Mergi la conţinutul principal

Spitalul lui «Avem de toate!»

Consilierul judeţean Cătălin Iordache (PND) a făcut-o praf pe şefa Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Delia Râşnoveanu, într-o conferinţă de presă. Managementul defectuos, farmacia mai tot timpul goală, medici care cumpără din banii lor cele necesare pentru pacienţi, mizeria de pe secţii, sunt doar câteva dintre problemele amintite de Iordache. Şi cred că suficiente pentru a ne forma o idee despre cum arată cel mai mare spital din Brăila, aflat în subordinea Consiliului Judeţean şi cu care preşedintele Francisk Chiriac tot defilează în conferinţele de presă, afirmând aproape la fiecare întâlnire cu jurnaliştii că sănătatea este prioritară pentru el, că va începe lucrări de reabilitare, că speră să atragă medici noi, pentru că deficitul de “halate albe” e semnificativ.

Luna aceasta, Chiriac a făcut o declaraţie pe care ar trebui să o reţinem şi să ne aducem aminte de ea ori de câte ori vedem cum o instituţie se degradează. De fapt, şeful CJ mai mult s-a plâns că nu îşi poate face treaba la potenţial maxim atât timp cât are în subordine oameni care nu sunt asumaţi de actuala guvernare, lucru valabil şi la nivelul instituţiilor şi deconcentratelor. În acest context, l-a dat exemplu negativ pe Gabriel Ciochină, şeful DSP, dar şi pe Cătălin Canciu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean. Niciunul nu-i membru PSD, ceea ce îl încurcă foarte tare.

Dar să luăm exemplul unei instituţii subordonate CJ, cu conducere pe placul lui Chiriac: Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Ştim cu toţii că de vreun an jumate este condus de social-democrata Delia Râşnoveanu, care e la bază medic epidemiolog! Da, acea Delia Râşnoveanu amendată de Ministerul Sănătăţii, după ce a inaugurat noua secţie de Terapie, deşi nu exista şi nici nu există o legătură directă cu Blocul Operator, iar pacienţii proaspăt operaţi sunt plimbaţi cu lifturile comune, printre aparţinători, existând, bineînţeles, riscul infecţiilor nosocomiale. Mai mare ruşinea ca tu, medic epidemiolog, care ai fost ani la rând în fruntea Direcţiei de Sănătate Publică să ţi-o iei de la Ministerul Sănătăţii pentru că expui pacienţii la infecţii intraspitaliceşti! Chiar nu cred că Râşnoveanu nu ştia de acest risc! Dar, probabil atunci când răspunzi la comenzi pe linie de partid, conştiinţa şi raţiunea fac loc incompetenţei. Apropo, au mai rămas doar 4 luni din cele 6 acordate de Ministerul Sănătăţii pentru construcţia liftului care să facă legătura directă între ATI şi sălile de operaţie. În ce stadiu sunt lucrările? Sau pentru că şi ministerul e condus tot de PSD, s-a pus batista pe ţambal? Că circuitul pacienţilor proaspăt operaţi a rămas acelaşi: cu liftul comun, fără ca liftierele să dezinfecteze înainte şi după ce coboară targa, printre aparţinători. Joi dimineaţă, am observat personal treaba asta. Dar nu se mai poate filma nimic cu telefonul, căci şefa spitalului a pus paznici la fiecare uşă, care te studiază din cap şi până-n picioare să nu ai telefonul pornit. Atât s-a putut! Mai bine împiedicăm ca imaginile incompetenţei să apară în presă decât să rezolvăm problema. Oricum, priorităţile şefului CJ sunt altele: modernizarea corpurilor A şi B, de care tot vorbeşte la fiecare conferinţă de presă, dar n-am văzut picior de muncitor pe acolo. Aaa, stai, încă sunt în faza de hârţogăraie şi nici nu e an electoral.

Dar cu aparatul de radioterapie cum a rămas? Cel vechi, fabricat în anii ’60, s-a stricat în mai 2017, iar pacienţii cu cancer nu mai pot urma şedinţe de radioterapie la Brăila. Aparatul acela le mai alina din durerile provocate de boala nemiloasă. Degeaba au strigat medicii şi asistenţii de la Radioterapie că au nevoie urgentă de un alt aparat, fie el la fel de vechi. Medici care, în disperare, au făcut munca şefilor şi au găsit un aparat de radioterapie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, pe care-l luau gratis! Spitalul brăilean achita doar transportul şi câteva acte necesare transportului. Dar...nu s-a vrut o “vechitură”! S-a promis un ultraparat, care însă nici până acum nu a fost cumpărat. Se face anul peste trei luni de când secţia de radioterapie a rămas fără “suflet”. Interesează pe cineva?

Şi cu lipsa gazului medicinal cum a rămas? A fost sau nu gazul tot timpul în spital? Dar mănuşi sterile aţi avut tot timpul? Dacă da, de ce sunt puşi pacienţii să aducă de acasă mănuşi, branule şi chiar medicamente? “NAF”-urile (“Nu avem în farmacie”) de care a pomenit consilierul Iordache ... sunt sau nu sunt? Că de câte ori la redacţie ne-au sosit informaţii că e lipsă de materiale sanitare ori de medicamente şi am întrebat, am primit mereu acelaşi răspuns de la comitetul director: “Avem de toate, avem stocuri pentru încă 3 luni de acum încolo!”. Răspunsul ăsta mi-aduce aminte de fostul ministru al Sănătăţii, PSD-istul Nicolae Bănicioiu, care minţea fără mustrare de conştiinţă, după tragedia din clubul Colectiv, că spitalele din România au de toate pentru ca victimele incendiului să fie tratate fără probleme în ţară. Numai că s-a murit pe capete din cauza stocurilor pe zero şi a infecţiilor intraspitaliceşti. Oare în Spitalul Judeţean câţi oameni or fi murit, pentru că “avem de toate”?

Staţi liniştiţi, avem de toate la Judeţean! Numai managerul Delia Râşnoveanu e supărată că, totuşi, îi lipseşte ceva: legea pentru a-i creşte şi ei salariul, cum se vehiculează că vor creşte lefurile medicilor şi asistenţilor. De-asta tot iese în presă şi face pe supărata, ca s-o vadă de la Bucureşti cine trebuie. Doamna Râşnoveanu, când aţi scris ultima oară Ministerului Sănătăţii că aveţi nevoie urgent de medicamente, de materiale sanitare, că staţi cu aparatură modernă în cutii şi cu secţii nou-construite şi nepreluate? Ce aţi făcut concret pentru acest spital de când îl conduceţi? În afară de a-l pune pe Chiriac să facă lobby la minister pentru a vă majora leafa de manager!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro