Mergi la conţinutul principal

Stancu nu s-a reabilitat. Trebuie să mai stea la închisoare

Reabilitarea lui Gheorghe Bunea Stancu, încarcerat în dosarul "Mită la PSD" în Penitenciarul Focşani, este, se pare, de durată. Perioada cât a stat în spatele gratiilor nu a fost suficientă pentru a-l face pe Stancu să regrete fapta de corupţie comisă şi să îl determine să apuce pe drumul drept. În cazul său, se poate vorbi despre o "persistenţă infracţională", asta ţinând cont de faptul că mai este judecat în alte două dosare. Cam acestea sunt concluziile trase de Judecătoria Focşani, care a respins cererea de liberare condiţionată a lui Stancu. În motivarea transmisă la solicitarea redactorilor "Obiectiv Vocea Brăilei" se arată clar de ce s-a decis ca deţinutul Stancu să mai stea la "mititica".
În faţa judecătorilor, reprezentantul Ministerului Public - procuror din cadrul DNA Galaţi, a susţinut că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea liberării condiţionate, însă a solicitat respingerea cererii de liberare condiţionată. A cerut să se aibă în vedere că acest condamnat (n.r. - Stancu) mai este cercetat în alte două dosare şi, prin urmare, se poate vorbi de o anumită persistenţă infracţională, aspecte ce determină concluziile de respingere a cererii de liberare condiţionată. Pe de altă parte, apărătorul condamnatului a făcut trimitere la lipsa antecedentelor penale ale deţinutului şi la comportamentul avut pe perioada executării pedepsei. Gheorghe Bunea Stancu, având ultimul cuvânt, a ţinut să arate în faţa judecătorilor faptul că, pe perioada detenţiei, a căutat să aibă "un comportament normal, cum prevede legea, să nu încalce legea sub nicio formă, să facă cursuri de calificare, să muncească şi că a încercat să îndeplinească toate criteriile legale pentru a se întoarce cât mai repede în mijlocul familiei".
Cu privire la faptele pentru care a fost trimis în judecată în celelalte două dosare în care se "luptă" cu DNA, deţinutul Stancu a susţinut că nu intenţionează să spună prea multe, dar poate preciza un singur lucru, şi anume că, în faza de urmărire penală, când se discuta despre DNA, nu i s-a dat voie să se apere. Potrivit declaraţiilor lui Stancu, răspunsul primit a fost că se poate apăra în faza de judecată, prin expertiză. "Susţine că la baza dosarelor de care a menţionat domnul procuror nu sunt decât nişte rapoarte întocmite de specialişti ai DNA şi nu există nicio probă împotriva sa, ci, din contră, pentru un dosar s-a dat soluţia de respingere şi pentru celălalt nu s-a dat încă o soluţie, având în vedere că procesele pot dura o perioadă destul de lungă. Precizează că lasă la aprecierea instanţei, pentru că nu are altă putere. Menţionează că ar dori să se întoarcă în mijlocul familiei şi la muncă în zona privată şi nicidecum în administraţie sau în politică", este ceea ce a declarat Stancu, după cum se arată în motivarea instanţei.

Aproape 60 de zile scăzute din pedeapsă, ca urmare a muncii prestate

Judecătorii au arătat că, potrivit art. 59 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 15 alin. 2 din Constituţia României, cel condamnat la o pedeapsă privativă de libertate poate fi liberat condiţionat, înainte de executarea în întregime a pedepsei, dacă a executat cel puţin 2/3 (două treimi) din pedeapsă, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, a fost stăruitor în muncă, disciplinat şi a dat dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale. Se mai arată faptul că, bărbaţi condamnaţi, trecuţi de vârsta de 60 de ani, pot fi liberaţi condiţionat, după executarea unei treimi din durata pedepsei. Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că deţinutul a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare, pedeapsă a cărei executare a început la data de 2 aprilie 2015, urmând să expire la data de 1 aprilie 2018.
"De la data încarcerării şi până la data de 02.02.2016, condamnatul a executat în total 307 zile de închisoare, iar pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, acesta trebuie să execute 1/3 din pedeapsă, respectiv 365 zile închisoare. I se consideră executate ca urmare a muncii prestate 58 zile, totalul zilelor câştigate şi executate fiind de 365 zile închisoare. În consecinţă, instanţa constată că este îndeplinită condiţia privind liberarea condiţionată, respectiv fracţiunea din pedeapsă efectiv executată (...) Condamnatul a participat la activităţi lucrative - deservire club deţinuţi. A participat la programul de formare profesională organizat în penitenciar, precum şi la programe şi activităţi socio-educative. Nu a fost sancţionat disciplinar, a fost recompensat de 4 ori", au arătat judecătorii.

Nicio urmă de regret

Cu toate acestea, instanţa a constatat că în ceea ce îl priveşte pe deţinutul Gheorghe Bunea Stancu, nu sunt toate tocmai roz. Concret, cred magistraţii, nu există garanţia că Stancu va sta departe de sfera infracţională. În plus, nu a dat semne că regretă infracţiunea comisă pentru care a ajuns la închisoare. "Nu s-a creat convingerea că perioada executată din pedeapsă este suficientă pentru reeducarea petentului, scopul educativ şi preventiv al pedepsei nefiind astfel atins, pentru ca acesta să se încadreze în viitor într-o viaţă normală în afara câmpului infracţional. (...) Astfel, prin comportamentul avut pe timpul executării pedepsei, condamnatul nu a demonstrat că îşi însuşeşte scopul preventiv şi educativ al acesteia, astfel încât să poată fi reintegrat în societate. Se are în vedere faptul că deţinutul a fost condamnat pentru o infracţiune de corupţie, faptă penală de un impact social deosebit. Toate elementele prezentate de Comisia pentru liberări condiţionate, într-un mod superficial, nu sunt suficiente pentru a convinge instanţa că, după liberarea sa condiţionată, deţinutul va respecta valorile sociale protejate de legea penală şi nu mai constituie un pericol pentru ceilalţi membri ai societăţii, că este conştient de faptele sale, le regretă şi oferă o garanţie că nu le va mai repeta. Nici în faţa instanţei de judecată nu şi-a exprimat în vreun fel regretul faţă de fapta pentru care a fost condamnat. Aşadar, condamnatului îi este necesară o perioadă de timp mai mare în care să îşi creeze convingerea că într-adevăr trebuie să îşi modifice în esenţă comportamentul său şi tendinţele sale îndreptate către zona infracţionalului", au concluzionat judecătorii.
Oricum, după ce Judeecătoria Focşani a respins cererea de liberare condiţionată, Gheorghe Bunea Stancu a formulat contestaţie, iar cazul va ajunge la Curtea de Apel Galaţi, unde se va da soluţia finală. Dosarul nu a fost încă înregistrat pe rolul instanţei superioare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro