Mergi la conţinutul principal

Spre o agricultura europeana, pas cu pas!

In urma seriei de articole "Spre o agricultura europeana, pas cu pas!", mai multi cititori ne-au rugat sa oferim amanunte legate de sprijinirea tinerilor fermieri si pensionarea anticipata a agricultorilor virstnici. Totodata cititorii ne-au solicitat informatii legate de momentul in care se preconizeaza ca va incepe efectiv aplicarea Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). La aceste intrebari au raspuns Gheoghe Voicu, directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) si Elena Banica directorul Directiei de Dezvoltare Rurala din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila.

Derularea fondurilor PNDR este preconizata pentru a doua jumatate a anului

Alocarea financiara din partea Uniunii Europene pe perioada 2007-2013 pentru Romania, va fi de circa 7,5 miliarde euro, ceea ce inseamna, metaforic vorbind, "un SAPARD" in fiecare an. Este o suma considerabila destinata celor 4 axe ale PNDR, Pilonul II al Politicii Agricole Comune. In prezent PNDR se afla depus la Bruxelles intr-o prima forma spre aprobare. Se preconizeaza ca pina la sfirsitul lunii martie 2007, PNDR va fi avizat de Comisia Europeana, iar derularea fondurilor va fi posibila catre sfirsitul anului.

Specialistii recomanda demararea proiectelor

Masurile pe baza carora se vor aloca fondurile europene sint cuprinse in patru axe de dezvoltare rurala: Axa 1 - Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic; Axa 2 - Imbunatatirea mediului si a spatiului rural; Axa 3 - Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale; Axa 4 - LEADER - Program de dezvoltare rurala teritoriala.
Gheorghe Voicu recomanda insa celor ce doresc sa acceseze aceste fonduri sa intreprinda o prima serie de discutii cu specialistii Oficiului si, pe cit posibil sa demareze intocmirea proiectelor, astfel, la momentul derularii efective a programului, cei interesati sa aiba cit mai multi pasi parcursi.

400 de euro/cursant pentru pregatirea profesionala

Suma alocata Axei 1 reprezinta 45% din totalul fondurilor
pentru dezvoltare rurala, ceea ce inseamna 3,5 miliarde euro in primii 7 ani. Axa 1, care este de cel mai mare interes, cuprinde un numar de 10 masuri cele mai benefice si de mai mare importanta, impartite in 3 categorii. Astazi va vom prezenta prima categorie de masuri a Axei 1, respectiv masurile pentru imbunatatirea competentelor profesionale in vederea cresterii manageriale.
Masura 1.1.1 - "Activitati de formare si pregatire profesionala", vizeaza difuzarea de cunostinte in domeniul agricol, de industrie alimentara si silvic, in scopul formarii profesionale a producatorilor agricoli, a angajatilor unitatilor de procesare a produselor agricole si a altor activitati. De asemenea, sprijinul se acorda pentru pregatirea tinerilor in faza de instalare, in vederea dobindirii cunostintelor necesare conducerii exploatatiilor si promovarii unui program de investitii, precum si producatorilor agricoli care se pensioneaza in vederea transmiterii exploatatiilor agricole in familie. Valoarea propusa a sprijinului pe aceasta masura nu poate depasi 400 euro pentru un cursant.

40.000 de euro pentru stabilirea in mediul rural

Masura 1.1.2 - "Sprijinirea tinerilor pentru a se stabili in mediul rural", se adreseaza tinerilor sub 40 de ani. Ei pot primi acesti bani daca: detin in calitate de manager pentru prima data o exploatatie agricola; prezinta un plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatii;
dovedesc anumite competente ocupationale adecvate; solicita sprijinul, nu mai tirziu de 12 luni de la instalarea pe proprietatea agricola. Relatii suplimentare sau detalii pot fi obtinute de la Elena Banica.

Pensii pentru agricultorii virstnici

Masura 1.1.3 - "Pensionarea anticipata a fermierilor si lucratorilor agricoli", este strins legata de stabilirea tinerilor in mediul rural, si se acorda persoanelor care indeplinesc urmatoarele conditii: au virsta cuprinsa intre 55 si 70 de ani; au desfasurat activitati in agricultura o perioada de cel putin 10 ani inaintea transferului; inceteaza definitiv desfasurarea activitatilor agricole si comercializarea produselor agricole; transfera proprietatea tinerilor agricultori, care au virsta sub 40 ani. Sprijinul acordat va fi de 18.000 euro/ transferator/ an, pe o perioada de 10 ani, sau 4.000 euro/ muncitor agricol/ an pe o perioada de 10 ani.

1.500 euro/an pentru consiliere si evaluare

Masura 1.1.4 - "Servicii de consultanta si consiliere in agricultura". In baza acestei masuri, agricultorii pot fi consiliati de catre serviciile de consultanta prin centrele locale, dar si prin firme de consultanta private. Serviciile de consiliere vor permite difuzarea de cunostinte legate de gestiunea terenurilor si a exploatatiilor agricole, bunele conditii agricole si de mediu, normele de securitate a muncii producatorilor agricoli si proprietarilor de padure. Tot in cadrul masurii se va acorda sprijin pentru servicii de consiliere in evaluarea exploatatiilor agricole si silvice. Sprijinul acordat nu poate depasi suma de: 920 euro /serviciu de consiliere, 160 euro/ serviciu de evaluare, maxim 1500 euro/beneficiar/an. (Cati LUPASCU)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro