Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SUA a avertizat Rusia cu sanctiuni, daca nu respecta data retragerii trupelor din Georgia

Rusia se va confrunta cu o "reactie foarte puternica" din partea SUA si a altor state daca pina la 10 octombrie nu-si va retrage trupele din "zonele de securitate" din jurul regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia, a declarat joi un oficial american de rang inalt, citat de Reuters.
Daniel Fried, secretar de stat adjunct pentru Afaceri Europene, a declarat ca Moscova va fi si mai izolata, iar reputatia sa va fi si mai afecata daca nu va respecta termenele acordului de incetare a focului, mediat de Franta.
"Rusia vrea sa devina o tara care prezinta si mai mult risc pentru mediul de afaceri decit este in prezent? Ce fel de relatii pe termen lung vrea Rusia sa aiba cu restul lumii?", a spus el intr-un interviu acordat agentiei Reuters.
"Daca rusii nu vor respecta termenul de 10 octombrie vom avea o reactie foarte puternica", a adaugat Fried.
Fried a refuzat sa spuna care vor fi actiunile la care va recurge adiministratia Bush, dar Statele Unite au utilizat sanctiunile drept metode de pedepsire a unor tari precum Iranul sau Coreea de Nord pentru programele lor nucleare, vizind companii care au legaturi cu respectivele Guverne.
"Este o problema majora deoarece Rusia a incercat sa modifice granitele internationale cu forta", a spus Fried.
"Rusia va trebui sa deci cit de departe de comunitatea internationala vrea sa se plaseze", a continuat oficialul. El a adaugat ca statele europene si-au exprimat solidaritatea fata de Statele Unite in eventualitatea in care actiunile Rusiei trebuie confruntate.
Serghei Lavrov a declarat anterior ca Rusia va cere ca Osetia de Sud si Abhazia sa "aiba un loc deplin la masa discutiilor" la nivel international pe tema crizei din Georgia.
"Sa fim foarte prudenti astfel incit sa nu ajungem brusc fara vointa noastra in pozitia in care sa trebuiasca sa recunoastem de facto ceea ce a facut Rusia", a spus
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii