Mergi la conţinutul principal

Stancu vrea să organizeze referendum privind desfiinţarea judeţului Brăila


"Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Brăila?". Aceasta este întrebarea la care va trebui să răspundă brăilenii în cadrul referendumului pe care Consiliul Judeţean Brăila intenţionează să-l desfăşoare în luna iulie, cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială a României în variantă PDL. După cum a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, proiectul de hotărâre privind referendumul va fi supus aprobării în următoarea şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean, programată la sfârşitul acestei luni.
"Întrebarea din actul hotărârii ce va fi supusă aprobării este: «Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Brăila?» Şi sunt două căsuţe care trebuie bifate: una cu DA, iar alta cu NU. Eu cred că, în principiu, nu vor fi probleme de vot", a precizat preşedintele CJ, adăugând că, la această oră, "avem discuţii cu Galaţiul, pentru că şi ei sunt deranjaţi de această abordare şi probabil că vom face front comun".

Referendumul va costa 4 miliarde de lei vechi

Cât va costa referendumul? "Am făcut un calcul, şi la Brăila ne va costa în jur de 4 miliarde de lei vechi. Banii sunt acoperiţi din fondul de rezervă. Este o măsură excepţională, care va trebui aplicată şi care va fi trecută şi prin plenul Consiliului Judeţean, ca să aflăm şi părerea colegilor consilieri", a explicat şeful CJ Brăila.
În ceea ce priveşte legalitatea referendumului, Stancu a făcut următorul comentariu: "Avem un text de lege care ne acoperă organizarea referendumului. Deci, nu se va pune problema că vom încălca legi şi că vom plăti bani. Nu este uşor să faci un referendum şi chiar nu ne dorim să-l facem. Noi sperăm ca luni sau marţi să se ajungă la concluzia că nu este momentul să facem referendum pentru împărţirea administrativ-teritorială a României, că numai asta nu ne trebuie acum".
În principiu, preşedintele CJ Brăila este de acord cu necesitatea regionalizării, dar "nu făcută oricum, ci în anumiţi paşi, într-o perioadă care să fie suportabilă". Stancu nu crede că varianta desfiinţării judeţelor şi, implicit, a consiliilor judeţene, "va aşeza ţara", ci, în opinia lui, o rezolvare a birocratismului ar putea veni prin dispariţia prefecturilor. "De ce ne trebuie prefecturi în România? Ele trebuie să existe în limita normalităţii, ceea ce înseamnă să asigure respectarea legalităţii de către comune, oraşe, municipii şi judeţe. Ele trebuie să analizeze hotărârile pe care le dau consiliile locale sau consiliile judeţene şi să ne spună dacă sunt sau nu valabile", a declarat Gheorghe Bunea Stancu.
Precizăm că, dacă proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului va fi aprobat, data programată pentru desfăşurare va fi 24 iulie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro