Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

STUDIU: 1 DIN 6 PACIENŢI PARCURGE 350 DE KILOMETRI PENTRU RADIOTERAPIE

Unu din şase pacienţi cu afecţiuni oncologice parcurge în medie 350 de kilometri pentru radioterapie. Lipsa centrelor care oferă acest tip de tratament îi obligă pe pacienţii care au nevoie de terapie să facă deplasarea în alte judeţe decât cele de domiciliu ori cele din proximitate.

O analiză realizată de un centrul de radioterapie MedEuropa din Constanţa arată că în jur de 15% dintre pacienţii trataţi aici sunt în această situaţie, în condiţiile în care în zona Dobrogea nu mai există altă clinică de radioterapie. Pe lângă Tulcea, Galaţi, Brăila şi Buzău, pacienţii vin din judeţe aflate la sute de kilometri distanţă, cum ar fi Botoşani, Vaslui, Suceava sau Maramureş, ceea ce înseamnă un cost suplimentar, în special pentru cazare.

„Nu există suficiente centre în ţară care să facă acest tratament, iar listele de aşteptare sunt inevitabile. Un pacient cu afecţiuni oncologice nu poate aştepta pe o listă să intre la tratament. Faptul că avem specialişti foarte bine pregătiţi şi aparatură de ultimă generaţie îi determină să caute un loc în centrele noi, în general private, cu atât mai mult cu cât tratamentul este gratuit”, susţine dr. Cristian Barbu, director medical MedEuropa.

Din cei peste 800 de pacienţi trataţi la MedEuropa Constanţa, 53% sunt femei. Aproape o treime au vârsta cuprinsă între 55 şi 64 de ani, iar alţi 25% între 65 şi 70 de ani. 65 dintre pacienţii care au avut nevoie de radioterapie au mai puţin de 44 de ani. Potrivit localizării tumorii, cel mai des vorbim despre cancer la sân, cu o pondere de 25. Adresabilitatea este completată de tumori maligne ale organelor respiratorii şi intratoracice (16%), respectiv cele din zona organelor genitale feminine (15%).

Pacienţii cu afecţiuni oncologice, care au indicaţie de radioterapie, pot face acest tratament gratuit în 27 de centre din România, cu 32 de aparate funcţionale. Media de aşteptare este de două luni. Estimarea oficială vorbeşte despre o necesitate de 144 de aparate de radioterapie, ceea ce înseamnă că pacienţii dispun de un sfert din infrastructura de care ar avea nevoie. În clinica MedEuropa, pacienţii asiguraţi beneficiază de gratuitate la tratament.

„În mod ideal, pacientul care ajunge la un prim consult de radioterapie ar trebui să aibă diagnosticul de certitudine de cancer, tumoră solidă în speţă, pentru că sunt şi cancere hematologice. Diagnosticul de certitudine este dat de rezultatul histopatologic, fie de la biopsierea formaţiunii tumorale respective, fie un rezultat biopsic postoperator, dacă pacientul a fost operat. Pacientul este luat în evidenţă oncologică, adică un oncolog ştie despre caz şi oferă această indicaţie, se fac investigaţiile imagistice, iar echipa MedEuropa analizează cazul şi trece la planul de tratament. Dacă parcursul nu se face rapid, iar pacientul este nevoit să şi aştepte, atunci radioterapia riscă să îşi schimbe scopul din curativ în paliativ”, afirmă dr. Radu Bogdan Daniel, medic specialist radioterapie în clinica MedEuropa.

Datele oficiale spun că numai în 2018 peste 83 de mii de români au fost diagnosticaţi cu cancer, iar peste 50 de mii au pierdut lupta cu această boală. Cifrele de la Institutul Naţional de Statistică arată că în 2018 au decedat aproape 52 de mii de români care aveau tumori cu diverse localizări.

Orice pacient care doreşte o programare la MedEuropa poate lua legătura cu clinica la telefon, e-mail sau direct la adresă. Pacienţii care scriu pe e-mail sunt contactaţi telefonic în vederea unei programări. În primă instanţă nu se pot trimite documente medicale prin e-mail, pentru că este nevoie de o întâlnire cu medicul. Centrul MedEuropa se află pe strada Ştefăniţă Vodă, nr. 30, în Constanţa. Pacienţii pot solicita o programare la numărul de telefon 0341.18.00.60 sau la adresa de e-mail constanta@medeuropa.ro.
Categorie articol: 

Comentarii