Mergi la conţinutul principal

Stop concursuri cu plată!

Cazul învăţătoarei şpăgare de la Bucureşti, Dana Blându, a dat peste cap o parte din activitatea din sistemul de învăţământ. Toate concursurile la care se plătea o taxă de participare, taxă colectată de profesorii de la clasă, au fost oprite, cadrele didactice refuzând să mai ia bani de la copii pentru a-i înscrie la aceste competiţii. Mai mult, o serie de excursii programate în vacanţe sau pentru săptămâna "Şcoala Altfel" sunt şi ele sub semnul întrebării. "Deocamdată, colegii mei au sistat orice implicare în concursuri cu plată până apar noi reglementări. Acum urmau să aibă loc concursurile organizate de Fundaţia «Evaluare în educaţie» şi s-a oprit totul. Până nu vom avea clarificări de la minister nu mai participăm la astfel de concursuri, colegii mei au hotărât aşa. La noi, fondul şcolii este strâns şi cheltuit de Asociaţia de Părinţi, iar fondul clasei nu se strânge. Şcoala este subfinanţată şi am impresia că acum suspiciunile au ajuns la extrem. Noi, cei cu Asociaţii de Părinţi, mai putem funcţiona, dar este obositor să te gândeşti la fiecare pas pe care-l faci dacă nu cumva greşeşti, dacă ce ai propus nu poate fi considerat şpagă. La începutul anului am primit o recomandare de la minister să nu mai colaboreze profesorii cu editurile pentru achiziţionarea de auxiliare şi tot cu Asociaţia de Părinţi am reuşit să rezolvăm. Cred că dacă valoarea costului per elev ar fi rezonabilă, şcoala ar putea funcţiona fără probleme din fonduri proprii, cu tot ce are nevoie", a explicat prof. Victorina Ciomârtan, directorul Şcolii "Mihai Eminescu". 

La o altă şcoală de top, care participă la diverse concursuri şcolare, "Ion Creangă", participarea copiilor a scăzut mult în ultimii doi ani. "Acum se mai duc la unele concursuri, dar nu mai este iureş. De doi ani copiii nu prea mai merg. Erau multe concursuri, unul după altul, iar participarea elevilor ajunsese să deranjeze procesul de învăţământ, să supraîncarce elevii. Apoi a apărut şi recomandarea ca orice concurs să se desfăşoare în afara orelor de curs. Toate aceste concursuri costă, dar mi-am pus întrebarea ce câştigă copilul? Erau multe oferte, unele concursuri erau foarte uşoare, se lua foarte simplu maximul de puncte şi copilul se alegea cu o diplomă care nu valora mare lucru. Ajunsesem să o ţinem din concurs în concurs şi nu se mai putea. Noi acum participăm mai mult la concursurile din agenda ministerului şi la olimpiade, la concursurile serioase, cu tradiţie, ceea ce este altceva", a precizat prof. Victor Buzea, directorul Şcolii "Ion Creangă".

Şcolile trebuie să organizeze concursurile pe care şi le permit, nu cu bani de la copii

Faptul că participarea elevilor la tot felul de concursuri cu plată s-a sistat brusc este considerat de inspectorul şcolar general Iulian Danielescu un lucru binevenit. "Dacă o unitate de învăţământ vrea să organizeze o activitate extraşcolară, aceasta trebuie să fie realizată de organizatori, cu posibilităţile şcolii. Atunci când vorbim însă de excursii, tabere, acestea se organizează de către părinţi, rămâne la latitudinea lor. Dacă excursia poate fi susţinută financiar de părinţi este una, dar nu putem obliga toţi părinţii să-şi trimită copiii în excursie. Asociaţiile de Părinţi pot intermedia aspectele organizatorice, ei se vor ocupa şi de cele financiare. Nu vreau să transformăm profesorii în contabili", consideră inspectorul şcolar general Iulian Danielescu. În privinţa excursiilor organizate în timpul săptămânii "Şcoala Altfel", a menţionat că plecarea în excursie trebuie să se realizeze cu tot colectivul clasei, pentru că nu pot pleca 15, iar restul să stea acasă, iar de organizare se poate ocupa Asociaţia de Părinţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro