Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Statele Unite se pregatesc pentru un nou conflict in Caucaz

Presedintele SUA, George W. Bush, a ordonat ca toate navele comerciale care tranziteaza Marea Neagra sa fie asigurate impotriva riscurilor militare in martie 2009, iar presa rusa speculeaza ca Washingtonul se pregateste pentru un nou conflict in Caucaz, relateaza pagina online a Kommersant.
Casa Alba recunoaste ca un memorandum publicat la 25 noiembrie pe site-ul Presedintiei se refera la situatia din Georgia, tara alimentata de navele americane cu armament si alte echipamente.
Experti citati de ziarul rus RBC cred ca Statele Unite se pregatesc pentru un nou conflict in Caucaz, un pretext pentru posibila aderare la NATO a Ucrainei si Georgiei.
"Dupa consultari cu secretarul de Stat, se pare ca Departamentul Transporturilor considera ca astfel de asigurari nu pot fi obtinute de la companii autorizate sa incheie asigurari in Statele Unite", se arata in memorandumul Presedintiei SUA.
In aceasta situatie, Bush a recomandat Fondului pentru Risc de Razboi sa ofere "asigurari" navelor, inclusiv incarcaturii si echipajelor, pentru pierderi si daune suferite in perioade de conflict.
Analistii observa ca secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, si presedintii Ucrainei si Georgiei vor organiza miercuri o conferinta de presa comuna.
Kremlinul spera ca Europa se va abtine sa aiba acelasi entuziasm precum Statele Unite. "Una dintre erorile majore ale elitei ruse este convingerea ca lipsa acordului intre Germania, Franta si posibil Italia in relatia cu SUA contribuie la un antagonism", afirma Serghei Lopatnikov, profesor la Universitatea Delaware.
"Rusia a facut aceeasi greseala si inaintea Razboiului din Crimeea, cind era convinsa de antagonismul Marii Britanii si Frantei cu Austro-Ungaria", incheie Lopatnikov.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii