Mergi la conţinutul principal

Start la judecată în dosarul Ciolcă

afaceristul Dan Ştefan Ciolcă, cunoscut ca fiind pionul principal în dosarul “Mafia cerealelor”, nu scapă de judecată în dosarul trimis în faţa instanţei de procurorii anticorupţie pentru fraudarea fondurilor europene • în august, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Ciolcă, însă acesta a invocat excepţii şi a sperat că scapă • judecătorii Tribunalului Brăila au constatat legalitatea rechizitoriului DNA şi au dat startul judecăţii, primul termen fiind stabilit pentru data de 13 decembrie

 

Dan Ştefan Ciolcă, afaceristul care are deja o condamnare la activ, pentru evaziune fiscală, fiind totodată inculpat în dosarul “Mafia Cerealelor”, se pregăteşte pentru încă un proces, de această dată într-o cauză în care este acuzat de fraudarea fondurilor europene. În vara acestui an, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi au dispus trimiterea în judecată a lui Ciolcă, însă acesta a invocat excepţii şi a sperat că scapă. Recent, judecătorii Tribunalului Brăila au constatat legalitatea rechizitoriului DNA şi au dat startul judecăţii, primul termen fiind stabilit pentru data de 13 decembrie. “Respinge cererile şi excepţiile privind nelegalitatea rechizitoriului şi a actelor de urmărire penală, precum şi a modului de administrare a probelor în cursul urmăririi penale, formulate de inculpaţii Ciolcă Dan Ştefan şi Stanciu Denis Ciprian. Constată legalitatea rechizitoriului cu nr. 42/P/2017 din data de 29.07.2019 al Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, a administrării probelor, precum şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii  Ciolcă Dan Ştefan şi Stanciu Denis Ciprian”, au decis magistraţii luna trecută.

Ciolcă a fost trimis în judecată, pentru a treia oară, după ce a încercat să fraudeze fondurile europene. Supranumit “capul mafiei cerealelor”, săltat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în 2016, Ciolcă Dan Ştefan a ajuns şi în atenţia DNA. 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Ciolcă Dan Ştefan (administrator al S.C. AGROBERIN S.R.L. Bucureşti) şi Stanciu Denis Ciprian pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.  S-a dispus trimiterea în judecată şi faţă de S.C. AGROBERIN S.R.L. Bucureşti (fostă S.C. Serodcom S.R.L. Brăila) pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (3 infracţiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat cum s-au produs faptele, afacerile frauduloase fiind demarate de acum 8 ani. “În anii 2011, 2013 şi 2014, inculpata S.C. Agroberin S.R.L. Bucureşti (fostă S.C. Serodcom S.R.L. Brăila), prin intermediul inculpatului Ciolcă Dan Ştefan în calitate de administrator legal al societăţii în anul 2011 şi ulterior, prin intermediul inculpatului Stanciu Denis Ciprian (persoană împuternicită în anii 2013 şi 2014), a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri anuale pentru acordarea de ajutoare financiare europene pentru lucrări agricole declarate ca fiind executate în judeţele Vaslui şi Galaţi. În concret, inculpata SC Agroberin SRL Bucureşti nu a exploatat agricol terenurile în suprafeţele care au fost declarate la A.P.I.A.

Astfel, în cursul anilor 2011-2014, pentru a obţine subvenţii nerambursabile, inculpaţii au depus la A.P.I.A. mai multe documente falsificate, obţinând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 407.248 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal”, au stabilit procurorii DNA Galaţi.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor conturi bancare ce aparţin inculpaţilor, până la concurenţa sumei menţionate anterior. Oricum, mai departe instanţa va decide pedeapsa pentru cei acuzaţi.

Pe de altă parte, dosarul “Mafia Cerealelor” se află încă în curs de judecată pe rolul Tribunalului Galaţi, termenul următor fiind stabilit pentru sfârşitul acestei luni. De altfel, afaceristul s-a ales în ianuarie 2018 cu o condamnare cu suspendare, pentru evaziune fiscală, într-un alt dosar instrumentat tot de DNA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro