Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Subcomisar din cadrul Politiei Capitalei, judecat pentru conducere in stare de ebrietate prin Braila

Implicat intr-un incident rutier petrecut la sfirsitul lunii ianuarie 2005, la Braila, subcomisarul Ion Stefan Turcin, 37 de ani, ofiter in cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti - Serviciul de Investigatii Criminale, s-a ales cu dosar penal, el fiind trimis in judecata, din dispozitia Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, pentru conducere in stare de ebrietate. Potrivit actului de baza al acuzarii - intocmit de insusi magistratul Dinu Galca, actual procuror general al Curtii de Apel -, subcomisarul Turcin "a condus autoturismul proprietate personala avind in singe o imbibatie alcoolica de 2,30 grame la mie". Politistul a dat doua declaratii contradictorii, in final sustinind ca a consumat alcool dupa producerea accidentului de circulatie.
In dimineata zilei de 29 ianuarie 2005, ora 5.35, Dispeceratul IPJ Braila a fost sesizat in legatura cu un accident rutier petrecut pe B-dul Independentei, aproape de intersectia cu strada Scolilor. La acea data, carosabilul era acoperit cu gheata si zapada. Cercetarea la fata locului a fost condusa de subcomisarul Dorel Valsan, care a intocmit si procesul-verbal. Oamenii legii au identificat la locul accidentului autoturismul Cielo cu numarul de inmatriculare B-19-FPX, care era suspendat pe refugiul pietonal al statiei de tramvai, iar in spatele acestuia era oprit tramvaiul nr. 268, blocat de masina politistului. Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul general Dinu Galca, imediat dupa ce si-a scos masina de pe refugiu, subcomisarul bucurestean a urcat la volan si a rulat vreo 50 de metri pe strada Scolilor. Intrucit suspectul mirosea puternic a alcool si, in plus, "era incoerent la vorbire si usor dezechilibrat", rutieristii braileni i-au solicitat testarea cu aparatul etilotest. Subcomisarul a refuzat, motiv pentru care a fost condus la spital, pentru recoltarea de probe biologice necesare stabilirii alcoolemiei. La ora 5.45, Turcin avea nu mai putin de 2,30 grame la mie alcool in singe. El a refuzat recoltarea celei de-a doua probe de singe, potrivit legii.
Din procesul-verbal intocmit de subcomisarul Dorel Valsan, rezulta ca, in ziua cu pricina, la ora 7.15, i-a solicitat invinuitului sa scrie o declaratie in legatura cu accidentul de circulatie, dar acesta a refuzat. Totodata, bucuresteanul a refuzat sa semneze procesul-verbal. Ulterior, el a scris o declaratie in care afirma ca, in ziua de 28 ianuarie 2005 - cu o zi inaintea evenimentului rutier -, a consumat 500 ml de bere, iar pe drumul de la Bucuresti la Braila, alti 400 ml. In fata procurorului anchetator, subcomisarul si-a schimbat declaratia, spunind ca, de fapt, in noaptea de dinaintea accidentului, a jucat table cu doi prieteni din Braila, timp in care "a gustat dintr-un pahar cu bere" si ca dimineata a plecat la drum, avind cu el o sticla de palinca. Pe B-dul Independentei, din pricina carosabilului alunecos, declara Turcin, a intrat pe refugiul pietonal, avariind partea din fata a masinii. Abia dupa accident, el ar fi baut din sticla de palinca pe care-o primise cadou, "intrucit nu se intimplase nimic grav, iar accidentul putea fi anuntat in 48 de ore". Parchetul nu a luat in considerare aceste afirmatii, datorita "contradictiilor dintre prima si a doua declaratie". Pe 14 aprilie 2005, Parchetul Curtii de Apel Galati a inceput urmarirea penala impotriva subcomisarului Ion Stefan Turcin.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii