Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stancu, la arest! DNA cere înlocuirea arestului la domiciliu cu arestul preventiv

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au solicitat înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a arestului, faţă de inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese.

Update: Soare este administratorul Concivia, firma controlată de Stancu prin Bursagrirom, firmă care a câștigat, în ultimii ani, mare parte dintre licitațiile cu bani publici sau bani europeni. Concivia, Tancrad și Bursagrirom sunt firmele anchetate în acest caz. Mare parte dintre suspecți, martori și inculpați fac parte din Concivia. Reamintim că și Ionel Avram este director economic la Concivia. Despre ”isprăvile” lui Avram citiți în cotidianul Obiectiv- Vocea Brăilei.

 

Update: Instanța are termen de cinci zile pentru soluționarea propunerii DNA.


CJ A CONFIRMAT PREGĂTIRILE PENTRU ELIBERAREA LUI NECHITA DIN FUNCȚIE

 

 

IATĂ COMUNICATUL DNA

 

DENUNȚUL PUBLIC PRIVIND SUPRAVEGHERILE ILEGALE DIN CJ

 

Propunerea de arestare preventivă a fost formulată ca urmare a faptului că inculpatul Stancu, în mod indirect, a luat legătura cu suspectul Soare Vasile, deşi prin Încheierea din data de 08 august 2014 a Tribunalului Galaţi, prin care s-a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile, faţă de primul menţionat, instanţa l-a obligat să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi, suspecţi sau martori. Propunerea de arestare preventivă a fost înaintată Tribunalului Galaţi.
Cu referire la comunicatul nr. 1176 din data de 8 august 2014, privind atribuirea presupus nelegală a contracte de achiziții publice, de către Consiliul Județean Brăila, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Galați au solicitat înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a arestului, față de inculpatul GHEORGHE BUNEA STANCU, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată și conflict de interese.

 

ÎNREGISTRĂRI ILEGALE LA CJ

 

Propunerea de arestare preventivă a fost formulată ca urmare a faptului că inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, în mod indirect, a luat legătura cu suspectul Soare Vasile, deși prin Încheierea din data de 08.08.2014 a Tribunalului Galați, prin care s-a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile, față de primul menționat, instanța l-a obligat să nu comunice cu ceilalți inculpați, suspecți sau martori.

Propunerea de arestare preventivă a fost înaintată Tribunalului Galați.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

LISTA INCULPAȚILOR ȘI A SUSPECȚILOR DIN DOSARUL LUI STANCU, AȘA CUM A FOST FORMULATĂ DE DNA LA DATA DE 8 AUGUST:

GHEORGHE BUNEA STANCU, președintele Consiliului Județean Brăila, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- abuz în serviciu în formă continuată;
- conflict de interese;

MIJA FLORIN și MOISIU NICOLAE funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2009-2010, inculpații Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila (ordonator principal de credite), Mija Florin și Moisiu Nicolae și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziții publice, pentru realizarea unor obiective de interes local și județean, organizate de Consiliul Județean Brăila.

Modul în care au fost organizate și s-au derulat procedurile de achiziție publică, în perioada de referință, a condus la situația ca, un număr de 3 societăți comerciale să dețină monopolul lucrărilor licitate de Consiliul Județean Brăila, fiind practic singurele firme care participă și câștigă contractele de achiziție publică pe plan local și județean.
În situația în care existau și alți ofertanți, firmele agreate fie ofereau prețul cel mai mic, fie îndeplineau „anumite" condiții apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor, situație care, în mod inevitabil, a condus la câștigarea procedurilor respective.
Interesul președintelui Consiliului Județean pentru câștigarea procedurilor de achiziție publică de către una dintre firme este subliniat de faptul că, în mod indirect, este acționar la această firmă.
La această situație s-a ajuns datorită exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar și gestionării ineficiente a bugetului local de către președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea și calitatea de ordonator principal de credite.
Urmare a îndeplinirii în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu de către funcționarii menționați s-a cauzat un prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei și vătămarea intereselor legitime ale agenților economici care au participat la procedurile de achiziții publice și au fost descalificați în mod discriminatoriu.

Inculpaților Gheorghe Bunea Stancu, Mija Florin și Moisiu Nicolae, li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 08 august 2014, Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă.

În cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

- GHENEA GEORGEL, DUMITRAȘCU JENICA, PUIA VASILE, POPESCU IONICĂ, PUȘCĂ IONEL, funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată;

- SOARE VASILE și STĂNCIC CRISTIAN CĂTĂLIN, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată;

- BRATU CAMELIA, GRIGORE CORNEL și CIUDATU GHEORGHE, diriginți de șantier, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Aceștia din urmă, în calitate de diriginți de șantier, au avizat situații de plată, în luna septembrie 2009, făcând posibilă plata lucrărilor, deși procesele verbale de recepție a acestora fie nu se regăsesc la dosar, fie au fost încheiate în cursul anului 2010.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, precum și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

 

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii