Mergi la conţinutul principal

Stresul provocat de plopii pufosi - o problema fara de sfirsit

Asa cum se intimpla de foarte multi ani, in aceasta perioada, de sfirsit de mai si inceput de iunie, Braila este din nou invadata de puful produs de plopii euroamericani de pe strazile orasului. Foarte multi braileni sint deranjati, unii fiind chiar alergici la acest puf, insa, ca de fiecare data, cu totii vor fi nevoiti sa suporte cu stoicism atomosfera incarcata. Si asta pentru ca, dupa cum stau lucrurile, vor mai trece multe generatii pina cind autoritatile locale vor gasi o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. De altfel, conducerea Primariei nici nu considera ca ar fi vorba de o problema, in adevaratul sens al cuvintului. Viceprimarul Lucian Tilea spune ca se face prea mult caz pe aceasta tema. "E vorba de o luna de zile in care trebuie sa suportam puful plopilor, ce mare lucru! Acesti arbori au supravietuit brailenilor vreme de 40-50 de ani, fara sa extermine populatia cu puful lor. Doar n-o sa ne apucam acum sa-i taiem pe toti doar ca sa scapam de puf, in conditiile in care Braila oricum sufera foarte mult la capitolul metri patrati de vegetatie pe cap de locuitor. Noi avem sub 5% metri patrati de vegetatie pe cap de locuitor, in conditiile in care, potrivit standardulului romanesc, media nu trebuie sa fie sub 7% iar a celui european nu trebuie sa coboare sub 10%. De aceea, desi primarul si-a exprimat intentia de a taia toti plopii care fac puf, eu m-am opus vehement acestei idei", ne-a declarat viceprimarul Lucian Tilea. Intrebat daca, pentru rezolvarea definitiva a problemei, nu ar fi bine ca plopii sa fie inlocuiti cu alte specii, Tilea a opinat ca nici un alt arbore nu creste mai repede ca plopul si ca, probabil, tocmai de aceea a fost preferat de autoritatile locale, pe vremea cind s-au facut plantari masive cu aceasta specie. Mergind pe firul acestui rationament, brailenii vor fi nevoiti, asadar, sa astepte mult si bine pina cind locul plopilor pufosi va fi luat de alti copaci, mai putin stresanti.

Brailenii alergici la puf sint nevoiti sa poarte masti chirurgicale

Dintre toate zonele din municipiu in care puful plopilor imbicseste atmosfera brailenilor, piata Concordiei este, probabil, cea mai afectata de acest stres sezonier. Chiar linga tarabele comerciantilor de produse industriale, un plop incarcat "ochi" cu puf ii terorizeaza literalmente pe toti cei ce se afla sub coronamentul sau, vinzatori si cumparatori deopotriva. Oamenii sint nevoiti sa gesticuleze continuu, de parca s-ar apara de un roi de tintari siciitori, iar unii dintre comerciantii nevoiti sa stea toata ziua in acest perimetru, isi protejeaza caile respiratorii cu batiste sau chiar cu masti chirurgicale. "Sint alergica la puful acesta si e un adevarat chin pentru mine sa stau aici. Nici vinzare nu prea mai avem, fiindca lumea a inceput sa ocoleasca zona, dar nimeni nu tine cont de noi. Am facut sesizare la Directia Pietelor, dar ni s-a spus sa intocmim o lista pe care sa o semnam cu totii si sa mergem cu ea la Agentia de Protectie a Mediului, sa cerem sa se taie plopul. O sa incercam si asta, poate s-o face ceva. Oricum, ii invitam pe cei de la Mediu sau de la Primarie, care sint in masura sa rezolve aceasta problema, sa vina sa stea macar jumatate de ora in locul nostru, sa vada ca nu vorbim fara rost", ne-a spus, ieri, P. G., o comercianta care isi protejase fata cu o masca chirurgicala.
Informat despre situatia din piata Concordiei, viceprimarul Tilea nu a parut deloc impresionat. Din contra, cu un gest usor teatral prin care si-a subliniat neincrederea, el a exclamat: "Masti chirurgicale! Probabil ca se mai si exagereaza!". Ulterior, pe parcursul discutiei cu reporterul, Tilea a revenit la sentimente mai bune, admitind ca este posibil ca unii braileni sa fie alergici la puful de plop si ca acestia trebuie respectati ca oricare alti cetateni. Totusi, pozitia transanta, de ecologist convins, a viceprimarului a ramas neschimbata: "Daca este un copac sanatos, plopul din Concordiei nu va fi taiat. Eventual, el ar putea fi toaletat, astfel incit, prin taierea a maxim un sfert din crengile coronamentului - daca se taie mai mult de jumatate, copacul se usuca -, cantitatea de puf eliberata in atmosfera sa fie mai mica". Tilea ne-a informat ca, in calitate de coordonator al activitatii Directiei de Indrumare si Control din cadrul Primariei, i s-a incredintat atributia de a aproba cererile de taiere sau toaletare a copacilor din municipiu. Asa ca nici un plop nu poate fi atins fara voia lui! "Anul trecut si in aceasta prima jumatate a acestui an, s-au aprobat circa 2.000 de cereri de toaletari si taieri de copaci, iar 80% dintre acestia sint plopi. Criteriile care stau la baza acestor aprobari nu au constat, insa, in eliberarea de puf in atmosfera. Vor fi taiati sau toaletati doar copacii uscati sau inclinati, cu pericol de cadere a crengilor, cu scorburi, cu inceput de uscare sau cu inaltimi foarte mari si radacini slabe", ne-a explicat viceprimarul Lucian Tilea.
Taierile de care vorbeste viceprimarul nu vor incepe, insa, nici miine, nici poimiine. Abia luna viitoare se va putea vorbi de asa ceva! Deocamdata, municipalitatea braileana se afla in stadiul organizarii de licitatii, pentru angajarea unei firme de alpinisti care sa se ocupe de acest aspect. Informatia ne-a fost oferita de Daniela Vasioiu, celalalt viceprimar, care prin directia coordonata de ea, "Seroplant", se va ocupa de punerea in practica a taierilor aprobate de Tilea. Tot Daniela Vasioiu ne-a informat ca, in momentul de fata, exista o comisie stabilita de Consiliul Local Municipal care face o inventariere a tuturor copacilor din municipiu. Astfel, in circa un an, se va sti exact citi plopi fac puf si, daca vor exista posibilitati financiare, acestia vor fi inlocuiti cu alte specii care sa nu mai provoace atitea discutii in rindul brailenilor. Viceprimarul Vasioiu s-a aratat mult mai intelegator fata de problema comerciantilor din Concordia. "Dupa ce se va angaja o firma care va face taierile se va actiona in functie de prioritati. Daca neplacerile provocate de plopul din piata Concordia sint atit de mari, atunci acesta ar putea fi luat in discutie pentru taiere sau toaletare" ne-a declarat Daniela Vasioiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro