Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stancu află astăzi dacă scapă sau nu de puşcărie

Deţinutul Gheorghe Bunea Stancu ar putea afla, în cursul zilei de astăzi, dacă poate pleca acasă. Tribunalul Vrancea va judeca contestaţia formulată de Stancu împotriva măsurii de respingere a liberării condiţionate. Iniţial, s-a stabilit ca termen de judecată 29 februarie, însă judecătorii au dispus amânarea pentru 2 martie. Judecătoria Focşani a respins cererea de liberare condiţionată, soluţia fiind dată pe 5 februarie 2016. 

Stancu este acum la un pas de liberare, după ispăşirea a aproape un an de pedeapsă, el fiind condamnat la 3 ani inchisoare în dosarul „Mită la PSD". În seara de 2 aprilie 2015, Gheorghe Bunea Stancu a ajuns în spatele gratiilor, fiind dus la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, pentru perioada de carantină. Apoi, în luna mai 2015, a fost mutat la Penitenciarul Focşani, întrucât era citat în alt dosar aflat la Tribunalul Vrancea "Stancu vs. DNA".
După cum v-am informat, în motivarea transmisă de Judecătoria Focşani s-a arătat faptul că în ceea ce îl priveşte pe deţinutul în cauză "nu s-a creat convingerea că perioada executată din pedeapsă este suficientă pentru reeducarea petentului, scopul educativ şi preventiv al pedepsei nefiind astfel atins, pentru ca acesta să se încadreze în viitor într-o viaţă normală, în afara câmpului infracţional. (...) Astfel, prin comportamentul avut pe timpul executării pedepsei, condamnatul nu a demonstrat că îşi însuşeşte scopul preventiv şi educativ al acesteia, astfel încât să poată fi reintegrat în societate". În plus, judecătorii au precizat că toate elementele prezentate de Comisia pentru liberări condiţionate nu sunt suficiente pentru a convinge instanţa că după liberarea sa condiţionată, deţinutul nu mai constituie un pericol pentru ceilalţi membri ai societăţii, că este conştient de faptele sale, le regretă şi oferă o garanţie că nu le va mai repeta. Judecătorii primei instanţe au arătat că nici în faţa instanţei de judecată, deţinutul Stancu nu şi-a exprimat în vreun fel regretul faţă de fapta pentru care a fost condamnat. În plus, acesta mai este cercetat în alte două dosare, tot pentru fapte de corupţie.
Stancu îndeplineşte condiţiile legale pentru liberarea condiţionată. El a executat 1/3 din pedeapsă, respectiv 365 zile închisoare, fiind considerate executate ca urmare a muncii prestate - 58 zile. Are împlinită vârsta de 60 de ani şi a desfăşurat activităţi lucrative în puşcărie, ba chiar a urmat şi un curs de calificare. Nu a fost sancţionat disciplinar şi a fost recompensat de 4 ori. Cu toate acestea, el nu a avut câştig de cauză în primă instanţă. Rămâne de văzut care va fi decizia instanţei superioare.

 
Categorie articol: 

Comentarii