Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Subiecte dificile la proba scrisa de limba si literatura romana

Examenul de bacalaureat a decurs la Braila fara incidente majore pentru cei 2.615 de candidati prezentati. A fost un singur elev eliminat din examen pentru ca a fost prins copiind. Inspectorii, in schimb, au avut parte de emotii din cauza faptului ca ziaristii de la "Gandul" au reusit sa cumpere, contra modicei sume de 50 de lei noi, subiectele de la proba de limba si literatura romana. Duminica noaptea, responsabilii cu desfasurarea examenului de bacalaureat au fost chemati la sediul Inspectoratului Scolar, li s-a comunicat ce s-a intimplat si li s-au transmis, in deplina siguranta, afirma ministrul educatiei Mihail Hardau, noile variante de subiecte. Evenimentul nu a tulburat candidatii, ba chiar, cei mai multi habar nu aveau de incident. Cind ieseau de la examen, candidatii erau bucurosi. Atunci cind se consultau cu alti colegi sau cu profesori si constatau ca au gresit cu privire la personajul pe care l-au ales sa-l caracterizeze se suparau. Unii plingeau, altii erau doar dezamagiti si treceau relativ usor peste moment, iar altii inca nu se consultasera cu un profesor si nu stiau daca au gresit sau nu. "Mi s-au parut usoare subiectele. Eu ma asteptam la “Morometii” si “Morometii” i-am invatat. Mi s-a parut usor. La oral am luat noua. Sper sa iau peste 6,50", spune Roxana Ocheana de la Grupul Scolar Agricol.
"Acceptabile subiectele. Era de asteptat. Chiar voiam sa pice “Ion” sau “Padurea spinzuratilor”. Si primele doua subiecte mi s-au parut usoare. Sper sa iau peste 8.00", a spus Camelia Dulgheru, de la Grup Scolar Industrial Insuratei. Aceeasi parere, ca subiectele au fost usoare, a avut si Madalina Ion de la Liceul "Cerna".
Despre dificultatea subiectelor, prof. Adrian Simion a declarat ca acestea se incadrau in limitele prevazute si cunoscute de elevi. "Primele doua subiecte au fost accesibile, insa ultimul subiect a fost destul de dificil. Multi au ales “Ion” sau “Morometii” si s-au pacalit. Acolo nu erau intelectuali. In “Ion” ar fi fost familia Herdelegiu, insa nu aveai ce sa scrii patru pagini. A fost destul de dificil pentru ca la Marin Preda ar fi trebuit ales personajul din “Cel mai iubit dintre paminteni” si acest roman s-a studiat mai putin la clasa, sau ar fi trebuit ales Camil Petrescu. Cam greu, cam dificil, multi au gresit si subiectul valoreaza patru puncte. Adica pentru nota sase ar fi trebuit facute perfect celelalte doua subiecte", a explicat prof. Adrian Simion.

Distribuirea subiectelor s-a facut simbata, in deplina siguranta

Inspectoratul Scolar Braila a spus ca nu comenteaza evenimentele petrecute la Bucuresti pentru ca ceea ce s-a intimplat nu implica judetul Braila. Pe site-ul Ministerului este publicat un comunicat de presa, in care ministrul Mihail Hardau a explicat cum au stat lucrurile. "Duminica, 2 iulie 2006, In jurul orei 23.30, am fost Instiintat de catre reprezentanti ai cotidianului “Gandul” ca detin variante ale subiectelor de la proba scrisa la Limba si literatura romana a examenului national de Bacalaureat. Am decis ca aceasta informatie sa fie verificata imediat.
In acest sens, Impreuna cu inspectorii de specialitate, am verificat informatia la sediul Serviciului National de Evaluare si Examinare (SNEE), iar aceasta s-a confirmat. Am decis refacerea celor trei variante de subiecte si am organizat transmiterea, In deplina siguranta, a subiectelor In teritoriu, ceea ce s-a si Intamplat. Avind In vedere gravitatea acestor fapte, am sesizat Politia si Parchetul.
Simbata, 1 iulie 2006, jandarmi de la Ministerul Administratiei si Internelor au asigurat desfasurarea, In conditii de maxima siguranta, a procesului de distribuire a plicurilor sigilate cu variantele de subiecte pentru examenul national de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2006. Simbata seara toate inspectoratele au confirmat ca plicurile ridicate de la SNEE sint In inspectoratele judetene. Inspectorii scolari ne-au asigurat de integritatea acestora. Vom verifica plicurile cu subiecte la Limba si Literatura Romana la returnarea lor la MEdC". Ramine de vazut ce va putea afla Politia despre cum au reusit unii sa afle subiectele si sa le vinda apoi in piata.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii