Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Statul da subventii pentru achizitia de vaci, berbeci, tapi si capre de rasa

Poducatorii agricoli care doresc sa achizitioneze animale de inalta valoare genetica, din speciile bovine, ovine si caprine vor beneficia de subventii din partea statului, conform HG nr. 1.583/2006 privind sustinerea fondurilor bugetare a achizitiei de animale de reproductie. Suma alocata pentru derularea acestui act normativ este de 200 miliarde de lei vechi.
Pentru juninci, subventia este de 25 - 50 %, dar nu mai mult de 2.000 lei/cap, in functie de numarul de animale achizitionate, indiferent daca e vorba de rase de lapte, de carne sau rase mixte. Pot fi achizitionate intre 3 si 50 de capete. Subventiile se acorda astfel: 50% pentru achizitia unui numar de juninci cuprins intre 3 si 10 capete, dar nu mai mult de 2000 lei/cap; 40% pentru 11 - 20 de capete, dar nu mai mult de 1600 lei/cap; 35% pentru 21 - 30 de capete, dar nu mai mult de 1400 lei/cap; 30% pentru 31 - 40 de capete, dar nu mai mult de 1200 lei/cap; 25% pentru 41 - 50 de capete, dar nu mai mult de 1000 lei/cap.
Animalele achizitionate trebuie sa fie confirmate prin certificate de
origine, iar in ceea ce priveste junincile din rase de lapte si/sau
mixte, trebuie sa indeplineasca unele cerinte minime de
performanta privind cantitatea de lapte.

50% subventii pentru berbeci, tapi si tineret caprin

De acest sprijin financiar beneficiaza si crescatorii de ovine si
caprine. Ei pot achizitiona berbeci si tapi din rase de lapte si/sau
carne, atestati prin certificat de origine, in cuantum de 50% din pretul de achizitie, dar nu mai mult de 1.000 lei/berbec sau tap. Sprijinul se acorda pentru achizitionarea unui numar cuprins intre 3 si 25 de animale.
De asemenea, mai poate fi cumparat si tineret caprin, femele, din
rase de lapte si carne, atestate prin certificat de origine. Si in acest
caz sprijinul este in cuantum de 50% din pretul de achizitie, dar nu
mai mult de 500 lei/capra. Sprijinul se acorda pentru achizitionarea unui numar cuprins intre 20 si 100 de capete.
Beneficiaza de subventii numai crescatorii care detin o diploma sau un atestat care sa le confirme pregatirea profesionala in domeniu si
sint dispusi sa mentina in exploatatie animalele achizitionate pe o
perioada de cel putin 5, respectiv 2 ani, cu exceptia mortii, sacrificarii de necesitate sau a unor cauze de forta majora constatata de o autoritate competenta.

Cererile se depun la DADR

In plus, beneficiarii trebuie sa incheie un contract de asigurare a animalelor si un precontract de vinzare a productiei de lapte. Mai mult, ei vor fi obligati sa inscrie animalele in Controlul Oficial al Productiei de lapte (COP).
Sprijinul se acorda in ordinea depunerii cererilor, in limita fondurilor aprobate. Un solicitant poate depune o singura cerere, pentru o singura specie si o singura rasa. Cererile se depun la sediul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila pina cel tirziu in data de 5 decembrie. Banii trebuie cheltuiti pina cel tirziu pe 31 decembrie 2006.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii