Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Studenţii - traficanţi. Condamnarea

Tinereţe distrusă de "iarbă". Arestaţi pe 13 decembrie 2014, în urma unei acţiuni organizate de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, anchetaţi ulterior sub control judiciar, cei şase membri ai grupării conduse de studentul Meroiu, din municipiul Buzău, au fost condamnaţi. Patru studenţi şi doi indivizi din cartierul Simileasca, municipiul Buzău, au primit între 1 an şi 9 luni şi 3 ani şi 8 luni de închisoare, după ce au vândut comprimate ecstasy şi doze de cannabis studenţilor din Bucureşti, dar şi amatorilor de stupefiante din Brăila şi Galaţi, care-şi pierd nopţile prin cluburi. Sentinţa de condamnare a fost pronunţată de o instanţă judecătorească din Bucureşti.

Închisoare şi muncă în folosul comunităţii

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Alexandru Răzvan Meroiu, student în anul II la Facultatea de Medicină Dentară "Titu Maiorescu" Bucureşti, la o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare, cu executare în penitenciar, pentru trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc. Pentru că mai avea o condamnare în cazier, Marian Mircea Drăghici, de asemenea din municipiul Buzău, a primit 3 ani şi 8 luni de închisoare, cu executare, pentru trafic de droguri de risc.
Aceeaşi instanţă i-a condamnat pe Cristian Constantin, din oraşul Urziceni, student la Universitatea Politehnică Bucureşti, Dragoş Alexandru Micu, din Tulcea, student la aceeaşi universitate, Dan Andrei Mecleuş, de asemenea din Tulcea, student la Facultatea de Drept, şi Grigore Valentin Drăghici zis "Vali" (fiul lui Marian Drăghici), din Buzău, la câte 1 an şi 9 luni de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru trafic de droguri de risc, cei patru urmând să presteze câte 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, potrivit noului Cod Penal român.
Prin aceeaşi sentinţă judecătorească, traficanţii condamnaţi sunt obligaţi să achite suma de 9.600 lei (cheltuieli judiciare datorate statului). Judecătorii au dispus confiscarea şi distrugerea drogurilor găsite asupra traficanţilor şi depuse în Camera de Corpuri Delicte din cadrul IGPR - DCJSEO. Nu în ultimul rând, s-a dispus confiscarea banilor proveniţi din tranzacţiile cu droguri şi găsiţi asupra traficanţilor (peste 6.000 lei).
Cei şase inculpaţi au declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti.

"Afacerea" studentului Meroiu

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii DIICOT Brăila, fiul avocatei din Buzău - care era şi consumator de droguri -, a intrat în vizorul poliţiştilor SCCO în luna noiembrie a anului trecut. Aflaţi mereu pe urmele traficanţilor, poliţiştii au aflat că Alexandru Răzvan Meroiu, în vârstă de 20 de ani, student în anul II la Medicină Dentară, intermedia tranzacţii de droguri de mare risc, respectiv comprimate ecstasy, în cluburile şi discotecile frecventate de tineri, pe raza municipiului Bucureşti. Când existau comenzi ferme şi avea comision, studentul Meroiu intermedia tranzacţii de droguri şi în municipiile Brăila şi Galaţi. În majoritatea lor, clienţii erau aleşi din rândul studenţilor veniţi la studii în Bucureşti.
Meroiu a vândut, în ziua de 8 noiembrie 2014, două comprimate ecstasy unor tineri, primind în schimb suma de 120 lei. Numai că tranzacţia a fost interceptată de DIICOT, iar drogurile au fost recuperate. În urma analizelor efectuate în laborator, anchetatorii au descoperit că ambele comprimate ecstasy provenite de la Meroiu conţineau substanţa activă MDMA, încadrată în categoria drogurilor de mare risc.
"Inculpatul Meroiu Alexandru Răzvan, care este şi consumator de comprimate ecstasy, intermedia tranzacţii cu astfel de comprimate pentru persoane din anturajul său. Pentru achiziţionarea drogurilor, îl contacta telefonic pe inculpatul Constantin Cristian (student la Politehnică - n.r.) şi stabilea un loc de întâlnire, de obicei pe raza municipiului Bucureşti. Uneori, Meroiu se deplasa la domiciliul lui Constantin", precizează procurorii DIICOT.
În ziua de 11 decembrie 2014, Alexandru Răzvan Meroiu l-a sunat pe Constantin şi i-a comunicat că-i poate intermedia o achiziţie de cannabis de la un însemnat traficant de droguri din Buzău. Cristian Constantin a fost de acord şi, la rândul său, a convenit cu alţi doi prieteni, Dan Andrei Mecleuş, student la Facultatea de Drept, şi Dragoş Alexandru Micu, student la Politehnică (ambii din Tulcea) să strângă bani ca să cumpere o cantitate mai mare de cannabis, intermediarul tranzacţiei fiind Alexandru Răzvan Meroiu. După finalizarea tranzacţiei, fiul avocatei din Buzău urma să primească un comision.
Potrivit anchetatorilor, iniţial s-a stabilit ca schimbul să aibă loc undeva în localitatea Afumaţi. Ulterior, vânzătorul s-a arătat dispus să reducă din preţul drogurilor dacă Meroiu va fi de acord să vină cu cumpărătorii la Buzău. Bineînţeles, oferta dealerului a fost imediat acceptată, iar studenţii s-au pregătit de drum.

Prinşi în flagrant de DIICOT Brăila

În seara zilei de 12 decembrie 2014, Cristian Constantin, Dan Andrei Mecleuş şi Dragoş Alexandru Micu au plecat către municipiul Buzău, însoţiţi de Meroiu şi de un alt amic de-al acestuia, Rareş Ghiţă. Transportul a fost făcut cu autoturismul Volkswagen Golf, cu numărul de înmatriculare IL-24-ELC. În localitatea natală, Urziceni, Constantin a făcut o scurtă oprire şi i-a vândut unui consumator de droguri un plic cu cannabis, contra sumei de 85 lei.
Odată ajunşi în cartierul Simileasca, din municipiul Buzău, studenţii - traficanţi s-au întâlnit cu vânzătorii, Grigore Valentin Drăghici, zis "Vali" şi tatăl acestuia, Marian Mircea Drăghici. Cumpărătorii au primit o doză de cannabis şi, după ce s-au convins de calitatea mărfii, au fost de acord să cumpere întreaga cantitate pusă la dispoziţie de dealeri, respectiv 300 de grame cannabis.
Potrivit înţelegerii iniţiale, Alexandru Răzvan Meroiu a fost cel care a intermediat tranzacţia, iar suma platită pentru cannabisul achiziţionat a fost de 7.300 lei. Micu a contribuit cu 2.300 lei, Mecleuş cu 1.800 lei, iar Constantin cu 3.200 lei. Pentru că a intermediat "afacerea", Meroiu a primit un comision de 1.000 de lei de la traficantul din Simileasca. De asemenea, a primit de la Mecleuş 6,2 grame cannabis, pe care le-a introdus într-un ambalaj de chipsuri Krax. Din "iarba" primită cadou, Meroiu şi-a făcut o ţigară pe care a fumat-o împreună cu Ghiţă, amicul ce-l însoţise la Buzău.
După ce au încheiat tranzacţia cu banii primiţi de la părinţi, studenţii Constantin, Mecleuş şi Micu au urcat în autoturism şi au părăsit cartierul traficanţilor de droguri. Au fost, însă, depistaţi la scurt timp şi reţinuţi de poliţişti, în urma flagrantului organizat de procurorii DIICOT - BT Brăila. În timpul percheziţiei, în autoturismul traficanţilor au fost găsite, printre altele: o pungă cu 282,5 grame cannabis, 14 punguţe în care se aflau 7,8 grame cannabis (toate ascunse sub scaunul şoferului), un cântar electronic, un sul de folie de aluminiu, un sul de folie transparentă de plastic, 200 plicuri de plastic autosigilante şi un recipient de mărunţit "Classic Grinder" cu urme de droguri. Asupra inculpatului Dragoş Alexandru Micu a fost găsită cantitatea de 6,7 grame cannabis.

Percheziţii la dealerii din Buzău

În acelaşi timp, fără să ştie că este vânat de procurorii DIICOT, Alexandru Răzvan Meroiu - intermediarul tranzacţiei şi "creierul" afacerii cu droguri de la Bucureşti - a părăsit Buzăul împreună cu amicul Rareş Ghiţă. Cei doi fuseseră îmbarcaţi în autoturismul Audi A4 cu numărul de înmatriculare BZ-31-RIM, proprietatea buzoianului Cornel George Râmniceanu. Râmniceanu acceptase să-i transporte pe cei doi la Bucureşti, contra sumei de 150 de lei, fără să ştie că Meroiu este implicat în traficul de droguri.
Pasagerii au fost luaţi de Râmniceanu din cartierul Simileasca din Buzău, cartier în care locuiesc cei doi Drăghici. Ajunşi în localitatea Sineşti, în noaptea de 12/13 decembrie 2014, Meroiu şi ceilalţi ocupanţi ai autoturismului Audi au fost opriţi de o patrulă, care i-a condus la sediul Poliţiei Municipiului Urziceni. Concomitent, au fost anunţaţi lucrătorii SCCO Brăila din cadrul DIICOT, care s-au deplasat la Urziceni, pentru derularea anchetei. Totodată, poliţiştii au controlat autoturismul Audi A4.
Cu ocazia controlului, sub scaunul din dreapta faţă al maşinii s-a găsit punga de chipsuri Krax, în care Meroiu ascunsese cannabisul primit de la Mecleuş şi un fragment de ţigară confecţionată din tutun amestecat cu cannabis. Asupra traficantului Meroiu a fost găsită suma de 800 de lei, comisionul primit de la traficanţii de droguri din Buzău (restul de până la 1.000 lei fusese cheltuit pe combustibil).
După reţinerea studenţilor-traficanţi, procurorii DIICOT au efectuat o percheziţie la domiciliul dealerilor Drăghici din cartierul Simileasca. În camera lui Drăghici-tatăl, poliţiştii au găsit o cutie în care se aflau 6,1 grame cannabis. Drăghici-fiul nu era acasă. A fost localizat în aceeaşi zi, în zona localităţii Tişiţa, judeţul Vrancea, în timp ce conducea autoturismul închiriat sub numărul de înmatriculare BZ-03-CMA. Poliţiştii au oprit autoturismul respectiv, iar traficantul a fost condus la sediul DIICOT Brăila. Valentin Drăghici avea la el suma de 5.668 lei, primită ca preţ pentru vânzarea celor 300 de grame de cannabis.
Cei şase traficanţi de droguri, în frunte cu Alexandru Răzvan Meroiu, au fost reţinuţi de către procurorii DIICOT Brăila, pentru 24 de ore, în ziua de 13 decembrie 2014. Ulterior, Tribunalul Brăila a emis pe numele studenţilor - traficanţi mandat de arestare preventivă. La audieri, toţi cei şase traficanţi de droguri au fost sinceri, recunoscând faptele savârşite.
Pe parcursul anchetei, procurorii au efectuat mai multe percheziţii informatice asupra mediilor de stocare ale inculpaţilor. Cele mai relevante au fost conversaţiile purtate pe Facebook între Alexandru Meroiu şi Valentin Drăghici, care se refereau în principal la droguri.

 
Categorie articol: 

Comentarii