Mergi la conţinutul principal

Subiectele la Bacalaureat 2019 şi Evaluarea Naţională vor cuprinde şi teste grilă

• elevii vor avea de rezolvat cerinţe de tip grilă la română şi matematică, dar şi la celelalte materii de examen în cazul bacalaureatului • noile modele de subiecte au fost postate pe site-ul subiecte.edu.ro • inspectorii de specialitate susţin că deşi schimbarea este una majoră, noua formulă respectă programa în vigoare şi îi avantajează pe elevi

 

Noi tipuri de subiecte la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională 2019! La cele două examene importante din viaţa elevilor de clasa a XII-a şi a VIII-a, subiectele la probele de română şi matematică vor conţine într-un procent de 40% teste grilă. Întrebări de tip grilă se vor da şi la celelalte discipline de examen din cadrul examenului de bacalaureat. Cel care a confirmat oficial acest lucru este Marian Şuţă, şeful Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare(CNEE), potrivit hotnews.ro.

„Mâine (n.r. - azi) postăm modelele de subiecte pentru 2019 pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. Dar de anul acesta vom avea itemi obiectivi, adică teste grile, în proportie de 40% pentru toate materiile. Oficial şi legal modelele de subiecte valabile pentru anul în curs se afişează la 1 noiembrie şi trebuie să respecte programa şcolară şi structura examenului”, a declarat Şuţă pentru hotnews.

Şeful CNEE a explicat că raţiunea introducerii testelor grilă la română şi matematică este „de a reduce, dacă nu chiar de a elimina, diferenţele dintre notele de la evaluare şi cele de la contestaţii”. Marian Şuţă a mai spus că şi până acum la unele dintre materiile de la BAC erau teste grilă, de exemplu la geografie şi la ştiintele socio-umane.

Noile modele de subiecte au fost deja postate pe site-ul subiecte.edu.ro, secţiunea 2019. 

 

Inspectorii şcolari: “Se schimbă forma, nu fondul”

Chiar dacă schimbarea a fost anunţată brusc, mult după începerea anului şcolar, inspectorii şcolari de română şi matematică din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila susţin că elevii şi părinţii nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare pentru că se modifică doar structura subiectelor, iar noile cerinţe vor respecta programa în vigoare.

“E o schimbare majoră, dar care respectă programa în vigoare şi care modifică doar aspectul cerinţelor, a itemilor. Nu aduce o schimbare în esenţă. Se schimbă forma, nu fondul. E important de subliniat şi trebuie explicat acest lucru ca să nu se producă o stare de uşoară panică la nivelul elevilor, părinţilor şi celor care sunt interesaţi de fenomenul educaţional. Cerinţele se pot schimba, dar atâta timp când fondul lor rămâne acelaşi, eu consider că este în regulă. Copilul până la urmă trebuie să fie cumva capabil să se adapteze unor formulări care sunt poate diferite, dar care servesc şi se servesc de aceleaşi conţinuturi. În opinia mea, dincolo de un oarecare disconfort care trebuie recunoscut ca atare şi pentru că examenul de bacalaureat e totuşi un examen important în viaţa elevilor şi orice schimbare produce aşa o undă de neîncredere, trebuie ştiut că baza rămâne aceeaşi, adică programa e aceeaşi”, ne-a declarat prof. Eduard Budur, inspector şcolar de limba şi literatura română. 

De aceeaşi părere este şi prof. Cătălin Stănică, inspector de matematică. Acesta susţine că noile variante sunt mai “prietenoase” şi mai avantajoase pentru candidaţi.

“M-am uitat pe subiecte, şi la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. La clasa a VIII-a, la prima parte, erau şase exerciţii care erau tot un fel de grilă dar cu răspuns de completat. Acestea s-au transformat în 10 itemi cu alegere multiplă, iar elevii vor alegere o variantă dintre a,b,c şi d. Acest lucru mie mi se pare în favoarea elevului în comparaţie cu cealaltă variantă. Dacă până acum primul subiect avea 30 puncte, acum are 40 puncte şi cu 10 puncte din oficiu poţi luat nota 5 dacă faci totul perfect. Dar nivelul de dificultate e puţin mai ridicat pentru că având patru variante elevii pot fi tentaţi să aleagă o variantă greşită. La subiectul II şi III a rămas acelaşi nivel de dificulatte. La bacalaureat, la prima parte aveam înainte 6 cerinţe cu rezolvare completă. Acum s-au transformat tot în 10 itemi, cu alegere multiplă, tot în favoarea elevului. Prima parte are acum 40 de puncte. Alegerea multiplă e un item mult mai prietenos în opinia mea. Întrebaţi un elev cum îi este mai uşor: să rezolve efectiv sau să încercuiască o varinată din cele patru? Însă cei patru itemi care s-au adăugat la partea I, vorbind de mate-info, sunt puţin mai dificili. La partea a II-a şi a III-a cerinţele sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi. Per total, în opinia mea subiectele sunt în favoarea elevului, dar tot trebuie să învăţăm, să fim pregătiţi pentru examene”, ne-a declarat prof. Cătălin Stănică

Elevii brăileni de clasa a VIII-a şi a XII-a susţin trei simulări ale exemenelor pe an, una naţională şi două organizate la nivel judeţean. Prima simulare locală va avea loc în luna decembrie şi, aşa cum ne-au declarat cei doi inspectori de specialitate, elevii vor primi atunci noile variante de subiecte.

Examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat sunt programate în vara anului viitor. Bacalaureat 2019 va începe pe 3 iunie cu probele de evaluare a competenţelor, iar cele scrise vor debuta pe 1 iulie. Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie. Evaluarea Naţională va avea loc pe 18 iunie (română) şi 20 iunie (matematică), rezultatele urmând să se afişeze pe 29 iunie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro