţescu" de pe Şos. Buzăului. Iar din praf răzbat vuiete de polizor electric şi se aud lovituri de ciocan în daltă. Tabăra de sculptură a prins avânt puternic, viitoarele opere de artă iţindu-şi deja formele din blocurile masive de piatră puse la dispoziţia artiştilor. După cum se ştie, şapte sculptori de prestigiu au trecut de preselecţia organizată de Consiliul Judeţean Brăila şi se străduiesc acum să creeze tot atâtea sculpturi care să exprime tema dată: mitul pescarului. Lucrările lor vor înfrumuseţa câteva zone din oraş, dar până atunci mai e mult de muncă. Cu măşti de protecţie pe figură şi ochelari speciali la ochi, artiştii taie în piatră, polizează şi cioplesc, de dimineaţă până pe înserat. Acoperiţi de praf, din creştet până în tălpi, asudă din greu pentru a-şi împlini viziunea.
"Voi face o arcă cu vele în vânt", ne-a mărturisit sculptorul Eugen Petri. "Nu prea pare, că piatra e culcată. Când o să o ridic pe verticală, o să se înţeleagă mai bine despre ce e vorba", ne-a lămurit tot el, citindu-ne nelămurirea din priviri. L-am întrebat dacă e totul în regulă, din punct de vedere organizatoric, dacă li se asigură tot ce au nevoie. "E foarte bine, avem tot ce ne trebuie. Cu curentul electric mai sunt probleme, dar asta nu ţine de organizare. S-a vorbit la Electrica şi ni s-a explicat că instalaţia din această zonă a oraşului este dimensionată pe un anumit consum. Când sunt pornite toate aparatele de aer condiţionat de la spitalul de alături (Spitalul Judeţean n.n.) şi mai pornim şi noi polizoarele, sunt momente când reţeaua nu mai face faţă", ne-a spus sculptorul.
Minionă, cu constituţie feminină, brăileanca Ana Maria Negară mânuieşte polizorul electric cu aceeaşi îndemânare şi fermitate ca a colegilor de simpozion. Ghinionul a urmărit-o puţin, la începutul taberei, când blocul său de piatră s-a spart într-o manieră care i-a îngreunat mult munca. Fără să se descurajeze, a luat-o de la capăt, iar opera pe care şi-a imaginat-o a început să prindă contur. Intenţionează să înfăţişeze un vortex al apelor, un vârtej aşa cum sunt nenumărate pe Dunăre, absorbind energie şi expulzând energie, din forţa colosală a apelor. Ne-a explicat acestea arătându-ne fotografii cu o machetă la scară redusă a operei la care lucrează. Ana Maria a găsit o metodă pentru a evita problema intensităţii reduse a curentului electric, care face ca uneltele electrice să "tragă" mai greu decât în mod normal. "Lucrez în special seara, până la ora 21.00, când consumul de curent electric e mai mic în zonă şi nu mai sunt probleme cu reţeaua", ne-a spus tânara sculptoriţă. Deşi mai are doar o săptămână la dispoziţie pentru a-şi finaliza lucrarea, brăileanca noastră nu îşi face griji. "E timp suficient. Din iunie până acum am fost la alte două simpozioane de sculptură, unul la Craiova, iar celălalt la Târgu Jiu. Înainte de astea, am mai avut unul în Lituania, deci sunt obişnuită cu termenele scurte...", a zâmbit Ana Maria Negară.

"Tot dalta e baza..."

Puţin mai încolo de standul brăilencei, sculptorul Dinu Câmpeanu lucrează la o "Casă a Apelor", modelând blocul de piatră spre un joc al umbrelor şi luminilor. L-am găsit polizând "la greu", într-un nor gros de praf. Peste câteva minute, a lăsat fainul deoparte şi a trecut la daltă şi ciocan. "Tot dalta e baza...", a punctat artistul. E şi el puţin dezamăgit că piatra din care îşi dezveleşte opera pe care şi-a imaginat-o a crăpat puţin, pe o muchie. "Nu o să se rupă de tot, chituim şi se rezolvă, din punct de vedere vizual. Va trebui, totuşi, să modific un pic din forma iniţială a sculpturii, probabil o să renunţ la un aspect şi o să caut să adaptez cumva", ne-a zis Dinu Câmpeanu.
Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală "Nicăpetre" a debutat în data de 24 august şi se va finaliza pe 12 septembrie. Atelierul este găzduit de Colegiul Tehnic "C.C. Neniţescu" (fostul liceu de chimie). Ideea organizării simpozionului îi aparţine consilierului judeţean independent Marian Căpăţână. În total, 54 de proiecte au fost trimise la Brăila, de sculptori din Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Elveţia, Georgia, Grecia, India, Italia, Macedonia, Moldova, Peru, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina şi Ungaria. În cele din urmă, juriul a selectat şapte proiecte, aparţinând artiştilor Dinu Câmpeanu, Ana Maria Negară, Eugen Petri, Carmen Tepşan - din România, Krasimir Toshev Mitov din Bulgaria, Andrey Mitevski, Macedonia, şi Serhii Sbitniev, din Ucraina. Având ca tematică generală mitul pescarului şi al Dunării, cele şapte lucrări realizate în timpul simpozionului vor fi amplasate în diferite locaţii din municipiu: Bulevardul Independenţei, părculeţul de pe Calea Galaţi, colţ cu Griviţei, şi la intrare în Parcul Monument. Toţi sculptorii selectaţi au studii de specialitate, o activitate îndelungată în domeniu şi CV-uri impresionante.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro