Mergi la conţinutul principal

Subventii europene pentru cultivatorii de tutun

Cota de tutun negociata cu UE este 12.314 tone. Productia interna insa acopera doar un sfert din aceasta. Motivul, pe fondul unor probleme financiare greu de depasit, generate de pretul de valorificare din ce in ce mai scazut coroborat cu cresterea constanta a cheltuielilor de infiintare si intretinere a culturii, de la an la an suprafetele cultivate s-au redus dramatic. Constientizind gravitatea nerealizarii cotei negociate cu UE, ceea ce va atrage dupa sine sanctiuni drastice pentru tara noastra, ieri, Guvernul a adoptat o hotarire care are drept scop stimularea producatorilor In perioada de preaderare pentru realizarea cotei de tutun negociate cu UE, cresterea calitatii tutunului conform cerintelor utilizatorilor de tutun, asocierea producatorilor de tutun, precum si realizarea unui pret competitiv al acestei culturi.
Ajutorul total de care vor beneficia producatorii variaza Intre 0,9118 RON/kg si 2,4558 RON/kg (9.118 lei vechi/kg si 24.558 lei vechi/kg), functie de grupa de varietate de tutun cultivata. Prin actul normativ adoptat, Guvernul a alocat suma de 25 de milioane lei noi (250 de miliarde lei vechi) pentru plata primei de productie.
Beneficiaza de aceasta prima producatorii care au un contract de cultivare Incheiat cu unitatile prim-procesatoare si care fac dovada ca suprafetele plantate sint Inregistrate In Registrul agricol (pentru persoanele fizice) si In Registrul fermelor (pentru persoanele juridice). Ajutorul se va acorda dupa livrarea tutunului.
Masura insa, si nu e prima data cind se intimpla asa, vine extrem de tirziu pentru cei mai multi producatori care ani la rind si-au asigurat cele necesare traiului din cultivarea tutunului.

Doar 57 ha cultivate anul acesta la Braila

Anul trecut, de exemplu, in Romania au fost Inregistrati 9.100 de producatori de tutun, suprafata cultivata a fost de circa 3.500 ha, iar productia de 4.100 tone. Toate acestea in conditiile in care in 1989 Romania cultiva 34.000 ha cu o productie de circa 30.000 tone. Dupa 1990, cifrele s-au redus brusc, ajungind in anul 2000 doar la 12.000 ha si o productie de circa 10.500 tone.
Regula este valabila si pentru judetul Braila, recunoscut la nivel national ca un important cultivator de tutun. Zone traditionale precum Rosiori-Tataru-Ciocile-Zavoaia-Ulmu-Surdila Gaiseanca-Filipesti, Rimnicelu, Sutesti, Gradistea, Racovita, Visani, Galbenu, erau recunoscute la nivel national pentru calitatea recoltelor. Aici, anual, se plantau circa doua mii de hectare de tutun, productiile medii obtinute fiind de 2.000 kg/ha. Dupa 1990 insa, dintr-odata, tutunul nu a mai fost profitabil, astfel incit, atit suprafetele cultivate cit si productiile s-au diminuat considerabil. De la an la an, situatia a devenit tot mai dramatica. De exemplu, in 1991 cultura a fost infiintata pe 475 ha, iar in 1992 pe doar 250 ha. Din punct de vedere al productiilor medii obtinute, situatia a fost si mai grava. Daca pina in 1990 se vorbea despre productii de 2.000 kg/ha, ulterior ele nu au mai depasit 600 - 700 kg/ha.
Anul acesta, pentru relansarea acestei culturi Guvernul a propus subventii consistente, 18,76 milioane de lei/tona pentru o suprafata estimata de 12.312 ha. Din pacate insa suprafata reala cultivata cu tutun in 2006 este chiar mai mica decit cea de anul trecut.
La Braila, de exemplu, anul acesta s-au cultivat cu tutun numai 57 ha, la jumatate fata de anii anteriori. Si numarul cultivatorilor s-a redus, daca in 1989 peste 1.000 de familii din judetul nostru isi asigurau un trai decent din cultivarea tutunului, anul acesta in situatiile operative ale Directiei Agricole mai figureaza doar 550 de producatori.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro