Mergi la conţinutul principal

Studenţii cu vârsta de peste 26 de ani nu mai pot circula gratuit cu trenul

• organizaţiile studenţeşti au reacţionat şi cer remedierea situaţiei

 

Începând cu anul universitar 2017-2018, studenţii cu vârsta de peste 26 de ani nu mai pot beneficia de gratuitate la transportul feroviar intern, în urma unei decizii a Ministerului Educaţiei. Asta deşi, conform unei hotărâri de guvern, toţi studenţii, indiferent de vârstă, au dreptul de a circula gratis cu trenul.

Reprezentanţii studenţilor au reacţionat imediat şi cer Guvernului să clarifice de urgenţă această situaţie.

Solicităm, prin urmare, atât Guvernului României, cât şi Parlamentului, să modifice cadrul legislativ, astfel încât să nu mai existe niciun dubiu cu privire la acest drept. ANOSR consideră că această interpretare este incorectă şi aberantă din punct de vedere juridic, denaturând norma de la scopul propus. De asemenea, considerăm că interpretarea se află în directă opoziţie cu voinţa Guvernului României şi a coaliţiei de guvernare, care au emis actele normative în cauză cu scopul de a oferi gratuitate pentru toţi studenţii din România la forma de învăţământ cu frecvenţă”, se arată într-un comunicat al ANOSR.

De asemenea, Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) a transmis o scrisoare deschisă premierului în care cer ca toţi studenţii să beneficieze de gratuitate la transportul feroviar.

“Domnule prim-ministru Mihai Tudose, respectiv domnule ministru, Liviu Marian Pop, egalitatea în şanse nu se regăseşte în acţiunile întreprinse, iar acest drept trebuie să existe pentru toţi studenţii înmatriculaţi la o instituţie de învăţământ superior din România indiferent de vârstă, etnie, religie, sex, an de studiu, experienţa precedentă sau alt criteriu care nu este inclus în codul şi obligaţiile studentului. (...) O minune ţine trei zile, un lucru valoros ţine o viaţă, dar un aspect populist ţine un an. România, astăzi, face un pas înapoi în educaţie, România, astăzi, face un pas înapoi în ceea ce înseamnă politicile educaţionale studenţeşti şi de tineret. Educaţia românească nu trebuie să fie o prioritate doar verbal exprimată, ci şi faptic”, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Studenţilor din România.

De asemenea, UNSR a cerut şi o explicaţie în baza căreia s-a luat această decizie, dar şi un raport al impactului bugetar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro