Mergi la conţinutul principal

SRI, CNSAS şi MApN sunt de acord să declasifice documentele Revoluţiei


"În ceea ce priveşte documentele clasificate, Ministerul Public a trimis adrese către Serviciul Român de Informaţii şi sunt de acord să declasifice toate aceste documente. După declasificare, noi o să le copiem, iar copia dosarului va fi predată după finalizare. La fel am primit un răspuns şi din partea CNSAS şi din partea Ministerului Apărării a acestor documente", a spus Kovesi.
Potrivit procurorul general, dosarele secrete ar ajuta la aflarea adevărului istoric cu privire la ce s-a întâmplat la Revoluţie, în lipsa lor procurorii putând stabili doar adevărul juridic, pe baza probelor pe care le au în acest moment la dosar. "Eu cred eu că acest demers este un pas înainte în aflarea adevărului istoric. (...) Noi ca magistraţi trebuie să stabilim adevărul juridic, acela care rezultă din probele adminstrate, în legătură cu ce s-a întâmplat la Revoluţie. Adevărul istoric rămâne în sarcina societăţii civile sau a istoricilor", a mai afirmat Laura Kovesi.
CSM a discutat joi, 1 octombrie, adresa prin care procurorul general Laura Codruţa Kovesi a cerut Consiliului să precizeze ce înseamnă "acces la dosar", în speţa privind Revoluţia '89, după ce Asociaţia 21 Decembrie i-a solicitat, din nou, o copie după dosarul Revoluţiei. CSM a decis că nu are competenţă să interpreteze dispoziţia Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Procurorul general a explicat, pe 30 septembrie, că a făcut această solicitare către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în condiţiile în care dosarul Revoluţiei este un dosar de urmărire penală, iar "accesul la dosar", recomandat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, este interpretat diferit de revoluţionari şi de procurori. Astfel, în timp ce revoluţionarii susţin că CEDO a hotărât să li se permită accesul la dosarul Revoluţiei, în sensul că pot să-l copieze integral, procurorii consideră că "accesul la dosar" presupune doar studierea dosarului şi că CEDO nu a arătat explicit că documentele pot fi copiate de părţile din dosar, a explicat Laura Codruţa Kovesi, pentru NewsIn.
După decizia CSM, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, pentru NewsIn, că, potrivit legislaţiei româneşti în vigoare, nu se dă copie după un dosar cât timp acesta se află în cursul urmăririi penale. De asemenea, Kovesi a reiterat ideea potrivit căreia, în opinia sa, "acces la dosar" înseamnă că părţile pot studia dosarul, motiv pentru care i-a şi invitat pe reprezentanţii 21 Decembrie, de mai multe ori, să studieze dosarul la sediul Parchetului General. Numai că reprezentanţii asociaţiei au o altă interpretare, potrivit căreia trebuie să li se remită o copie după dosarul Revoluţiei.
Procurorul general a mai declarat, pentru NewsIn, că după ce va avea motivarea hotărârii CSM de joi, o va trimite procurorului de caz, din cadrul parchetului militar, iar acesta va trebui să facă un punct de vedere către revoluţionari. Kovesi a făcut referire şi la mai multe decizii ale CEDO.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro