Mergi la conţinutul principal

Stancu, anchetat de ANI pentru neregulile de la Spitalul Judeţean

* această instituţie a sesizat ANI că este clar o incompatibilitate în dubla postură a lui Stancu: pe de o parte preşedinte al CJ Brăila şi, de cealaltă parte, acţionar indirect la "Concivia", firmă care a câştigat bani frumoşi din contracte cu CJ Brăila * deocamdată ANI invocă principiul confidenţialităţii şi păstrează tăcerea *

Stancu este anchetat de ANI (Agenţia Naţională de Integritate) pentru neregulile din contractele de la Spitalul Judeţean! Informaţia este confirmată chiar de către Autoritatea de Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), instituţie care a derulat anul trecut, împreună cu ProTV, o campanie jurnalistică televizată sub denumirea "România, să fii sănătoasă!". Cu acea ocazie au fost semnalate o grămadă de nereguli legate de contractele publice de la unităţile spitaliceşti din subordinea CJ Brăila, inclusiv suspiciunea de incompatibilitate în ce priveşte dublul statut al lui Stancu: preşedinte al CJ Brăila, dar şi acţionar/personaj direct cointeresat la firme de construcţii abonate la contracte pe banii instituţiei. Aşadar, ancheta celor de la ANI avându-l drept ţintă pe Gheorghe Bunea Stancu îşi are epicentrul în demersul celor de la autoritatea de monitorizare. De altfel, instituţia nu a avut nicio reţinere în a furniza informaţii publice despre acest caz, contrar secretomaniei invocată de ANI. Mai mult, cei de la Monitorizarea Achiziţiilor Publice au mai anunţat şi că în acest an vor derula o nouă anchetă, mult mai amplă, vizând toate "listele de cumpărături publice" ale consiliilor judeţene. Vor avea astfel ocazia să constate încă o dată cum, la Brăila, banii publici se scurg pe canale oficiale, la vedere, fără prea multe artificii financiare, în visteriile unor firme controlate/agreate de marele şef de judeţ.

Problemele cu achiziţiile publice ale instituţiei pe care o conduce nu par să se mai termine pentru Gheorghe Bunea Stancu. Dimpotrivă, parcă se rostogolesc asemănător fenomenului "bulgăre de zăpadă", cu acumulări pe măsură ce situaţia evoluează. Vă mai aduceţi aminte cu siguranţă de campania televizată de anul trecut "România, să fii sănătoasă!" a celor de la ProTV, când, într-una dintre ediţii, jurnaliştii au abordat şi, în acelaşi timp, atacat frontal situaţia de la Spitalul Judeţean Brăila. Cu acea ocazie, a fost demascată maniera în care preşedintele CJ Brăila reuşeşte să manevreze banii publici în sensul că a fost devoalat sistemul prin care banii destinaţi sănătăţii brăilene ajung în conturile firmelor controlate de preşedintele CJ Brăila, G. B. Stancu. Cazul concret la care s-a făcut referire în materialul respectiv a fost legat de SC "Concivia", care a câştigat licitaţia la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, banii fiind obţinuţi din fonduri europene. "Un program regional de 2 milioane de lei, adică aproape 500.000 de euro, din care prima tranşă - un sfert - adică 5 miliarde lei vechi, adjudecate de firma în care Stancu este acţionar. Societatea şi-a asumat că termină modernizarea în trei luni. A fost unul dintre criteriile prin care a câştigat licitaţia. Odată semnat contractul, s-a ales praful de termenele şi obligaţiile firmei. Firma a câştigat pentru că a promis că termină lucrarea în trei luni, deşi avea preţuri mai mari decât cel puţin una dintre firmele participante, cu aproape 10%. Or, câtă vreme termenul n-a fost respectat şi nici contractul reziliat, spitalul cheltuieşte mai mult cu 10%, bani care s-ar fi folosit pentru a îmbunătăţi alte servicii ale spitalului", se menţiona în ancheta celor de la Pro Tv. De asemenea, un alt aspect sesizat în acelaşi material face referire şi la faptul că o subsidiară a firmei gălăţene "Tancrad" - cea care a asfaltat aleile Spitalului Judeţean - un alt adjudecatar de contracte publice direct cu CJ Brăila, îşi are sediul în Brăila, chiar în clădirea "Concivia".

Una caldă, alta rece

Tocmai aceste "amănunte" au atras atenţia şi celor de la ANRMAP (Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice), colaboratorii campaniei "România, să fii sănătoasă!", astfel că au fost ridicate imediat steguleţe roşii. "În urma campaniei derulată împreună cu ProTV, legată de achiziţiile publice realizate de unităţile spitaliceşti aflate în subordinea consiliilor judeţene, a fost descoperit şi cazul de la Brăila. Mai precis, este vorba despre o societate controlată indirect chiar de către preşedintele Consiliului Judeţean Brăila şi care a ajuns să câştige lucrări de la instituţia condusă de acelaşi personaj. Acest aspect a fost sesizat colegilor de la ANI, care acum anchetează cauza", ne-a declarat Ioana Teodorescu, purtătorul de cuvând al ANRMAP. De asemenea, sursa citată a mai adăugat că, pe parcursul acestui an, instituţia pregăteşte o altă anchetă care vizează, de această dată, TOATE achiziţiile publice efectuate de către consiliile judeţene.
Nu la fel de deschişi au fost cei de la Agenţia Naţională de Integritate. Redactorii "Obiectiv Vocea Brăilei" au încercat să obţină mai multe informaţii privind motivul punerii sub anchetă a preşedintelui CJ Brăila, formulând o adresă către ANI. Însă demersul nostru n-a avut sorţi de izbândă. Instituţia ne-a respins solicitarea, invocând, printre altele, principiul confidenţialităţii. "Potrivit art.8, alin (3) al Legii 176/2010, privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, «principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare sunt legalitatea, confidenţialitatea, imparţialitatea, independenţa operaţională, celeritatea, buna administrare, dreptul la apărare, precum şi prezumţia dobândirii licite a averii»", se arată în răspunsul primit de la ANI.

"Concivia" a câştigat bani frumoşi de la Consiliul Judeţean Brăila

Dar nu numai la Spitalul Judeţean apare câştigătoare de licitaţii societatea "Concivia" unde acţionar majoritar este SC "Bursagrirom", firmă controlată direct de Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila. Aşa cum "Obiectiv - Vocea "Brăilei" a prezentat în mai multe rânduri, pe parcursul ultimilor ani, "Concivia" apare în mod frecvent adjudecatară a unor contracte cu autorităţile locale. De exemplu, numai pe parcursul anului trecut, potrivit www.licitatiapublica.ro, în linii mari, societatea "Concivia" apare câştigătoare a nu mai puţin de 20 de proceduri de achiziţii publice. Dintre acestea, în 14 cazuri, autorităţi contractante au fost fie Consiliul Judeţean Brăila, fie unităţi administrativ teritoriale subordonate (UAT) acestuia, adică primării de comune. Plus încă alte 5 contracte cu Primăria Brăila ori instituţii subordonate acesteia. Prin intermediul celor 20 de contracte publice adjudecate anul trecut, firma de construcţii a câştigat 14,07 milioane lei, echivalentul a aproximativ 3,3 milioane de euro. În detaliu, de la CJ Brăila şi instituţii subordonate, firma respectivă a adunat aproximativ 7 milioane lei. Diferenţa de 6,9 milioane este reprezentată de contracte în care autoritate contractantă a fost Primăria Brăila (primarul Aurel Simionescu fiind primvicepreşedinte al PSD Brăila) sau alte instituţii publice din Brăila.

Cel mai mare contract câştigat anul trecut are o valoare de 2,7 milioane de lei şi vizează construirea în parteneriat cu SC "Confort 2000" a 2 blocuri de locuinţe sociale în cartierul Lacul Dulce. Al doilea contract ca valoare a fost încheiat cu municipalitatea, are o valoare de 2 milioane de lei şi vizează mansardarea Şcolii Vlaicu Vodă. Şi tot în sfera unităţilor de învăţământ este şi al treilea contract ca valoare: UAT Râmnicelu (primar PSD-ist) - 1,63 milioane lei pentru reabilitarea şcolii din comuna respectivă. Următorul contract (1,58 milioane lei) este pentru reabilitarea şi consolidarea Şcolii Mihu Dragomir din Brăila. De asemenea, contractec de peste un milion de lei a mai semnat cu UAT Însurăţei (1,4 milioane lei, primar PDL-ist), pentru reabilitarea unei şcoli, dar şi cu UAT Gradiştea (1,29 milioane lei, primar PNL-ist), tot pentru reabilitarea unei unităţi de învăţământ. Un alt detaliu cu rol definitoriu în trasarea "chiolhanului" financiar instrumentat de şeful judeţului îl reprezintă următorul caz: la sfârşitul lui septembrie 2010, presa centrală atrăgea atenţia că, pe 4 august, la mai puţin de o lună de la preluarea în administrare a Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, preşedintele CJ semnase cu SC "Concivia" contractul nr. 138/04.08.2010, pentru lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare a spaţiilor medicale din cadrul unităţii spitaliceşti. Banii puşi la bătaie? 63.284 lei, fără TVA. Conform estimărilor de la acea dată a specialiştilor din CJ Brăila, se arată în presa centrală, valoarea reală a lucrărilor de la Spitalul de Pneumoftiziologie fusese de 144.056 lei, fără TVA, însă - din nou, ironia sorţii! - a triumfat oferta "Concivia", adică 63.284 lei.

"Tancrad" este câştigătorul licitaţiei pentru reabilitarea Pieţei Independenţei

Dar în ancheta celor de la ANRMAP a ieşit în relief, tangenţial ce-i drept, şi implicarea unei firme din grupul gălăţean "Tancrad", cu sediu declarat chiar în clădirea "Concivia" de pe Calea Călăraşilor. Firma a reuşit să câştige contracte peste contracte de la autorităţile brăilene. De exemplu, de la începutul acestui an, grupul de firme din Galaţi a avut mai multe "reuşite" în licitaţii pe bani publici de la Brăila, totalizând peste 10 milioane de euro. De precizat este că în această sumă nu este inclus şi bugetul mega-proiectului cu modernizarea bulevardului Dorobanţilor de 30 milioane de euro câştigat în asociere de mai multe firme, printre care şi "Tancrad". Datele obţinute de pe acelaşi site (www. licitatiapublica.ro), despre care, de asemenea, "Obiectiv" a scris, indică SC "Tancrad" câştigătoare a peste 50 de proceduri de achiziţii publice, dintre care 25 de contracte au fost încheiate cu autorităţi locale din Brăila. În total, în perioada analizată, valoarea contractelor adjudecate prin licitaţii publice se ridică la aproximativ 120 milioane de lei (fără TVA), echivalentul a aproape 30 milioane de euro. Din acest total, circa 40 milioane de lei, adică aproximativ 10 milioane de euro, sunt bani proveniţi din contracte încheiate la Brăila, calculul excluzând, din nou, contractul pentru Dorobanţi. Concret, este vorba despre 24 de contracte, dintre care 14 încheiate direct cu CJ Brăila, 8 cu Primăria Brăila şi încă două cu UAT Stăncuţa (primar PSD-ist) şi Măraşu (primar membru PDL). Iar ca informaţie de ultimă oră, "Tancrad" a câştigat şi contractul cu Primăria Brăila pentru reamenajarea/modernizarea platoului din faţa Palatului Administrativ, contract cu o valoare estimată la circa 4,8 milioane de lei inclusiv TVA. De asemenea, cel mai recent contract încheiat cu CJ Brăila este cel privind asfaltarea aleilor imobilului situat la nr. 3A pe Şoseaua Buzăului, contract adjudecat de "Tancrad" la circa 140.000 lei, cu tot cu TVA.

Stancu şi-a mărit participarea la "Bursagrirom"

Aşa cum explicam la începutul acestui material, SC "Concivia" are acţionar majoritar SC "Bursagrirom", controlată de Stancu. El deţinea până nu demult 51% din "Bursagrirom", însă cele mai recente date de la Registrul Comerţului arată că preşedintele CJ Brăila şi-a consolidat poziţia în companie. Concret, partea lui de acţiuni a crescut de la 51% la 62,5%, adică un procent de 11,5 puncte. Şi tot cu 11,5% a crescut şi cota de participare a celui de-al doilea acţionar important la "Bursagrirom", Sorin Costin, directorul operatorului portuar "Hercules" SA Brăila, ajungând acum la 34,5%. De unde aceste modificări? Din structura acţionariatului s-a retras Iustin Ciprian Stan, care deţinea 23% din capital, cotă care s-a împărţit în mod egal între G. B. Stancu şi Sorin Costin. Stan a rămas doar cu o singură societate, este vorba despre SC "Kratago" SRL, unde este asociat unic.

În altă ordine de idei, potrivit datelor de bilanţ, societatea "Concivia" a încheiat anul 2009 cu un profit de 1,68 milioane lei, la o cifră de afaceri de 45,2 milioane lei. Anul 2010 l-a încheiat tot pe plus, de 1,3 milioane de lei, la o cifră de afaceri în creştere, de 48,15 milioane lei. Raportul trimestrial pe acest an indică o cifră de afaceri de circa 5 milioane de lei aferent primelor 3 luni din 2011.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro