Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Studiu InfoCons: Pacheţelul pentru şcoală poate conţine până la 15 E-uri!

• acesta este numărul maxim de E-uri care se poate regăsi într-un sandviş cu şuncă de Praga, unt şi pâine integrală

 

Puse la pachet sau doar pentru o gustare rapidă, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, sandvişurile reprezintă una dintre cele mai rapide şi aparent sănătoase forme de prezentare a mâncării. Însă câţi dintre voi v-aţi întrebat până acum câte E-uri se pot regăsi într-un sandviş?!

Răspunsul îl aflăm de la InfoCons, care a realizat studii asupra produselor tip şuncă de Praga, pâine integrală şi unt, iar în urma acestor studii s-a putut realiza un calcul simplu pentru a vedea câte E-uri consumăm odată cu un simplu sandviş care este alcătuit din aceste trei ingrediente. Astfel, putem vedea că, în cel mai bun caz, vom regăsi minimum 4 E-uri într-un sandviş.

La polul opus, maximul numeric al E-urilor ce pot fi regăsite într-un sandviş cu şuncă de Praga, unt şi pâine integrală, ajunge la 15 E-uri. Multe dintre acestea se pot regăsi şi în alte produse pe care le consumăm de-a lungul zilei, astfel încât putem ajunge să consumăm acelaşi E de 3-4 ori pe zi. În cazul în care doriţi totuşi să preparaţi o astfel de gustare, cei de la InfoCons recomandă să folosiţi unt, deoarece niciunul din produsele studiate nu au prezentat E-uri.

În ceea ce priveşte cantitatea de sare dintr-un sandviş, aceasta se poate situa între 2,13 şi 5,8 grame/zi. Cantitatea de sare recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 5 grame/zi. În acest context, s-a observat că în 100 de grame de sandviş se poate regăsi aproape întreaga cantitate recomandată pentru toată ziua sau chiar se poate depăşi.

“Într-un sandviş putem găsi puţine sau multe E-uri, la fel ca în pâine, în unt/margarină, în felia de parizer/şuncă/salam, în muştar/ketchup/maioneză (după gust, cum ar spune bucătarul). Găsim şi sare în pâine, unt, şuncă, ketchup/muştar şi de cele mai multe ori putem găsi şi zahăr în pâine, unt, felia de şuncă sau ketchup/muştar. Aşadar, pe lângă ceea ce credem noi că înseamnă un sandviş, haideţi să ne imaginăm cum se adună E-urile, sarea şi zahărul, şi să vedem că, odată mâncat sandvişul, e posibil să fi ajuns la limita maximă dintr-o zi şi cu sarea, şi cu zahărul, dar poate şi cu E-urile. Haideţi să ne gândim fiecare de 2 ori, mai ales când facem un sandviş pentru cei apropiaţi. Scanează codul de bare cu aplicaţia gratuită InfoCons şi fii informat, pentru că nu cred că îşi doreşte cineva un sandviş cu zahăr, sare şi E-uri! şi nu uitaţi, să citim pe etichete şi modul de depozitare al produsului, deoarece am putea pune în sandviş un produs ce necesită o anume temperatură şi, ţinut prea mult în ghiozdan sau în geantă, să ajungă să ne facă rău. Aşadar, citeşte eticheta şi fii informat!” , declară Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

Concluziile InfoCons au rezultat în urma studiilor realizate asupra a 13 tipuri de suncă de Praga, 20 de tipuri de pâine integrală şi 39 de tipuri de unt.

La şunca Praga, de exemplu, cel mai mare număr de E-uri, 10 la număr, se regăsesc în produsul Meda, iar cel mai mic, 4, în produsele de la Cris - Tim şi Matache Măcelaru.

Întregul studiu îl găsiţi AICI.
Categorie articol: 

Comentarii