Mergi la conţinutul principal

Stresul se simte pe faţă. La propriu

Pielea este cea mai clară oglindă a stării noastre de sănătate, astfel că o perioadă stresantă din viaţa noastră va avea în cele mai multe cazuri un impact direct asupra nivelului de energie, sănătăţii şi aspectului pielii, transmite Digi24. Nu numai că tensiunea din viaţa de zi cu zi face pielea să devină mai sensibilă şi reactivă, favorizând apariţia ridurilor şi a acneei, însă persoanele stresate au tendinţa de a dezvolta obiceiuri nesănătoase de îngrijire şi alimentaţie, afirmă specialistul în dermatologie şi venerologie, doctor Laurenţiu Vladău.
Atunci când ne confruntăm cu stresul este eliberat cortizolul, un hormon steroid produs de glanda suprarenală, care are un rol esenţial în menţinerea mai multor funcţii ale organismului. În cantităţi prea mari, însă, acest hormon al stresului poate cauza somn cu probleme, acumularea de grăsime, îngrăşarea sau uscarea pielii, apariţia ridurilor sau a acneei etc.

Sebumul - primul semn

„Atunci când o persoană este stresată, nivelul hormonului de stres al organismului - cortisol - creşte. În prima faza acest lucru determina o creştere a producţiei de sebum, ceea ce poate favoriza apariţia unui ten gras, a acneei sau a altor probleme legate de piele. Să nu uităm nici că sub influenţa stresului suntem predispuşi la a adopta obiceiuri nocive, care afectează pielea, cum ar fi scărpinatul sau stoarcerea coşurilor, care pot duce la formarea de cicatrici permanente", spune doctor Laurenţiu Vlădău, specialist în Dermatologie şi Venerologie.
Apariţia prematură a ridurilor este un alt efect negativ asociat cu nivelul ridicat de stres. Odată eliberat, cortizolul declanşează o creştere a zahărului din sânge, ceea ce duce la apariţia unui proces numit glicare, care deteriorează colagenul şi elastina, două proteine cu rol esenţial în menţinerea pielii netedă şi hidratata. Tensiunea musculară constanţă, de asemenea, va favoriza formarea ridurilor permanente, numite în acest caz riduri de expresie. Un alt efect al stresului asupra pielii este uscarea ei, cortizolul diminuând producţia naturală a pielii de acid hialuronic, un hidratant natural. Acest fenomen deteriorează, de asemenea, rolul de protecţie a pielii, care îi permite să menţină un nivel de hidratare optim.

Piele uscată şi deteriorată

„Odată compromise aceste funcţii ale pielii - de hidratare şi de barieră, ca efect al stresului, pielea devine uscată şi deteriorată. În această situaţie ea este mult mai permeabilă, permiţând unui număr mai mare de iritanţi, alergeni şi chiar germeni să o penetreze, să producă daune sau să agraveze unele afecţiuni existente. Spre exemplu, acneea rozacee poate să devină mai roşie sau leziunile acneei mai inflamate şi mai persistente. De asemenea, pot fi agravate dermatita, urticaria, psoriazisul etc.", a completat doctor Laurenţiu Vlădău.
Digestia, la rândul ei, poate avea un impact direct asupra sănătăţii pielii. Viaţa stresantă, obiceiurile alimentare nepotrivite şi alimentele procesate pot cauza tulburări la toate nivelurile aparatului digestiv. Digestia neechilibrată este una dintre cauzele frecvente ale problemelor de piele, cum ar fi uscare, onctuozitate, pete şi aspect tern sau, uneori, o combinaţie a tuturor acestor probleme.

Şi adrenalina dăunează

Starea constantă de tensiune, nervozitate poate avea şi ea efecte negative asupra pielii. Atunci când suntem supuşi stresului, corpul nostru produce adrenalină, care este de ajutor dacă ne aflăm într-o situaţie limită, în care trebuie să acţionăm imediat. În viaţa de zi cu zi, însă, efectele ei nu sunt benefice. Atunci când adrenalina este prezentă, fluxul sanguin la nivelul pielii este scăzut, privând pielea de nutrienţi esenţiali, cel mai important dintre ei fiind chiar oxigenul.

Cum previi

Soluţia pentru a evita aceste probleme ale pielii este gestionarea stresului. O noapte de odihnă bună poate scădea nivelul de stres, iar în cazul în care eczema perturbă somnul este indicată o discuţie cu medicul dermatolog. Acesta ar putea recomanda un antihistaminic înainte de culcare, cu scopul de a ameliora mâncărimea.
Activităţile fizice reprezintă una dintre cele mai bune soluţii antistres. Fie că este vorba despre mers pe jos, înot sau tenis de joc, exerciţiile ne fac să ne simţim mai bine în ansamblu. Problemele pielii în sine pot reprezenta, de asemenea, un factor de stres.

Jena nu-şi are locul

Unii oameni sunt atât de jenaţi de aspectul pielii lor, încât refuză să discute problema cu o persoană care îi poate ajută, ceea ce adaugă mai mult stres situaţiei, agravând afecţiunea. Nu ezitaţi să apelaţi la sprijinul unui medic dermatolog, care va putea să va îndrume în direcţia corectă pentru tratarea afecţiuni care va frământă.
În cazul în care stresul este cauzat de probleme personale care ţin de căsătorie, familie sau loc de muncă, ar putea fi luată în calcul discuţia cu un consilier sau terapeut. Uneori, doar vorbind despre problemele care ne frământă ne putem ameliora starea de spirit, efectele fiind vizibile deseori şi la exterior, pe pielea noastră, precizează Digi24.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro