Mergi la conţinutul principal

Statui avem, bani de evaluare, ba

Cele şapte statui realizate de tot atâţia sculptori, în cadrul Simpozionului Internaţional de Sculptură "Nicăpetre" Brăila, la începutul lunii septembrie, stau "uitate" în curtea fostului Liceu de Chimie de pe Şos. Buzăului. Autorităţile locale şi judeţene nu au început nici până la ora actuală operaţiunile de montare a operelor de artă pe domeniul public brăilean. Dincolo de divergenţele privind locul de amplasare a acestora - unii spun că ar fi bine să fie puse toate pe B-dul Independenţei, alţii că ar trebui "împrăştiate" prin mai multe locaţii din oraş - statuile nici măcar nu au fost "prinse" în patrimoniul judeţului. Procedura este încă la nivelul zero, deoarece înainte de toate trebuie făcută o evaluare a fiecăreia, de către un expert autorizat.
Nici până la ora actuală nu a fost găsit un astfel de expert. Conducerea Consiliului Judeţean spune că au fost contactaţi câţiva specialişti atestaţi de Ministerul Culturii, dar încă nu s-a ajuns la un acord financiar cu niciunul dintre aceştia. "Experţii vin fiecare cu tariful lui. Unii au cerut sume uriaşe, de parcă am evalua o statuie de marmură de pe fundul mării, alţii sunt ceva mai rezonabili. Noi am contactat mai mulţi astfel de specialişti, iar acum aşteptăm să primim oferte de la fiecare în parte, ca să putem lua o decizie. Nu este nevoie de o licitaţie, lucrurile se vor regla în funcţie de oferta fiecăruia", ne-a explicat preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu.
Surse din cadrul CJ ne-au spus că au fost cazuri de experţi care au cerut câte 16.000 lei pentru evaluarea fiecărei statui. Asta în condiţiile în care Consiliul Judeţean le-a plătit sculptorilor participanţi la simpozion câte 8.000 lei, cu aproximaţie.
Cert este că fără o evaluare exactă, statuile nu pot fi trecute în patrimoniul Consiliului Judeţean, şi fără a fi în patrimoniu nu pot fi încredinţate Primăriei Brăila, pentru a se începe operaţiunea de amplasare a lor într-un loc anume. Deocamdată, cele şapte statui se află în curtea Liceului de Chimie, acolo unde s-a desfăşurat simpozionul de sculptură. Iniţial, au fost înfăşurate în folii de plastic, pentru a fi protejate împotriva eventualelor impulsuri ale unor elevi de a le mâzgăli sau a le murdări în vreun fel. Între timp, vântul puternic din ultimele zile le-a dezvelit pe jumătate sau chiar trei sferturi, lăsându-le expuse vremii şi vremurilor.
După cum v-am mai informat, Simpozionul internaţional de sculptură monumentală "Nicăpetre" a fost demarat pe 24 august şi s-a încheiat pe 12 septembrie. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Muzeului Brăilei "Carol I". Cei şapte sculptori care au realizat lucrările sunt: Dinu Câmpeanu, Ana Maria Negară, Eugen Petri, Carmen Tepşan (din România), Krasimir Toshev Mitov (Bulgaria), Andrey Mitevski (Macedonia) şi Serhii Sbitniev (Ucraina).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro