Mergi la conţinutul principal

Subofiţerii din poliţia brăileană, acuzaţii grave la adresa ofiţerilor

• agenţii se plâng că ofiţeri ai IPJ Brăila încasează ilegal sporul de permanenţă, în timp ce ei sunt scoşi de pe listă • subofiţerii au transmis sesizări către Sindicatul Poliţiştilor din România “Diamantul”, care nu are însă organizaţie la Brăila • ei cer ajutor şi spun că celelalte sindicate sunt “inexistente” şi nu se implică pentru a le rezolva problemele

 

La Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila sunt probleme mari cu “permanenţa la domiciliu”. Stimulentele financiare, respectiv sporul de permanenţă, sunt încasate ilegal de anumiţi ofiţeri, în timp ce la agenţii de poliţie, cei care sunt efectiv în teren, nu prea ajung aceste sporuri. Acuzaţiile sunt aduse de mai mulţi agenţi de poliţie brăileni, care au transmis mesaje către Sindicatul Poliţiştilor din România “Diamantul”, organizaţie care nu are încă structură şi la Brăila. Agenţii au decis să ceară ajutor direct la Bucureşti, motivând că reprezentanţii altor sindicate nu îi sprijină. Totuşi, surse din rândul poliţiştilor ne-au spus că acuzaţiile aduse nu se confirmă, întrucât agenţii nu sunt “aruncaţi” de pe liste. Şi nu toţi ofiţerii pot încasa sporuri de permanenţă, fiind scoşi din listă ofiţerii cu funcţii de conducere. Aşteptăm însă un răspuns oficial de la IPJ Brăila, pentru a vedea dacă acuzaţiile aduse de agenţi se confirmă sau nu.

Un aspect foarte important ar fi cum se face că, până să se ofere stimulente financiare (n.r. - în 2016 s-a câştigat acest drept), toţi lucrătorii efectuau acest serviciu, iar de câteva luni, aceştia au devenit «incompetenţi», ofiţerii s-au deşteptat şi şi-au împărţit graficul între ei! Problema cred că este generală, dar deosebită la Secţiile de la IPJ Brăila! (...) La serviciile de permanenţă, şefii şi ofiţerii sunt pontaţi câte 8 ore cu 75%, deşi prezenţa lor este sporadică. Sindicatele şi agenţii au luptat şi au ieşit în stradă pentru aceste drepturi, iar ofiţerii şi şefii care au stat în umbră, tocmai ei sunt principalii beneficiari a câte 1.000 lei în plus la salariu. ESTE STRIGĂTOR LA CER! S-au pontat singuri fără a participa la vreun eveniment. Nu există niciun proces verbal încheiat în care să apară domnii ofiţeri şi şefi”, este unul dintre mesajele de la Brăila, trimis pe adresa sindicatului “Diamantul”

 

Probleme la Ianca

În alte mesaje se exemplifică mai multe secţii de poliţie rurală, printre care şi Poliţia Oraşului Ianca, unde, în afară de poliţiştii din cadrul compartimentului judiciar şi de la proximitate, care asigură permanenţa evenimentelor pe linie de judiciar, au mai apărut într-o planificare separată doi ofiţeri, adică şeful poliţiei oraşului Ianca şi un ofiţer de la judiciar. Potrivit agenţilor reclamanţi, aceştia nu au venit efectiv la vreun eveniment, ci doar pe hârtie, deci nu au de ce să încaseze vreun spor.

Se mai arată că la Secţia 4 este aceeaşi problemă, adică şeful secţiei şi un alt ofiţer au împărţit, pe listă, graficul de permanenţă, deşi aceştia nu s-au deplasat la vreun eveniment, toate acestea fiind asigurate de către lucrătorii secţiei, permanent, în cele trei schimburi de patrulare. “Lucrătorii posturilor de poliţie sunt nemultumiţi din acest motiv, pentru că au asigurat atâţia ani permanenţe fără a fi remuneraţi în vreun fel, iar acum, de când cu aceste permanenţe, ofiţerii îşi întregesc salariile, iar agenţii muncesc”.

Agenţii reclamanţi, care nu sunt membri ai sindicatului “Diamantul” ci doar au cerut sprijinul, după cum anunţă chiar organizaţia sindicală pe contul de facebook, sunt de părere că, vizavi de aceste cazuri de la IPJ Brăila, corpul de control al MAI şi IGPR ar trebui să se sesizeze din oficiu, să controleze toate pontajele şefilor de unităţi, servicii, birouri, pentru că prea mulţi îşi umflă salariile pe spinarea celor din stradă.

Totuşi, surse de la IPJ Brăila ne-au mai informat despre faptul că ofiţerii cu funcţii de conducere nu iau spor de permanenţă, însă ceilalţi ofiţeri care sunt prinşi în graficul de permanenţă pot primi sporul pentru “permanenţa la domiciliu”, de 40%, iar în cazul în care trebuie să plece de acasă, pentru a se deplasa la evenimentul semnalat, sporul se măreşte şi ajunge la 75%.

Legat de aceste acuzaţii, reprezentanţi ai IPJ Brăila susţin că nimeni nu şi-ar permite să comită o ilegalitate şi să treacă nemeritat pe cineva pe lista cu “sporuri de permanenţă”, mai ales că este vorba despre salariaţi ai MAI.

Rămâne de verificat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro