Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stancu acuza presa locala ca face rau judetului

In caz ca brailenii nu s-au prins pina acum, de vina pentru situatia economico-sociala proasta in care se afla judetul nostru de vreo 17 ani este nimeni altcineva decit... presa locala. Misterul a fost rezolvat de presedintele CJ, PSD-istul Gheorghe Bunea Stancu, in cadrul sedintei ordinare a consiliului, ce a avut loc simbata. In timp ce se contra cu diferiti consilieri pe doua teme importante, Stancu a ajuns la concluzia ca de vina pentru faptul ca Braila nu reuseste sa se afirme pe plan national este presa. Mai precis, in timp ce tinea un maret discurs consilierilor, referitor la modul in care el munceste zi si noapte pentru judet, in timp ce altii ii pun piedici, a solicitat presei sa nu mai consemneze subiecte de gen "mia de hectare", deoarece: "Faceti rau Brailei, nu faceti decit rau judetului, mie personal nu. Sinteti campioni in a face si a aduce atingere interesului general al judetului. Gasiti un subiect si imediat il puneti pe tapet. Si ei (galatenii - n.n.) se irita, ca sint iritante subiectele astea. Ca in Braila apar articole anti-Galati, care in mare parte sint adevarate, dar pe ei ii inflameaza".
Presedintele CJ s-a inflamat, ca sa il citam, de la faptul ca inainte de aprobarea ordinii de zi a sedintei de simbata, consilierii PD i-au atras atentia ca li se pare nedrept ca proiectul de hotarire propus de ei, privind initierea unei Hotariri de Guvern care sa abroge hotarirea ce a dat in administrarea Galatiului mia de hectare de pe teritoriul judetului nostru, sa nu fie introdusa pe ordinea de zi a sedintei. De asemenea, tot consilierii PD, de data aceasta sustinuti si de unii reprezentanti ai PRM si PLD, s-au plins de faptul ca nici proiectul de hotarire initiat de un grup de consilieri din toate partidele politice, privind infiintarea Filarmonicii " Lyra", nu a ajuns pe ordinea de zi, fiind blocat in comisii de catre doi PSD-isti. Astfel, daca la inceput, Stancu a incercat sa explice aparent calm consilierilor ca se va rezolva si ca CJ va gasi o solutie financiara pentru functionarea filarmonicii, dupa alte citeva interventii ale unor consilieri, care au propus sa fie folosita o suma din fondul de rezerva al CJ, a rabufnit: "Cred ca se incearca din acest subiect sa se faca cel mai important, dupa mintea unora. Dupa mintea mea nu e, ar fi altele. Infiintarea a fost aprobata odata, in 1996, nu au fost bani pina acum, acum bugetul s-a aprobat deja, si trebuie sa gasim solutii si nu inteleg de ce trebuie sa facem caz de asta. Dar, daca a ajuns fondul de rezerva sa fie folosit pentru asta... inseamna ca stam acum, aici, si vorbim degeaba".

Se incalca dreptul consilierilor de a veni cu proiecte

Stancu nu a fost impresionat nici de plingerea consilierului PRM Ionel Arama, care a precizat ca nu este prima oara, in mandatul lui Stancu, cind nu se promoveaza in CJ proiectele initiate de catre consilieri: "Li se incalca dreptul consilierilor de a veni cu proiecte. In aproape 3 ani, de cite ori au venit consilierii cu proiecte, au fost refuzati. Desi avem acest drept, nu ni se promoveaza proiectele. Au mai fost cazuri cind au fost inabusite in fasa. De exemplu, la proiectul cu "Lyra", am raportul comisiei de cultura, care e favorabil, am raportul specialistului CJ, Alina Rusu, care e favorabil si da doua solutii - ori sa se dea banii la prima rectificare de buget, ori din fondul de rezerva. Dar nu, au venit la sedinta comisiilor consilieri PSD, Hutu si Avram, cu litera de lege, si au votat impotriva, fara sa dea explicatii".

"Muncesc enorm, nu numai in Romania, dar si in Europa..."

Celalalt subiect care l-a deranjat pe Stancu a fost cel referitor la proiectul de hotarire de pe ordinea de zi, initiat de el si neagreat de PD, care prevedea aprobarea propunerii de trecere a unui teren in suprafata de 497 ha din domeniul public al municipiului Galati si administrarea CLM Galati, in domeniul public al judetului Braila si administrarea CJ Braila. Astfel, in momentul in care consilierul PD Anisoara Nedelcu a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a acestui punct si i-a sugerat presedintelui CJ sa incerce totusi sa initieze impreuna cu prefectul un proiect de HG care sa o anuleze pe cea data in 2002, Stancu a izbucnit: "Eu ma bucur ca aveti astfel de preocupari. Era bine, daca vroiati refacerea teritoriului, sa o faceti atunci cind trebuia, cind s-a dat HG respectiva, indiferent ce guvern a dat-o. Intrebarea e foarte simpla: intre a avea ceva si a nu avea nimic, ce e mai bine? Intre a avea o relatie normala cu Galatiul, chiar daca avem aceste pierderi, care si pe mine ma doare, credeti ca Braila se poate dezvolta de una singura, sa nu fie alaturi de Galati? Va spun eu ce se poate intimpla. Constanta va prelua ce inseamna administrare regionala, Galatiul are drumul lui, e al 5-lea judet din tara din punct de vedere economic. Braila e poate pe penultimul loc din tara. Probabil ca daca tot mergem in ritmul asta, o sa ajungem pe ultimul loc. Sintem campioni in a ne face rau". In acelasi registru, presedintele CJ a continuat : "Cei de la Galati sint foarte uniti, la noi e un nebun care se zbate in stinga si in dreapta, iar marea majoritate incearca sa il blocheze. Cu tot felul de subiecte, gen "Lyra", gen ca ati depus o hirtie pe mia de ha la CJ.... Stimati colegi de la PD, am citit hirtia si nu imi venea sa cred ca puteti sa scrieti asa ceva! Cum pot sa semnez eu o astfel de hirtie? Aceste discutii, la care am muncit enorm, si inclusiv acum, azi noapte am venit, muncesc enorm, nu numai in Romania, dar si in Europa, sa pornesc acest proiect. Eu, in principiu, nu sint pentru a semna o HG pentru a ne da mia de hectare inapoi... Dar eu va spun ca nu ne mai da nimeni, nimic". Precizam ca greselile din text nu ne apartin, noi doar am redat cuvint cu cuvint o parte din discursul presedintelui CJ, pentru a nu lasa loc de interpretari. In final, asa cum era de asteptat, proiectul initiat de presedintele CJ a trecut, chiar daca reprezentantii PD nu au participat la vot.
Categorie articol: 

Comentarii