Mergi la conţinutul principal

Spitalul Judeţean a rămas cu un singur medic diabetolog

• în prezent, la unitatea spitalicească mai lucrează doar un medic specialist, dr. Cristiana Voineag • de altfel, la nivel de judeţ există o criză de specialişti, în Brăila fiind doar trei medici diabetologi pentru 17.000 de bolnavi • pentru a mai reduce din criza de personal cu care se confruntă Compartimentul de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, Spitalul Judeţean scoate la concurs un post de medic specialist

 

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila mai are un singur medic specialist diabetolog. Deşi în organigramă sunt prevăzute trei posturi, la Compartimentul de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul secţiei Medicină internă II în prezent îşi desfăşoară activitatea doar dr. Cristiana Voineag care a rămas singură după plecarea unui alt doctor. De altfel, Diabetul este unul dintre sectoarele care se confruntă cu o criză de medici, alături de ATI şi Pediatrie.

“Sunt foarte mulţi pacienţi, cam 17.000 în judeţul Brăila şi cei mai mulţi vin la noi în spital, unde sunt doar eu în acest moment. Mulţi pacienţi vin cu complicaţii ale diabetului, cu afecţiuni oculare, cu afecţiuni la picioare, cu cangrenă diabetică, cu insuficienţă renală care sunt în program de dializă şi aşa mai departe. Normal că este complicat. De fapt, din punctul meu de vedere, nu neapărat faptul că nu avem medici e problema, deşi este o problemă foarte mare, dar nu avem în organigramă, încă, un post de asistent dietetician care să asigure educaţia pacienţilor cu diabet. Dacă pacienţii ar fi educaţi nu ar ajunge la complicaţiile respective şi atunci, dacă nu am ajunge la complicaţiile respective, costurile ar fi mult mai mici, durata de spitalizare ar fi mult mai mică, pacienţii ar fi mult mai bine evaluaţi şi nu ar ajunge la toate complicaţiile respective, nu s-ar ajunge la amputaţii, cangrene, retinopatie, care este principala cauză de orbire la pacientul cu diabet, accidente vasculare şi aşa mai departe. În fiecare zi stăm foarte mult peste program. Am o echipă bună cu asistentele care mă ajută, dar nu e suficient, nu putem să facem faţă. Dar nu ai ce să faci, trebuie să mulţumeşti pe toată lumea şi să încerci să faci tot ce poţi”, ne-a declarat dr. Voineag.

Situaţia e şi mai gravă dacă ne gândim că la nivelul întregului judeţ al Brăilei, pentru cei 17.000 de bolnavi, sunt doar trei medici specialişti diabetologi: dr. Cristiana Voineag, dr. Simona Leca şi dr. Alina Pintilii, ultimii doi lucrând în mediul privat.

În medie, într-o zi, în jur de 50-60 de pacieţi vin la Ambulatoriu pentru a putea fi văzuţi de dr. Voineag. Pe lângă bolnavii care o aşteaptă dis-de-dimineaţă în faţa cabinetului, medicul se ocupă şi de diabetici internaţi în spital, oferă consultaţii pentru pacienţii de pe alte specializări şi se ocupă şi de bolnavii care vin la UPU. Pe lângă toate acestea, medicul specialist îşi educă pacienţii în ceea ce priveşte regimul special pe care trebuie să-l urmeze.

Dr. Cristiana Voineag, care este şi consilier municipal PSD, este de părere că o soluţie pentru a mai uşura din activitatea compartimentului de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice ar fi scoaterea la concurs a unui post de asistent dietetician care să se ocupe de educaţia bolnavilor şi astfel lucrurile să se desfăşoare mai fluent.

“Am vorbit pentru un post de asistent diatetician şi Consiliul de Administraţie împreună cu Comitetul Director a fost de acord să scoată în organigramă. O altă problemă este faptul că încă nu avem un cabinet de educaţie în spital unde să se facă şi consilierea pacienţilor. Din punctul meu de vedere compartimentul nu ar trebui să fie compartiment, ci o secţie. Ar trebui să fim cel puţin patru medici, cu linie de gardă. Ar trebui să fim puţin separaţi de medicală pentru că noi avem foarte mulţi pacienţi cu diabet, iar pacientul cu diabet are foarte multe complicaţii şi atunci ar trebui să avem şi noi posibilitatea să investigăm pacientul mai bine. În orice spital care are secţie de Diabet există cameră de educaţie terapeutică pentru ca pacientul să fie instruit cum să îşi facă injecţia de insulină, cum să îşi ajusteze insulina în funcţie de carbohidraţi, de glicemie şi de efortul fizic. Prin urmare, tu, ca medic, trebuie să faci toate aceste lucruri, să explici ce se întâmplă cu glicemia pentru ca pacientul să nu ajungă în comă glicemică la UPU. Diabetul este o boală cronică care dă foarte multe complicaţii şi nu pot fi tratate corespunzător dacă pacientul nu ştie ce să facă acasă. Este foarte important ca pacientul să aibă această educaţie. Încercăm să ne facem treaba cum putem în condiţii de restrişte”, a adăugat medicul specialist. 

Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli în rândul populaţiei globale.

La nivel mondial, în anul 2015, decesele cauzate de diabet au atins cifra de 5 milioane de persone, depăşind decesele cauzate de HIV/SIDA (1,5 milioane), tuberculoză (1,5 milioane) şi malarie (0,6 milioane). Complicaţiile diabetului zaharat sunt devastatoare, afectând diferite organe: ochi, rinichi, inimă şi vasele sangvine. Conform ultimelor statistici, la nivel mondial o persoană din 11 suferă de această boală şi se estimează ca numărul perosoanelor cu diabet să crească în următorii ani. În România, numărul estimat al persoanelor cu diabet este de 1.752.000 reprezentând 11,6% din populaţia ţării. Dintre acestea, aproximativ 400.000 de persoane nu ştiu că au diabet, deoarece este o boală silenţioasă şi glicemia crescută nu este dureroasă.

 

SJU Brăila scoate la concurs un post de medic specialist diabetolog

Cum spitalul a rămas în acest moment cu un singur medic diabetolog care asigură consultaţii pentru mii de pacienţi, pentru a mai reduce din criza cadrelor medicale unitatea spitalicească anunţă că scoate la concurs un post de medic specialist în specialitatea Diabet Zaharat şi Nutriţie. De asemenea, SJU Brăila angajează şi medic rezident ultimul an, specialitatea Ortopedie şi Traumatologie.

Detalii despre înscriere şi bibliografia de concurs se găsesc la serviciul RUNOS al Spitalului sau pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro