Mergi la conţinutul principal

Subventii europene pentru vaci, oi si capre

Producatorii agricoli din sectorul zootehnic vor beneficia, totusi, de subventiile pe cap de animal, a anuntat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Doina Jurubita, directorul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA). Sint luati in calcul crescatorii de vaci, oi si capre. Actul normativ, care va reglementa acest lucru, este aproape de finalizare, aprobarea lui fiind asteptata pentru inceputul saptaminii viitoare. Vor beneficia de aceste subventii crescatorii care detin cel putin 3 capete bovine (inclusiv vitei peste 6 luni), 50 capete ovine si 25 capete caprine. Cuantumul ajutorului nu este inca stabilit, dar, neoficial, s-a vehiculat deja suma de 100 euro/cap bovina. "Se lucreaza la un act normativ care trebuie sa apara saptamina aceasta. Va atentionez ca trebuie sa ne miscam foarte repede, pentru ca cererile trebuie depuse intr-o luna. La 1 iunie ele trebuie sa fie gata procesate. Noi va asiguram ca imediat ce va fi aprobat actul normativ, il vom transmite catre toate primariile, pentru ca timpul de lucru e foarte scurt. Subventia vine de la UE. Acest lucru ni s-a comunicat in timpul intilnirii de simbata, cu ministrul. De subventie va beneficia doar efectivul de animale inregistrat la 31 decembrie 2006 in Registrul Agricol", a precizat Doina Jurubita.
De precizat ca, de regula, UE nu acorda subventii sectorului zootehnic, in cele mai multe cazuri aceasta activitate fiind integrata in fermele vegetale, alaturi de procesare. Agricultorii romani insa, nu corespund tiparului clasic de fermier european, drept pentru care, pentru supravietuire, cel putin in primii ani de la integrare, ei au nevoie de sprijin financiar.
Concret, la acest moment, pentru sectorul zootehnic, singurele subventii care se acorda sint: pentru abatorizare, carcase porcine, incadrate in clasa de calitate "E" - 120 lei/carcasa sau 100 lei pentru cele din categoria "U", si carcase bovine - 100 lei/carcasa; sprijinul pentru scrofitele rasa pura, de reproductie, din fermele comerciale - 150 lei/cap, sprijinul pentru familiile de albine, 20 lei/familie si subventia pentru lapte conform standardelor europene 0,3 lei/litru. "Fata de anul trecut, pentru familiile de albine a mai aparut o forma de sprijin, pentru cumpararea tratamentelor, dar aceste cereri se depun direct la APIA Bucuresti prin intermediul asociatiilor profesionale apicole", a mai spus Jurubita.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro