Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stancu în incompatibilitate? Bun, votez cu el!

Colegii mei, de asemenea. Nu-mi este simpatic deloc. Dar, politic vorbind, a fost corect: când intri în arena de box e penibil să reclami că ai primit un pumn în gură. Omeneşte vorbind, gestul a fost deplasat şi disproporţionat. Dar, una peste alta, n-a murit nimeni din asta.

Acum, constat că Agenţia Naţională de Integritate a dat un verdict ridicol din punctul meu de vedere: Stancu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese. Mai mult, A.N.I. cere anularea a 5 contracte încheiate între Consiliul Judeţean, al cărui preşedinte este Bunea Stancu, şi SC Concivia SA, unde Stancu este acţionar, şi mai cere organelor judiciare competente să constate eventualele infracţiuni săvârşite de Stancu. Faţă de toate acestea, o spun direct: îmi vine să vomit!

Primul set de întrebări: ale cui sunt contractele pe care A.N.I. le doreşte anulate? Ale lui Stancu, ale celor de la A.N.I., ale cui? Nu cumva se doreşte anularea contractelor ai căror beneficiari sunt, pur şi simplu, brăilenii de rând, care nu au nici în clin, nici în altă parte cu A.N.I., Stancu, legea tulbure şi golăneala românească? Căci golăneală este legea care nu stabileşte clar ce-i conflict de interese şi ce nu-i conflict. Dacă toată ţara asta funcţionează de 20 de ani pe această formulă, de ce a ajuns A.N.I. abia acum la Stancu? De ani de zile, "Obiectiv-Vocea Brăilei" scrie despre poziţia discutabilă a lui Bunea Stancu, iar A.N.I. a avut o durere puternică prin părţile dorsale. De ce toţi cei care se revendică din zona opţiunii reformatoare - la oameni politici mă refer - nu au venit să spună, curat şi pentru "interesul naţional", că nu-i bine şi legal să fii acţionar într-o firmă care face afaceri cu instituţia pe care o conduci. Nu s-a clarificat o dată problema în PDL? La insistenţele aripii reformatoare din PDL - Cristian Preda, Monica Macovei etc - de a se disocia categoric politica de afaceri, nu s-a decis că, în continuare, se merge tot pe combinaţia asta? Atunci, ce vină are Stancu?

Al doilea set de întrebări: unde sunt toţi cei care, asemenea lui Stancu, au fost învăţaţi că aşa se face? Păi, dacă s-a stabilit o regulă, o interpretăm cum vrem, în funcţie de interese sau de cum bate vântul urii? Unde sunt consilierii judeţeni care au votat cu 24 de mâini? Unde sunt prefecţii care au girat legalitatea prin poziţia lor? Dar unde sunt ordonanţele de guvern şi legile organice care stabilesc, fără riscul niciunei interpretări, că afacerile cu politica nu se pupă decât cu riscul intrării sub incidenţă penală?

Al treilea set de întrebări: ce ar trebui să facă firmele la care este acţionar Stancu? Sunt firme mari, dezvoltate, ar trebui să închidă taraba? Dacă un acţionar al firmei Concivia devine preşedinte de Consiliu Judeţean, firma Concivia pleacă din Brăila? Unde? În Cosmos? Şi, repet: am scris mult despre viziunea păguboasă a lui Stancu asupra mediului de faceri, prin faptul că, printr-o concurenţă neloială, a sugrumat alte inţiative. Dar mirarea stă în altă parte... Cine Dumnezeu, până la urmă, poate efectua lucrări pe bani publici?

Ultimul set de întrebări: de ce Stancu, timp de 7 ani, a fost compatibil, iar acum, în preajma alegerilor, a devenit incompatibil? Aşa, de şmecherie cu iz interlop? Şi de ce este incompatibil în cazul a 5 contracte? De ce nu 12, sau 8, sau 2?

Ca să nu provoc confuzii - consider că doar politicile de centru-dreapta mai pot duce România mai departe, consider că actualul PNL este o caricatură, consider că PSD este bastionul redutabil al foştilor comunişti şi securişti, consider că PDL este un PSD care ori se limpezeşte, ori poate să treacă în USL. Am înţeles ca reformarea clasei politice să se facă prin impunerea unor lideri cu viziune, care, după ce vor fi câştigat alegerile cu programe şi idei punctuale, să reformeze şi acest sistem pe care România funcţionează păgubos de ani buni. Dar, dincolo de considerentele politice, ceva pur omenesc, ca o lecţie de viaţă, mă face să spun: mare mizerie se petrece cu cazul Stancu! Deci, dacă lucrurile continuă în felul ăsta, eu m-am hotărât! Şi chiar fac un comunicat public. Iată-l: Măi dom' preşedinte, stai drept, chiar dacă vei fi anchetat, revocat şi bla bla bla, deci stai drept şi bagă-te tare în alegeri! Dacă vei fi revocat din funcţie, e mai bine! Poţi să începi campania electorală de acum, printr-o fundaţie. Eu ţi-o spun, fără rezerve, că, dacă şmecheria merge în felul ăsta, te votez!
Categorie articol: 

Comentarii