Mergi la conţinutul principal

Stop abuzurilor şi violenţei asupra copiilor şi tinerilor

în această săptămână, poliţiştii au fost în mijlocul elevilor din cadrul Şcolii Gimnaziale “A. S. Puşkin” Brăila pentru a discuta despre “fenomenul bullying” • este vorba despre o campanie de prevenire a abuzurilor şi violenţei asupra copiilor şi tinerilor • s-au purtat discuţii intense şi s-au dat sfaturi utile, atâta copiilor, cât şi părinţilor şi profesorilor

 

Elevii Şcolii  Gimnaziale “A. S. Puşkin” Brăila au avut parte de întâlniri cu poliţişti şi au discutat împreună despre fenomenul bullying. Poliţiştii i-au sfătuit pe copii  să aibă un comportament adecvat în şcoală, dar şi în afara acesteia, şi să evite să reacţioneze violent. Cel mai bine este ca elevii să ceară ajutorul unui profesor atunci când au parte de incidente violente la şcoală.

Activităţile s-au înscris în cadrul Proiectului Educaţional al Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative - secţiunea România “Campania 19 zile de prevenire a abuzurilor şi violenţei asupra copiilor şi tinerilor”, derulat de Şcoala “A. S. Puşkin” Brăila. Totul s-a organizat în scopul conştientizării de către elevi şi părinţi a comportamentelor sociale acceptate în familie, şcoală şi comunitate. “În cadrul întâlnirii cu părinţii, poliţiştii le-au reamintit că ei constituie principala instanţă de socializare a micuţilor, ceea ce înseamnă că toate conduitele, obiceiurile, regulile sau lipsa acestora din familie constituie repere în dezvoltarea ulterioară a minorului şi model parental pentru acesta, când îşi va întemeia propria familie. O atenţie sporită a părintelui este necesară pentru a identifica elemente de noutate în comportamentul copilului, care pot ridica semne de întrebare cu privire la existenţa unui abuz, a unei discriminări ori a fenomenului de bullying la care ar putea fi expus minorul la un moment dat”, se arată în comunicatul transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila.

S-au adus în atenţie prevederile Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată şi completată prin Legea nr.174/2018. Participanţii la activităţi au fost astfel informaţi cu privire la formele violenţei în familie şi posibilitatea obţinerii imediate de către victimă a unui ordin de protecţie provizoriu împotriva agresorului.

După cum au explicat poliţiştii, întâlnirea cu elevii a debutat cu exerciţiul “fulgilor de nea”, scopul specialiştilor fiind acela de a explica respectul pentru diversitatea umană, pe care ar trebui să-l formăm la copii încă de mici.

 

Bullying. Elevii nu trebuie să se comporte violent

 

Poliţiştii au discutat cu elevii despre noţiunea de bullying şi despre manifestările care intră în definirea acestui comportament. “Copiii au înţeles că bullying-ul este un comportament agresiv intenţionat, menit să provoace disconfort sau durere, că se poate manifesta direct, prin agresiuni fizice (blocarea, înghesuirea victimei, piedica, lovirea cu piciorul, cu obiecte dure, scuiparea) sau verbale (tachinare, ameninţări, farse) ori indirect, prin atribuirea de porecle, răspândirea de zvonuri, caricaturi care conduc la excluderea socială sau la stricarea reputaţiei”, a precizat insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.

De asemenea, în cadrul activităţii s-a pus accent şi pe drepturile copiilor şi obligativitatea respectării acestora atât de adulţi, dar şi de către ceilalţi copii, fiind vizionat filmul tematic: “Drepturile şi îndatoririle copiilor”.

Poliţiştii brăileni reamintesc copiilor cum să reacţioneze pentru a preveni situaţiile de bullying: evită cuvintele jignitoare şi nu încerca să te răzbuni; alege să nu răspunzi provocărilor pentru a evita un conflict mai mare; arată-i agresorului că nu ţi-e frică de el; nu te purta aşa cum îţi cer alţii, nu face lucruri rele doar ca să fii acceptat într-un grup; nu-ţi petrece timpul cu cei violenţi; poartă-te respectuos cu toată lumea.

Părinţii sunt sfătuiţi să comunice permanent cu copiii, tocmai pentru a afla despre problemele cu care se confruntă. Nu uitaţi: Copilul este cartea dumneavoastră de vizită în societate!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro