Mergi la conţinutul principal
“Pe tine cât te costă învăţământul gratuit?”

STOP fondul şcolii, fondul clasei, gardian!

• Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila ia atitudine şi condamnă strângerile ilicite de fonduri în şcoli • părinţii şi elevii sunt îndemnaţi să sesizeze astfel de situaţii printr-un formular disponibil online

 

Aproape că nu există şcoală unde elevilor şi părinţilor să nu li se ceară bani pentru diverse lucruri. Fie că vorbim de banala cretă, de tuş pentru imprimantă sau de mobilier nou, atunci când începe anul şcolar, şi nu numai, elevii şi părinţii sunt înştiinţaţi că este nevoie de bani. Iar astfel de practici nu sunt de ieri, de azi, ci de ani de zile tot auzim de “fondul şcolii”, “fondul clasei” sau “bani pentru gardian”.

Însă elevilor le-a ajuns această situaţie şi spun STOP! Într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre, Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Brăila, singura structură reprezentativă a elevilor din judeţul şi municipiul Brăila, condamnă strângerile ilicite de fonduri de la nivelul unităţilor de învăţământ, lansând campania “Pe tine cât de costă învăţământul gratuit?”.

“Conform Legii Educaţiei Naţionale, finanţarea învăţământului preuniversitar este asigurată din bugetul de stat şi din bugetele locale. În ciuda acestui fapt, am constatat, în calitate de reprezentanţi ai colegilor noştri, faptul că aceste «cotizaţii» constituie, de cele mai multe ori, o modalitate de peticire a bugetului unităţilor de învăţământ, la care conducerile şcolilor şi liceelor recurg constant, fie că vorbim despre «fondul şcolii/liceului», «fondul clasei», «fondul gardianului» şamd”, este poziţia Consiliului Judeţean al Elevilor, 

Mai mult, reprezentanţii elevilor susţin că le-au fost raportate cazuri în care elevilor li se cereau până la 60 de lei pentru asigurarea pazei în incinta unităţii, “lucru complet ilegal, având în vedere faptul că articolul 105 din Legea Educaţiei Naţionale prevede în mod explicit faptul că aceste cheltuieli pot fi acoperite din bugetul local”.

În perioada următoare, CJE Brăila va începe demersurile pentru a afla mai multe despre acest fenomen, de la sumele care sunt strânse, până la modul în care sunt gestionate aceste fonduri. Elevii fac apel la cei cărora li s-au cerut astfel de fonduri să spună ce sume li s-au cerut şi pentru ce, şi pun la dispoziţie un formular online ce poate fi găsit pe pagina de Facebook „Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila”.

“Ulterior, vom solicita o întâlnire cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru a găsi o strategie comună de acţiune, în interesul elevilor brăileni”, anunţă CJE Brăila în acelaşi comunicat de presă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro