Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SUA sprijina aderarea Georgiei la NATO

Statele Unite sprijina ferm aderarea Georgiei la NATO, a declarat joi, la Tbilisi, vicepresedintele american Dick Cheney, citat de AFP.
"America sprijina ferm programul aderarii Georgiei la NATO si integrarea acesteia in Alianta Nord-Atlantica", a declarat Cheney intr-o conferinta de presa organizata dupa intilnirea cu presedintele georgian Mihail Saakasvili.
"Asa cum s-au pronuntat liderii NATO cu ocazia summitului de la Bucuresti, Georgia va fi in Alianta noastra", a adaugat el.
Cheney si-a exprimat scepticismul in legatura cu credibilitatea Rusiei dupa "invadarea" Georgiei, acuzind Moscova ca doreste sa modifice in mod nelegitim harta regiunii. "Actiunile Rusiei au suscitat dubii grave in legatura cu intentiile si cu credibilitatea sa in calitatea de partener international, nu doar in Georgia, ci in toata regiunea si in cadrul comunitatii internationale", a subliniat Dick Cheney.
Vicepresedintele a indemnat aliatii SUA sa sustina Georgia in criza cu Rusia. "Inainte de a fi chemate pentru apararea tarii, trupele georgiene erau in Irak. De acum inainte, responsabilitatea lumii libere este sa fie de partea Georgiei", a adaugat Cheney, condamnind "tentativa nelegitima a Rusiei de schimbare cu forta a frontierelor Georgiei".
O a treia nava militara americana - USS Mount Whitney - va ajunge in urmatoarele zile in apropierea coastelor Georgiei. Rusia a criticat sosirea in Marea Neagra a navelor NATO, iar premierul Vladimir Putin s-a intrebat de ce sint trimise ajutoare umanitare "la bordul navelor militare dotate cu sisteme de racheta ultramoderne".
Putin a subliniat ca Rusia va "reactiona" la aceasta situatie.
In cursul zilei de miercuri, Washingtonul a anuntat deblocarea unui ajutor umanitar de un miliard de dolari destinat Georgiei, dupa ce deja trimisese asistenta in valoare de 30 de milioane de dolari.
Cheney a sosit in Georgia din Azerbaidjan, unde s-a pronuntat in favoarea suplimentarii culoarelor energetice din Caucaz.
Joi dupa-amiaza, vicepresedintele american va ajunge in Ucraina, ultima etapa a turneului in state foste sovietice. Ulterior, se va deplasa in Italia.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii