Mergi la conţinutul principal

Strada uitată

Unele străzi din Brăila par a fi sortite să rămână veşnic campioane ale gropilor şi hârtoapelor. Este şi cazul străzii Mircea Vodă, din cartierul Radu Negru, de fapt o porţiune a acesteia, cuprinsă între intersecţia cu Str. Castanului şi Şoseaua de Centură. În urmă cu aproape un an, mai exact la începutul lunii aprilie 2015, cotidianul nostru relata situaţia acestui tronson lung de câteva sute de metri, unde îşi au adresa mai multe societăţi comerciale a căror activitate era sabotată efectiv de starea extrem de precară a carosabilului. Relatam atunci că, pe acea porţiune de stradă situată la periferia municipiului a funcţionat pe vremuri fosta IELIF. Pentru că lucra cu utilaje grele - buldozere, excavatoare, camioane - IELIF a pavat carosabilul din dreptul sediului său, adică de la intersecţia cu Castanului până la Şoseaua de Centură, cu plăci groase de beton. Potrivit actualilor chiriaşi ai halelor fostuluI IELIF, plăcile respective au rezistat bine pe poziţie până în 2013, când pe Str. Radu Negru au început lucrările de extindere a sistemului de canalizare, executate de binecunoscuta firmă "Tancrad" SRL Galaţi. Aceiaşi chiriaşi ne-au povestit că plăcile de beton au fost date la o parte, s-au făcut săpături pentru montarea conductelor, s-au astupat gropile, iar plăcile au fost repuse pe poziţie. Toate păreau bune şi frumoase numai că, la foarte scurt timp după aceste operaţiuni, terenul a început să se taseze, de-a lungul şanţurilor săpate de "Tancrad", iar pavelele de beton de la suprafaţă s-au mişcat de la locul lor, formând denivelări adânci pe carosabil. Starea execrabilă a străzii le provoacă mari deservicii agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea în halele fostei IELIF. După cum vă informam anul trecut, se află acolo o firmă ce produce piese ambutisate şi ştanţate, o alta face armătură metalică pentru ferestre termopan, alta face fulgi din grâu încolţit etc. În plus, acolo îşi desfăşoară activitatea şi un mare distribuitor de butelii de aragaz. 

"Din cauza halului în care a ajuns această stradă, începem să pierdem comenzile de la partenerii de afaceri. Firma mea a încărcat 3,5 tone de marfă într-un camion venit de la Iaşi. Din poarta firmei mele şi până la Şoseaua de Centură a municipiului, pe o distanţă de doar 200 de metri, camionului respectiv i s-au stricat suspensiile. M-au sunat de la Iaşi să îmi spună că, în condiţiile astea, nu vom mai putea continua colaborarea. Firmele care îşi desfăşoară activitatea pe strada asta au în total 200 de angajaţi. Îi trimitem în şomaj pentru că cei care au montat canalizarea n-au fost în stare să compacteze bine terenul şi să pună la loc cum trebuie nişte plăci de beton?", se întreba retoric, în aprilie 2015, Vasile Spulber, patronul unei firme de pe Str. Mircea Vodă, adăugând că încă din 2014 a trimis numeroase sesizări către Primărie, însă fără niciun rezultat.
Tot în aprilie 2015, cotidianul nostru i-a solicitat un punct de vedere şi primarului Aurel Simionescu. Edilul şef ne-a cerut un răgaz pentru a se documenta cu privire la cele sesizate. În mai puţin de o oră, Simionescu a revenit telefonic pentru a ne informa că, într-adevăr, reclamaţia se confirmă. "E corectă observaţia! Sunt probleme cu strada respectivă şi îi voi solicita constructorului să facă reparaţiile necesare. Se va încerca nivelarea plăcilor de beton existente acolo, iar dacă acest lucru nu va fi posibil plăcile vor fi scoase, iar strada va fi acoperită cu un strat de piatră, urmând ca ulterior, când se vor putea aloca fondurile necesare, să se facă o asfaltare corespunzătoare", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu, pe 4 aprilie 2015.

Din rău în mai rău

În prezent, la aproape un an distanţă, situaţia acelei porţiuni din strada Mircea Vodă este mai rea ca niciodată. Plăcile de beton sunt la fel de prost poziţionate, iar şoferii care se aventurează pe acolo îşi distrug maşinile. Se pare că primarul Simionescu s-a ţinut de cuvânt şi a trimis o echipă de muncitori să niveleze carosabilul, însă felul cum s-a lucrat mai mult a stricat decât a reparat. "Au turnat un strat de piatră peste betonul existent, doar pe câţiva zeci de metri, la capătul dinspre intersecţia cu strada Castanului. Pietrişul pus atunci nu a rezistat decât câteva săptămâni, apoi s-au format gropi care sunt din ce în ce mai late, iar când plouă se formează bălţi pe care nici nu mai poţi să le ocoleşti. Totul s-a făcut în bătaie de joc. Ca şi când nu ar fi fost de ajuns, luna trecută s-a spart o conductă subterană, iar echipa de intervenţii de la companie nici măcar nu a acoperit cum trebuie locul unde au săpat pentru a repara ţeava. Peste groapa aceea astupată doar cu pământ au lăsat un indicator de ocolire, care zace şi acum acolo, după câteva săptămâni", ne-a relatat Vasile Spulber, acelaşi patron care, în urmă cu un an, se plângea de starea străzii. Acesta spune că, în continuare, are probleme cu livrarea mărfii, pentru că partenerii de afaceri evită să mai intre cu maşini grele pe această porţiunie de stradă. "Nici nu m-am mai deranjat să mai trimit reclamaţii la Primărie, fiindcă oricum nu se rezolvă nimic. Anul trecut, după ce s-a dat la ziar, s-au făcut nişte reparaţii de ochii lumii şi asta a fost tot. Strada e la fel de stricată, iar firmele astea care au activitate de producţie şi care plătesc impozite către Primărie sunt la fel de afectate de această situaţie", ne-a spus, dezgustat, Vasile Spulber.
Ciudat este că mare parte din strada Mircea Vodă, pe porţiunea unde se află doar case de locuit, a fost asfaltată recent. Din motive greu de înţeles, tronsonul dinspre Şoseaua de Centură, unde se află fostul sediu IELIF, nu a fost inclus în acel program de asfaltări făcute pe bani europeni. Într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, urmează ca şi acel capăt de stradă să beneficieze de asfaltare, însă nimeni nu poate să precizeze cu exactitate când se va întâmpla acest lucru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro