Mergi la conţinutul principal

Spitalul Judeţean, restanţier la raport!

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila încă se află în furcile caudine ale Corpului de Control din cadrul Ministerului Sănătăţii. După controlul din iulie - august 2015, SJU ar fi trebuit să rezolve toate deficienţele constatate de către Corpul de Control, în termene diferite, de la "imediat" la 60 de zile. Singurul deadline prelungit este acela pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, până în decembrie 2016.
Vorbim, pe o parte, de nereguli la capitolul "curăţenie, igienă în secţii şi în Unitatea de Primire a Urgenţelor", dar şi de nereguli privind acordarea sporurilor salariale, organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, contracte "bulibăşite" fie cu firma de pază, fie cu firmele care au construit o parte dintre clădirile noi din cadrul unităţii medicale.
"Între ianuarie 2013 şi august 2015, Spitalul a efectuat plăţi în valoare totală de 1.719.982,59 lei către SC Protect Privat Security SRL, fără a avea în această perioadă un angajament legal în vigoare, conform legislaţiei şi în condiţiile în care a fost înştiinţat în scris de Tribunalul Brăila, Secţia a II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal, de declarare a stării de faliment şi dizolvare a SC Protect Privat Security SRL, începând cu data de 14 decembrie 2014", se arată în raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii.
Potrivit aceluiaşi document, SJU ar fi trebuit să remedieze "imediat/ de îndată" situaţia sesizată, adică să recupereze banii, iar responsabili de rezolvarea acestei probleme erau managerul Mihail Iugulescu, directorul financiar- contabil, angajaţii de la Achiziţii Publice şi/ sau de la Contracte.

Secretomania de la Judeţean, inexplicabilă

Întrebaţi cum au rezolvat situaţia descrisă mai sus, reprezentanţii unităţii medicale au susţinut că nu se pot pronunţa fiindcă acest aspect este prins în raportul Corpului de Control. Cum s-a reglat situaţia contractului cu laboratorul de analize Medcenter - Corpul de Control arătând că acesta e ilegal, fiind încheiat la finele anului bugetar, fără a se şti execuţia financiară următoare -, sau ce demersuri se fac pentru recuperarea prejudiciului de 547.000 lei creat în farmacia spitalului, după furtul de citostatice sesizat în decembrie 2014 - sunt doar câteva dintre întrebările la care Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila ezită să răspundă.
"Acestea sunt întrebări despre care nu vă pot furniza nicio informaţie în acest moment. Ele se regăsesc în raportul CC al MS şi rezolvarea lor este în desfăşurare", ne-a declarat dr. Alina Neacşu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă şi director medical.
Cele mai evidente deficienţe, care au şi plan de conformare mai generos, de câte două luni, vizează situaţiile economice privind recuperarea sumelor de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru coplata pentru serviciile medicale, pentru care SJU n-a emis facturi.
Cât despre situaţia investiţiilor, unele ale spitalului, altele ale Consiliului Judeţean, încă nu există elemente concrete cum că acestea vor fi conservate aşa cum se cuvine pe perioada iernii.
Potrivit unui răspuns formulat de dr. Alina Neacşu pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei", "SJ doreşte continuarea şi finalizarea investiţiilor în folosul direct al pacienţilor noştri. Astfel, vă putem informa: în cazul ATI - Spitalul Judeţean a găsit o soluţie de rezolvare a străpungerilor cu resurse proprii deoarece obiectivul a fost scos la licitaţie de 5 ori în 2015, fără a fi adjudecat (n.r. - obiectivul reprezentând "străpungerea"), în cazul Centrului de Oncologie - Radioterapie suntem în expertiză judiciară pentru litigiul privind tâmplăria clădirii".

Investiţiile, tot în aer

De reţinut că lucrările la Centrul de Radioterapie - Oncologie, acelea executate de SC Confort 2000 SRL Brăila în proporţie de 70 - 80 la sută (după unii!), au fost întrerupte în urma unui conflict legat de refuzul spitalului de a plăti tâmplăria, care n-ar fi fost conformă cu proiectul.
"Societatea responsabilă de lucrare nu a respectat semnificaţiile tehnice privind numărul de folii de geam termopan, a instalat geam termopan dublu stratificat în loc de triplu stratificat şi nici nu au fost prevăzute în investiţie uşile de plumb către cele două camere unde urmează să fie instalate cele două aparate de radioterapie", precizează Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.
Nici la Cardiologie lucrurile nu sunt roz. Vamed, prin subcontractorul Carroponte, a întrerupt lucrările fiindcă spitalul, prin finanţatorul Consiliul Judeţean, a refuzat să preia clădirea deoarece n-au fost executate străpungerile de legătură spre unitatea - mamă, aşa cum ar fi prevăzut proiectul iniţial.
Reamintim că în cazul Cardiologiei, a intrat DNA pe fir. Aşa cum vă relatam şi în alte ediţii ale publicaţiei noastre, "DNA a ridicat la începutul acestei luni două mari dosare din Consiliul Judeţean: Vamed (n.r. - firma care a construit Cardiologia) şi Lapte - Corn 2004 - 2008", după cum ne confirma Viorel Mortu, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Brăila.

SJU: "Nu vă pot furniza nicio informaţie în acest moment"

În rest, la toate celelalte chestiuni sesizate de Corpul de Control, dr. Alina Neacşu are invariabil acelaşi răspuns: "Sunt întrebări despre care nu vă pot furniza nicio informaţie în acest moment".
Cât despre dr. Iugulescu, managerul SJU, acesta nu mai răspunde la telefon de aproximativ o lună, deşi am fi vrut să-l întrebăm cum stă ancheta DNA privind contractul său de management. Inclusiv ancheta ANI, care vizează o posibilă incompatibilitate a sa cu funcţia de manager, în condiţiile în care este unic asociat la o tipografie din oraş.
Una peste alta, se pare că SJU nu a reuşit să rezolve mare lucru din sarcinile trasate de minister. Surse autorizate din Consiliul Judeţean ne-au spus că spitalul ar fi fost nevoit să depună un raport în care să detalieze ceea ce a făcut de la controlul ministerului până acum, dar că nu s-ar fi rezolvat decât chestiuni minore, de genul curăţenie la UPU, dezinfecţie în secţii, rampă nouă la intrarea în Unitatea de Primire a Urgenţelor. Restul... Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro