Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Strada-piscină din cartierul Chercea şi planşeul disperării

• un brăilean, sătul de bălţile şi noroaiele din faţa porţii, a făcut pe propria cheltuială un planşeu de beton, până la jumătatea părţii carosabile • toţi locatarii străzii respective sunt disperaţi de situaţia pe care trebuie să o înfrunte după fiecare ploaie mai consistentă • oamenii spun că strada s-a stricat foarte tare în urmă cu doi-trei ani, după ce s-a săpat pentru montarea unei conducte de canalizare • Primăria face în prezent pregătiri pentru asfaltarea tuturor străzilor din cartierele Brăilei, însă lucrările propriu-zise nu vor începe până în primăvara anului viitor • în ceea ce priveşte reparaţiile provizorii prin pietruiri, acestea se vor putea face abia din toamna acestui an

 

Sătul să mai “înoate” prin noroaie de fiecare dată când plouă, un brăilean şi-a rupt din bugetul familiei o sumă destul de consistentă, pentru a-şi turna în faţa porţii un planşeu de beton care depăşeşte limita trotuarului, ajungând până la jumătatea părţii carosabile a străzii. Oricine încearcă să circule cu maşina pe strada respectivă de la marginea cartierului Chercea înţelege pe deplin gestul cetăţeanului cu pricina. După precipitaţiile abundente de la sfârşitul săptămânii trecute, strada Dornelor s-a umplut de apă de la un trotuar la altul, transformându-se într-o adevărată albie. Ieri, deşi s-au mai retras, bălţile continuau să fie descurajante, atât pentru şoferi cât şi pentru pietoni. Locatarii străzii în cauză se plâng că lucrurile stau atât de rău de câţiva ani, mai exact de când firma “Tancrad” a făcut săpături în zonă pentru montarea unor conducte de canalizare. “După săpăturile acelea, s-a terminat cu strada noastră... E nenorocire, mergem în apă până la genunchi după ce plouă. Copiii noştri nici nu au unde să se joace, trebuie să plece pe alte străzi, că aici n-au cum, din cauza noroiului şi a apei. Eu am tot trimis sesizări pe adresa Primăriei, dar n-am primit niciun răspuns. Am mai intervenit noi, locatarii, săpând nişte şanţuri de scurgere spre căminele de canalizare, ca să nu mai băltească apa zile la rând. Aşa, se retrage mai repede, dar tot stăm cu bălţile în faţa porţii câteva zile. Am fi vrut să punem mână de la mână şi să împrăştiem un strat de pietriş pe stradă, dar ne-au spus de la Primărie că n-avem voie, că ne amendează”, ne-a spus Elena Dimache, unul dintre locatarii nemulţumiţi.

Până la urmă, cineva nu a mai suportat situaţia şi a decis să scape de bălţi şi noroaie măcar în faţa propriului garaj. Aşa a apărut, în urmă cu câteva zile, planşeul de beton turnat până la jumătatea străzii. Brăileanul care a luat această măsură nu a putut fi contactat, ieri, când reporterii noştri au mers la faţa locului. Mama sa, Iuliana U., ne-a spus că s-a procedat în acest mod pentru că, efectiv, nu se mai putea altfel. “Fiul meu s-a săturat de noroaie şi a turnat acest beton pe propria cheltuială. Aşa ceva ar fi trebuit făcut pe banii Primăriei, nu pe banii noştri”, ne-a spus bătrâna cu obidă. Aceasta a ţinut să precizeze că stă de o viaţă pe strada respectivă, iar situaţia nu a fost totdeauna aşa cum este în prezent. “Pe vremea lui Ceauşescu, strada asta era cea mai frumoasă din Chercea, fiindcă se află în faţa cimitirului german. Avea asfalt, avea borduri, era cu totul altceva. Acum e o adevărată nenorocire, iar cel mai mult s-a stricat după ce au lucrat la canalizare, în urmă cu vreo doi - trei ani”, ne-a povestit pensionara Iuliana U.

 

Toate străzile vor fi asfaltate, începând de anul viitor. Pietruiri provizorii se vor face în toamnă

Situaţia de pe Str. Dornelor nu este singulară. Numeroase străzi din municipiul Brăila se află în aceeaşi stare. De exemplu, pe Str. Cavadia din cartierul Brăiliţa, locatarii se plâng că, de fiecare dată când plouă, bălţile de pe carosabil sunt atât de mari încât maşinile evită să se aventureze pe acolo. “Am chemat un taxi, iar când a auzit pe ce stradă trebuie să vină şoferul mi-a zis că refuză cursa decât să intre pe aici. Pe noi ne-a uitat Primăria, parcă suntem naufragiaţi pe strada asta”, ne-a spus un locatar nemulţumit.

La începutul primăverii, când au mai fost sesizări pe această temă, primarul Marian Dragomir ne-a declarat că intenţionează ca, pe parcursul mandatului său, să asfalteze toate străzile din cartierele Brăilei. Edilul-şef a mai explicat că, din cauza procedurilor birocratice, lucrările propriu-zise ar putea începe abia din primăvara anului viitor. Totuşi, Dragomir a dat asigurări că, până va începe marea asfaltare, străzile aflate în situaţiile cele mai critice vor beneficia de turnarea unui strat de pietriş, astfel încât să poată fi circulate în condiţii decente. În luna martie a acestui an, imediat după ce a primarul a făcut declaraţia respectivă, s-au făcut reparaţii prin pietruiri pe Str. Borzeşti din cartierul Chercea, despre care se primiseră reclamaţii că se află într-o stare foarte proastă.

Ieri, după ce reporterii noştri i-au adus la cunoştinţă situaţia de pe Str. Dornelor, edilul şef ne-a declarat că, deocamdată, nu mai există posibilitatea de a se face pietruiri. “În acest moment, ne aflăm în derulare cu procedurile premergătoare lucrărilor de asfaltare a tuturor străzilor. S-a scos la licitaţie faza I de proiectare, urmează să intrăm cu indicatorii tehnico-economici. Cu siguranţă, din primăvara anului viitor vor putea demara lucrările efective de asfaltare. În ceea ce priveşte reparaţiile provizorii prin pietruire, de care au nevoie urgentă unele străzi din municipiu, deocamdată nu mai putem derula astfel de operaţiuni deoarece fondurile alocate la buget s-au consumat cu lucrările de astă primăvară. Vom mai face o alocare, dar va mai dura o perioadă până când vom putea relua lucrările. Cam prin toamnă se vor mai face astfel de pietruiri”, a precizat Dragomir.

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii