Mergi la conţinutul principal

Spitalul TBC, pe muchie de cuţit

Negocieri cu sula n coaste pentru cumpărarea clădirii în care funcţionează Spitalul de Pneumoftiziologie din strada Campiniu. Consiliul Judeţean este prins în corzi de către actualul proprietar, sub ameninţarea pierderii investiţiilor realizate până acum pe bani publici, circa 3 milioane de lei. Pe de altă parte, ca autoritate, CJ are obligaţia de a asigura un spaţiu corespunzător pentru funcţionarea unităţii spitaliceşti, iar vremea construirii unui spital nou s-a cam dus, spune directorul Spitalului, Ştefan Sînpetru, dând ca exemplu Aradul, unde a fost o situaţie similară (adică revendicări şi retrocedări), dar unde autorităţile s-au mişcat mai repde, iar realizarea noului imobil a durat 2 ani şi jumătate.
Chestiunea este simplă: dacă nu se înţelege la preţ cu proprietarul, CJ Brăila va rămâne în braţe cu un spital care nu are unde să-şi desfăşoare activitatea şi, în plus, va fi obligat şi să returneze finanţarea nerambursabilă primită de la UE pe proiectul privind realizarea Ambulatoriului de specialitate. O eventuală mutare într-un alt sediu presupune o muncă herculiană, dacă ne gândim la aparatura cu care este dotat spitalul, ca să nu mai punem şi problema pacienţilor care ar fi lăsaţi aşa, în aer, cel mai probabil, fiind astfel obligaţi să meargă la Făurei sau la Galaţi, unde se află cele mai apropiate unităţi de profil.
Bine, bine, dar de ce toată această "îmbârligătură" cu investiţii publice pe o proprietate privată? Explicaţia pe care am găsit-o este, spunem noi, dezarmant de lămuritoare: o parte din lucrările la Ambulatoriul de la TBC au fost făcute de "Concivia", firma de suflet a fostului preşedinte de judeţ, Gheorghe Bunea Stancu. Actualul şef al CJ, Viorel Mortu, se arată optimist că, în final, va ajunge la o înţelegere cu proprietarul şi va cumpăra clădirea. Rămâne de văzut şi la ce preţ, dar mai ales în ce moment, întrucât 2016 este un an electoral şi, probabil, nu-i va mai păsa nimănui de problema de la Spitalul TBC, iar în 2017 expiră contractul de închiriere pentru spaţiile ocupate în clădirea retrocedată încă din 2007, prin decizie de instanţă, unui cult religios.

Şeful CJ: "Categoric trebuie să cumpărăm imobilul"

Consiliul Judeţean se chinuie de câţiva ani să ajungă la o înţelegere cu proprietarul clădirii în care funcţionează Spitalul de Pneumoftiziologie, de pe strada Campiniu. Este vorba despre Congregaţia "Jesu", în fapt continuatoarea în drepturi a Ordinului "Sfânta Maria", cel care a fost proprietarul clădirii. Mai precis, Institutul Religios al Bisericii Catolice a câştigat în instanţă, în 2007, dreptul de proprietate asupra acestei clădiri, care a funcţionat multă vreme sub denumirea de Pensionatul de Fete "Sfânta Maria". Clădirea disputată de Institutul Religios şi Consiliul Judeţean este una de patrimoniu, construită în 1897 şi este situată în centrul istoric al oraşului.
Revenind, dorinţa de a finaliza cât mai rapid această tranzacţie este generată de 4 elemente majore: în primul rând, în această unitate s-au investit în ultimii ani sume importante din surse publice pentru reabilitări, modernizări dar mai ales pentru dotări, bani care s-ar pierde dacă spitalul va fi obligat să părăsească imobilele. În al doilea rând, CJ-ul nu are o alternativă privind mutarea spitalului într-o altă locaţie şi implicit a pacienţilor care depind de tratamentul de specialitate. Apoi ar mai fi şi problema chiriei plătite proprietarului, Congregaţia "Jesu", circa 5.700 euro lunar, cu precizarea că actualul nivel a fost impus printr-un act normativ care-şi încetează valabilitatea în cazul de faţă din iulie 2017, context în care chiria sigur va creşte. În fine, legat oarecum de termenul din 2017, mai trebuie spus că 2016 este un an electoral, iar din experienţa anterioară, în astfel de perioade autorităţile devin focusate până la autism pe organizarea alegerilor.
Reprezentantul judeţului, Viorel Mortu, susţine că, cel mai probabil, va merge pe varianta cumpărării clădirilor din Belvedere şi Campiniu, arătându-se optimist că va reuşi în acest an să perfecteze tranzacţia cu proprietarul. "Estimarea noastră duce spre 850.000 euro, iar proprietarul cere 1.150.000 euro. După toate semnele, categoric trebuie să îl cumpărăm, pentru că în curând chiriile vor exploda şi oricum plătim foarte mult. Şi dacă mai stăm câţiva ani aşa, deja îl plătim încă o dată. Deci trebuie să ne grăbim. Acolo au fost făcute investiţii de către Consiliul Judeţean şi trebuie să fie cumpărat de noi. Construirea unui spital nou presupune cheltuieli mult mai mari şi de durată, ani de zile de acum încolo. Deci logica şi bunul simţ ne îndeamnă spre cumpărare. Dar comisiile se vor întruni în curând, vor fi informate şi vor negocia un preţ corect".

Sînpetru: "Soluţionarea problemei în acest an este imperios necesară!"

În linii mari acelaşi punct de vedere este împărtăşit şi de către directorul Spitalului, Ştefan Sînpetru, care totuşi a insistat asupra urgentării perfectării unei înţelegeri cu proprietarul privind cumpărarea. "S-a mers sistematic pe ideea că proprietarii nu au cui vinde. S-a omis sistematic faptul că în fiecare lună aproximativ 250 de milioane (lei vechi - n.r.) merg în buzunarul congregaţiei. Asta va însemna până în 2017 încă vreo câteva miliarde bune. S-a omis faptul că la încheierea celor cinci ani congregaţia ne poate impune un preţ. Noi suntem în situaţia că preţul de chirie e condiţionat de o hotărâre de Guvern şi ei nu pot trece peste asta, va fi o negociere liberă. Şi nu în ultimul rând, dacă spitalul de pneumoftiziologie Brăila fie se desfiinţează, fie se relochează, costurile de relocare în condiţiile Ordinului 914/2006 vor sări sigur de 1 milion de euro. Iar pe de altă parte, dacă spitalul se desfiinţează, nu numai că ar trebui să ne ducem pacienţii cu TBC la Galaţi, dar va trebui returnat şi acel milion de euro cu care s-a modernizat ambulatoriul spitalului nostru. (...) Nu în ultimul rând, soluţionarea problemei în acest an este imperios necesară: 2016 este un an electoral, cu precampanie, campanie de alegeri locale, cu un nou Consiliu Judeţean care se constituie şi se validează probabil, undeva până la nivelul lunii iulie. Pe urmă în toamnă vor fi alegerile parlamentare. E un an în care e puţin probabil ca cineva să aibă timp să se ocupe de această problemă. Iar în 2017 mai sunt doar câteva luni în care, probabil că se vor face lucrurile sub presiune", a explicat sursa citată. Întrebat cât plăteşte lunar chirie congregaţiei pentru spaţiile din Campiniu, Sânpetru a precizat că este vorba despre suma de circa 25.000 lei. "Totalul sumei achitate din 2012 la momentul retrocedării către congregaţie, până la 1 ianuarie 2015 a fost 616.313,29 lei (peste 6 miliarde lei vechi), iar până la nivelul lunii iulie 2017, când expiră contractul încheiat pe 5 ani cu proprietarul, vom ajunge la un total 1.439.485 lei", a precizat Sînpetru.
De adăugat că CJ Brăila este chiriaş şi în corpul de clădire al Spitalului TBC din strada Belvedere, unde revendicatori împroprietăriţi prin decizie a instanţei sunt urmaşii Lichiardopol Spiru. Şi în acest caz se derulează negocieri pentru achiziţie, preţul cerut de proprietari fiind de circa 250.000 euro. Autoritatea plăteşte acolo chirie de circa 5.100 lei lunar.

"Concivia" a lucrat şi la Spitalul TBC

Date fiind toate aceste "îmbârligături" de ordin juridic privind achiziţia clădirii din Campiniu, se ridică întrebarea firească "de ce oare a ales Consiliul Judeţean să investească sume importante în reabilitări, modernizări şi dotări ale spitalului?". Toate acestea în contextul în care, subliniem, clădirea nu era proprietatea judeţului, ba chiar exista pe rolul instanţelor un proces privind revendicarea. Nu este de condamnat realizarea acestui proiect investiţional şi nu-i pune nimeni la îndoială necesitatea, însă, iată că, în final, litigiul a fost soluţionat în defavoarea autorităţii locale. Revenind la întrebarea de mai devreme, răspunsul devine clar dacă ne uităm în lista contractorilor care au lucrat la proiectul cu Ambulatoriul de specialitate. Printre ei, surpriză, se numără SC "Concivia" SA Brăila, firma unde fostul şef de judeţ, Gheorghe Bunea Stancu deţine indirect controlul prin SC "Bursagrirom". Potrivit datelor oficiale privind procedurile de achiziţie publică pe proiectul cu ambulatoriul de la Spitalul TBC, SC "Concivia" a prins şi ea un contract privind amenajarea tuturor spaţiilor din clădirea de pe Campiniu. Iniţial, valoarea contractului a fost de circa 144.000 lei, fără TVA, iar atribuirea s-a făcut către "Concivia" la preţul de 63.825 lei, fără TVA, adică undeva la mai puţin de jumătate din preţul estimat. Aşa că ceilalţi 3 contraofertanţi nu au avut nici o şansă. În final însă, contractul a fost suplimentat, cum altfel decât prin negociere directă, cu un adiţional în valoare de aproape 39.000 lei, astfel încât, în final, s-a ajuns la suma de circa 100.000 lei.
Concluzia este trasă chiar de către managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Ştefan Sînpetru, care a ţinut să specifice că indiferent de ce va hotărî administraţia judeţeană, de a cumpăra clădirea, sau de a construi un nou spital, important este ca decizia să fie luată anul acesta. Potrivit sursei citate, ambele variante necesită timp pentru a putea fi transpuse în practică, nu numai banii efectiv pentru a le realiza.

La Arad, autorităţile locale au fost mult mai rapide

Cu o situaţie similară Brăilei s-au confruntat şi autorităţile din Arad, unde revendicatorii au câştigat procesul pentru clădirea care adăpostea Spitalul TBC din oraş. Imediat după ce au pierdut procesul, adică în 2012, administraţia arădeană a decis să construiască o clădire în care să funcţioneze secţia TBC a Spitalului Judeţean. Investiţia s-a ridicat la 15 milioane de lei, iar în 2 ani şi 3 luni, construcţia a fost gata.
Despre cum s-au mişcat lucrurile în Arad, Ştefan Sînpetru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, a comentat spunând că ar fi fost bine dacă şi factorii decizionali locali s-ar fi mişcat la fel de repede în sensul de a identifica o altă clădire pentru a muta spitalul sau de a construi un sediu nou. "Poate ar fi fost bine din 2012 să se ia decizia ca să construiască un spital nou, probabil că în 5 ani, după experienţa celor de la Arad, am fi avut unul nou. Plăteam până atunci chiria pe cei 5 ani, dar la final aveam un sediu nou. Dar acum, e prea târziu să ne apucăm să facem un spital de la zero, avem de-a face cu mai multe probleme".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro